Winter burger met brie, uienjam en cranberrysaus

8 januari 2018

Winter burger Het leek me wel leuk om te experimenteren met verschillende soorten burgers. Dus waarom het nieuwe jaar niet goed beginnen met een winter burger! Deze burger heeft een zelfgemaakt broodje, uienjam gemaakt met rode uien en bier, brie en cranberrysaus.

De uienjam en cranberrysaus kun je een aantal dagen van tevoren maken. Voor de broodjes zou ik dit maximaal een dag eerder doen.

Uienjam

Uienjam

Ingrediënten voor uienjam:
3 rode uien, in halve ringen
1 flesje bier, Brugse Zot
75 g lichte basterdsuiker
1 el azijn
Peper en zout naar smaak

Doe alle ingrediënten samen in een pannetje en breng deze roerend aan de kook. Zet het vuur zachter en laat alles ongeveer een uur zacht pruttelen, totdat het meeste vocht is vervlogen. Roer regelmatig om te controleren dat er niks aanbakt en er nog voldoende vocht in het pannetje zit.

Laat volledig afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

De bier uienjam heeft een licht bittere smaak en past bijvoorbeeld ook goed bij een kaasplankje. Als alcoholvrij alternatief kun je er voor kiezen om gewone gekarameliseerde uien te gebruiken.

Cranberrysaus

Cranberrysaus

Ingrediënten voor cranberrysaus:
250 g cranberries, ik had ze uit de vriezer
80 g suiker
125 ml sinaasappelsap

Doe alle ingrediënten samen in een pannetje en zet op een medium hoog vuur. Laat zachtjes pruttelen, totdat de meeste cranberries zijn gebarsten en een beetje dikke saus ontstaat.

Cranberries zijn erg zuur en het is mogelijk dat je iets meer suiker nodig hebt. Neem een lepel van de saus een laat deze even afkoelen, voordat je proeft. De saus wordt namelijk erg heet. Voeg eventueel wat extra suiker toe.

Mocht je de saus iets te dik vinden, dan kun je er een beetje water aan toevoegen. Voor de winter burger gebruik ik een beetje dikke cranberrysaus.

Laat de saus afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

De winter burger

Overige ingrediënten
4 hamburgerbroodjes
4 burgers à 125-250 g vlees
4-8 plakken brie
Botersla
Plakken tomaat
Peper en zout

Burgers bereid ik het liefst in de grillpan. Snijd de broodjes open en laat deze even op de snij vlakken op de grillpan toasten. Bak hierna de burgers naar gewenste gaarheid en breng ze op smaak met peper en zout.

Voor de winter burger gebruikte ik de volgende volgorde: onderkant broodje, cranberrysaus, sla, tomaat, burger, uienjam, brie en bovenkant broodje.

Winter burger Eet smakelijk!! Naar welk thema zou jij een burger willen zien?

  • 3
  •  
  •  
  • 14
  •  
  •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

Reageer