Yakitori – Japanse spiesjes met kip en bosui

13 juli 2017

Yakitori Japanse yakitori, spiesjes met kip en bosui. Vaak wordt vlees aan een stokje eerst gemarineerd voordat het wordt gegaard. Bij deze yakitory breng je het vlees tijdens het garen op smaak met een zogenaamde “tare” (spreek uit als tárèh).

Tare is een gereduceerde saus gemaakt met mirin (Japanse zoete rijstwijn), sake, sojasaus en suiker. Hier worden eventueel nog andere smaakmakers aan toegevoegd. In mijn versie wissel ik de stukjes kip af met bosui, maar dit kun je eventueel weglaten.

Ingrediënten voor 10 spiesjes:
500 g ontbeende kippendij
Ongeveer 9 bosuitjes
125 ml sojasaus
125 ml mirin, Japanse zoete rijstwijn
60 ml sake
60 ml water
2 el lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
10 bamboe prikkers

Laat de bamboe prikkers minimaal een uur in water weken, zodat deze bij het grillen niet zullen verbranden.

Bereid eerst de tare. Neem een kleine steelpan en doe hier de sojasaus, mirin, sake, water en suiker in. Neem het groene gedeelte van 1 bosui en snijd deze eventueel in 2 of 3 stukken en doe deze er bij. Breng al roerend aan de kook en laat het daarna zacht borrelen, totdat de saus tot de helft is gereduceerd. Roer af en toe en zet de saus opzij als deze voldoende gereduceerd is. Wanneer de saus wat afgekoeld is zul je merken dat deze wat dikker is geworden. Houd ⅓ van de tare apart.

Laat de grill voorverwarmen en bedek een bakplaat met bakpapier.

Voor de spiesjes heb je alleen het witte en lichtgroene gedeelte van de bosui nodig. Snijd het donkergroene holle gedeelte van de bosui en hou deze eventueel apart om een omelet of hartige pannenkoek met bosui te maken. Snijd het lichte gedeelte in stukjes van ongeveer 3,5 cm.

Snijd de kippendij in stukjes van ongeveer 3,5 cm. Prik de stukjes kippendij samen met de stukjes ui om en om op een bamboe stokje. Ik begin met een stukje kip en eindig daar ook mee. Druk de stukjes niet te stevig tegen elkaar aan, zodat de kip goed kan garen.

Verdeel de spiesjes over de bakplaat, zodat ze elkaar niet raken. Grill de yakitori voor 5 minuten, vlak onder de voorverwarmde grill.

Keer de spiesjes om, gebruik een kwastje om ze met de tare in te smeren en grill ze voor 4 minuten boven het midden van de oven. Keer daarna weer om, smeer ze in en laat ze weer 4 minuten boven het midden grillen.

Als het goed is zijn de kipspiesjes nu goed gaar. Ik wilde ze nog een extra laagje geven. Draai de spiesjes, smeer ze in met tare en zet ze 2 minuten net onder de grill. Herhaal dit nog 1 keer en let goed op dat ze niet verbranden.

Op de barbecue doe je het op een vergelijkbare manier. Grill de spiesjes even kort, waarna je al draaiende de yakitori lakt en verder grilt.

Yakitori

Serveer met apart gehouden tare als dip of saus met bijvoorbeeld witte rijst, koolsalade en een bosui omelet.

 • 10
 •  
 •  
 • 78
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

2 reacties op Yakitori – Japanse spiesjes met kip en bosui

 1. 06-08-17 12:08

  Ik ben grote fan van je recepten. Familie en vrienden zijn er ook blij mee. Keep up the good work.

  • 06-08-17 13:26

   Lief! Dankjewel Irm. 🙂

Reageer