Vegetarische Aubergine Burger

30 januari 2015

Vegetarische Aubergine Burger met Hummus en Za'atar Alweer een vegetarische burger? Ja! Na de vorige keer had ik de smaak te pakken en ging op zoek naar een aubergine burger. Ten eerste ben ik dol op aubergines en ten tweede kan het nooit kwaad om nog meer burger recepten te hebben. Of dat nou met of zonder vlees is.

Via een zoektochtje op het internet kwam ik de gebakken aubergine burgers tegen van The Tolerant Vegan. Ik heb wat andere kruiden gebruikt, maar het recept grotendeels intact gehouden. De burgertjes zelf zijn vegan. Het broodje is echter met ei en melk gemaakt.

Ingrediënten voor 4 burgers:
1 aubergine
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 blik cannellinibonen, 250g uitgelekt
¼ groene paprika, in kleine blokjes
1 el pijnboompitten of walnoten, geroosterd
½ tl zout
1 tl za’atar
Handje peterselie, fijngehakt
3 el hummus
1 cup panko, Japans paneermeel
Neutrale olie
Voor het eindresultaat:
Hamburgerbroodjes
Tomaat
Geroosterde schijfjes aubergine
Sla
Hummus

Verwarm de oven voor op 230°C. Maak in de tussentijd de groenten schoon. Snijdt de aubergine in plakken van ½cm, snipper de ui, de knoflook en hak de paprika in kleine blokjes. Spoel de bonen af en laat ze goed uitlekken.

Voor de burger patties wordt maar de helft van de aubergine gebruikt, de rest kun je gebruiken om de burger te garneren.

Bedek een bakplaat met bakpapier of folie. Vet deze een beetje in met olie en leg hier de plakken aubergine op. Bestrijk de aubergine met olie en bak 10 minuten aan de ene kant en 5 minuten aan de andere.

Terwijl de aubergine roostert in de oven kun je de ui glazig en zacht bakken. Voeg tegen het einde de knoflook toe om de scherpe smaak weg te bakken.

Hak de helft van de geroosterde aubergine plakken in grove stukken.

Zet de oven op 200°C.

Vegetarische Aubergine Burger met Hummus en Za'atar Doe de bonen, paprika, ui, knoflook, de gehakte roosterde aubergine, peterselie, za’atar, zout, hummus en geroosterde pijnboompitten of walnoten in een kom.

Vegetarische Aubergine Burger met Hummus en Za'atar Meng dit door elkaar en maal het grof in een keukenmachine. Ik gebruikte het kleine molentje van mijn staafmixer en maalde het in 2 batches. Maal het niet tot een puree, maar totdat je nog een beetje van de ingrediënten kan zien.

Vegetarische Aubergine Burger met Hummus en Za'atar Roer de panko door het bonen mengsel. Je krijgt nu een stevigere massa. Verdeel het in 4 porties en vorm met je handen de burgertjes. Bedek de bakplaat met bakpapier en vet deze in met een beetje olie.

Vegetarische Aubergine Burger met Hummus en Za'atar Bak op 200°C voor 45 minuten. Draai de burgers op de helft voorzichtig om.

Vegetarische Aubergine Burger met Hummus en Za'atar Op de foto hierboven zie je de burger na 45 minuten. Ze zijn nu nog een stuk steviger geworden.

Vegetarische Aubergine Burger met Hummus en Za'atar Serveer de burger op een broodje met sla, tomaat, hummus en de schijfjes overgebleven aubergine.

De smaak van de aubergine is niet heel sterk aanwezig. De za’atar bepaalt voornamelijk de smaak. De volgende keer ga ik wat feta door het gemalen mengsel kruimelen. Het is dan niet vegan meer, maar dat vind ik niet erg.

Het is niet de bedoeling dat de burger smaakt als een hamburger. Het is een lekker vegetarisch alternatief.

Vegetarische Aubergine Burger met Hummus en Za'atar We aten de burgers met gefrituurde mais beignets. Een vereenvoudigde versie van mijn maiskoekjes die zijn gefrituurd in plaats van gebakken.

 •  
 •  
 •  
 • 5
 •  
 •  
Tags: , , , , , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

13 reacties op Vegetarische Aubergine Burger

 1. 30-01-15 18:26

  Oh, da’s een van mijn favoriete vegaburgers, met aubergine. Ik maakte ‘m (al weer een tijdje geleden) zo, wel met een flinke auberginesmaak: http://www.eediete.nl/keuken/?p=3606 En blijf ‘m maken, omdat ie zo verdomd lekker is. 😉

  • 06-02-15 13:34

   Ziet er goed uit :). Welke soort groentechips gebruik je?

 2. 30-01-15 20:11

  Laatst heb ik mijn eerste kikkererwten burger gemaakt (super lekker!) en ik ben nu wel heel nieuwsgierig geworden naar andere vegetarische opties voor burgers. Met aubergine klinkt ook heel goed, dus dit recept ga ik zeker bewaren!

  • 06-02-15 13:33

   Ik had ooit een kikkererwten burger gemaakt die niet zo’n succes was. Toch ga ik het nog een keer proberen, misschien een falafel achtige :).

 3. 04-02-15 18:24

  Ohh dit kan geen toeval zijn! Ik ben gek op aubergine, wilde snel weer een burger maken en maak van mijn frikadel djagung ook wel eens beignets. Direct op mijn to do list dus, deze 🙂

  • 06-02-15 13:35

   Aubergine lovers unite :). Als je niet vies bent van een hoop kaas, ik heb ook nog een aubergine ovenschotel op de site staan. Stefan houdt niet zo van aubergine, maar die vindt hij heerlijk.

   • 13-02-15 12:21

    Ja, kaas ben ik ook fan van! Lekker!
    Heb ivm ingrediënten niet allemaal in huis geen burgers gemaakt, maar de aubergines gevuld met geitenkaas en za’atar en pitjes, was ook erg lekker!

 4. 05-02-15 16:12

  Wauw, ziet er heerlijk uit! Ik koop mijn vegetarische burgers altijd kant en klaar, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! Dit ga ik zeker uitproberen!

  • 06-02-15 13:32

   Tot nu toe vond ik ze ook allemaal makkelijk om te maken. Succes!

 5. 06-02-15 07:13

  Wow, ik vertelde laatst nog tegen iemand dat ik nog nooit een burger op had (als in: inclusief broodje en toppings), maar misschien wordt dit wel de eerste! Komende week maar even snel een aubergine ergens scoren, want voor de rest heb ik alles in huis!

  • 06-02-15 13:31

   Dan wordt het nu wel echt tijd! Smakelijk alvast :D.

 6. 06-02-15 22:10

  Oef, dat ziet er ff lekker uit! Goed idee voor aankomend weekend. Ik heb veggieburgers een keer gemaakt van alleen kikkererwten, maar dat was het toch niet helemaal. Het leuke van zo’n burger eten is jezelf een beetje junkfood-achtig te kunnen voelen. Met lekker veel saus ertussen 😉

  • 07-02-15 18:29

   Leuk Nell :). Ik ga binnenkort iets proberen met kikkererwten en zoete aardappel. Als het lukt, komt het op de site.

Reageer