Zuurvlees/zoervleis is een van mijn favoriete gerechten. Iets wat ik af en toe heel erg mis sinds ik niet meer in Maastricht woon. Iedere familie heeft zo zijn eigen manier van bereiden en zelfs een zelfde recept kan bij verschillende personen anders smaken.
Mijn moeder leerde het mij en op zoek naar de ultieme versie (voor mij) pas ik het iedere keer weer wat aan. Deze vond ik toch de lekkerste tot nu toe.
- Ingrediënten:
- 1 tot 1 1/2 kg runderriblappen
- 2 grote uien
- Flinke scheut azijn (1/2 kleine beker)
- 6 jeneverbessen
- 4 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 1 tl gedroogde tijm
- Bouillonblokje (kip of rund)
- Peper/zout
- 1-2 el milde mosterd
- 2-3 el (appel)stroop
- Water
- Eventueel maizena
- Boter
- Olie (neutraal)
Snipper de uien (hoeft niet heel fijn) en stoof deze, in een flinke klont boter, zachtjes aan in een zware stoofpan. Snij ondertussen het vlees in hapklare stukken. Ik had 3 dikke riblappen van mijn schoonvader gekregen.
Bak in een aparte koekenpan op een vrij hoog vuur, in een beetje olie, het vlees rondom bruin. Doe niet te veel vlees tegelijk in de pan, anders gaat het stoven en krijg je geen mooi bruin korstje. Doe het vlees bij de uien.
Doe de jeneverbessen, kruidnagels, tijm en laurierblaadjes in de stoofpan samen met wat peper en zout. Roer door en doe er een flinke scheut azijn bij.
De koekenpan zal wat aanbaksels van het vlees bevatten. Doe hier wat water in om te deglaceren en los er het bouillonblokje in op. Giet dit in de stoofpan. Doe er voldoende water bij totdat het vlees net onder staat.
Breng tot aan de kook en voeg 2 flinke eetlepels dikke appelstroop toe. Roer deze goed door, zodat deze in het vocht wordt opgenomen. Laat nu op een klein vuurtje pruttelen met de deksel op een klein kiertje.
Ik had mijn zuurvlees minimaal 3 uur opstaan (liefst 4), waarbij ik om de zoveel tijd even roer. De saus moet iets reduceren en het vlees moet zacht worden. Tegen het einde voegde ik nog 2 eetlepels milde mosterd toe. Dit geeft wat extra smaak en apart genoeg zorgde dit ook voor voldoende binding van de saus.
Wanneer je de saus wat zoeter wil hebben voeg je extra appelstroop toe en bij een wat dunne saus doe je wat in water opgeloste maizena. Laat de maizena goed uitkoken, zodat het zijn werking doet.
Mijn moeders recept had geen jeneverbessen, tijm of mosterd. Het zijn mijn aanpassingen die o.a. geïnspireerd zijn door Vlaams stoofvlees.
In plaats van water om de koekenpan te deglaceren kun je ook bier gebruiken. Voor het vlees kun je eventueel varken(poulet) of paardenvlees gebruiken.
Zuurvlees klinkt misschien vies, maar de azijn is er voornamelijk om het vlees malser te maken. Je kan het zo zuur of zoet maken zoals je wilt.
Wij aten het stoofvlees dit keer niet zoals gebruikelijk met friet, maar met oven gebakken aardappelparten en een flinke dot mayonaise.
Hebben jullie wel eens zuurvlees gegeten en wat vonden jullie er van?
9 reacties
Wij noemen het hachee, maar vind het enorm lekker! Vooral bij een stamppot.
Nomnom, moet binnenkort weer eens stamppot maken. Dacht altijd dat hachee geen azijn had, maar inderdaad zie net dat dat er ook in zit.
Zit er ook iets van stroop of iets anders zoets in hachee?
Aaah dat is hachee inderdaad! Ik doe daar zelf altijd: boter, laurier, kruidnagelen, suiker en azijn bij :)
je mist een heel belangrijk ingredient in je zuurvlees.
dat moet er in.
en dat is ontbijtkoek
en rinse appelstroop geen andere
Mijn moeder deed er nooit ontbijtkoek in. Ik heb het zelf wel eens geprobeerd, ook zoals de Vlamingen het doen met een snee brood met een laag mosterd. Zonder vind ik fijner.
Eigenlijk ken ik geen andere appelstroop dan rinse :). En als aller belangrijkste natuurlijk het paardenvlees, maar niet iedereen zal er van houden of het makkelijk kunnen kopen.
In het recept staat letterlijk varken(poulet)? Varken is porc en poulet is kip, wat is het nu eigenlijk?
In de reacties verder staat er dat het paard moet zijn ???
Dat het een soort stoofpot is, is zonder twijfel en variaties zijn legio dus iedereen zal wel zijn versie hebben van dat befaamde “zuurvlees”. Maar is het nu rund of paard? Smaken verschillen maar wat als je de origine van het recept wil nastreven?
In Nederland noemen we gesneden stukjes varkensvlees, varkenspoulet. Ik heb het recept met rundvlees geschreven, omdat sommigen niet houden van paardenvlees. Daarnaast is paardenvlees ook niet altijd makkelijk verkrijgbaar. Van huis uit aten wij het met varkensvlees of rundvlees.
Dit is zoals ik bovenin al zei mijn versie.
Bedankt voor de rechtzetting.
De term varkenspoulet was mij onbekend, weeral iets bijgeleerd. Zal het zeker eens uitproberen.