
Ik eet niet 100% vegan of vegetarisch, maar ik vind het wel fijn om plantaardige alternatieven te proberen of ontwikkelen. Daarnaast vind ik het ontzettend handig dat plantaardige producten soms langer houdbaar zijn dan vlees of zuivel. Deze wafels zijn zonder eieren en zonder lactose gemaakt.
Ik heb het recept voor deze vegan wafels een paar keer getest en ik ben erg tevreden met het eindresultaat. Ik wilde graag een wafel recept voor bij de vegan “fried chicken” die ik eerder met oesterzwam maakte. Samen met deze wafels kun je een lekkere plant-based chicken & waffles maken.
Vegan wafels
Om de wafels vegan te maken heb ik Alpro natuur yoghurt (soja) zonder suiker gebruikt. Mijn eerste versie probeerde ik met AH soja yoghurt, maar deze vond ik in het eindresultaat iets muffigs hebben. Het helpt sowieso om bijvoorbeeld vanille extract toe te voegen, maar dat wil je misschien niet als je de wafels met hartig combineert.
Normaal gebruik ik een combinatie van melk, karnemelk en ei om een dik luchtig beslag te maken. Door plantaardige yoghurt te gebruiken, krijg je een zelfde soort dikte van het beslag.
De yoghurt vul ik aan met water en azijn voor een luchtig en krokant resultaat van de wafels. Azijn gebruik ik ook in mijn non-vegan recept. De combinatie van azijn met baksoda zorgt voor extra luchtige wafels, zonder dat je er eiwit voor hoeft op te kloppen.
De boter heb ik vervangen met margarine. Ik kan je helaas niet zeggen of dit recept met bijvoorbeeld kokosolie zal werken. Ik hou zelf niet zo van kokosolie, dus dat zul je zelf uit moeten proberen.
Deze wafels voelen na het bakken iets steviger dan mijn normale recept. Het buitenste laagje is iets dikker, maar goed krokant en luchtig van binnen

Benodigde materialen
- Afkoelrooster
- Wafelijzer
- Garde
- Maatbeker
- Weegschaal
- Grote kom
- Bakkwast om het wafelijzer in te vetten
- Pannetje om de plantaardige boter te smelten
Hoe eet je deze vegan wafels?
Laat ze na het bakken lichtjes afkoelen op een rekje om de grootste hitte er van af te halen, maar serveer ze nog een beetje warm. De wafels kun je op zichzelf eten of met wat stroop, suiker, jam, vers fruit of bijvoorbeeld een bolletje vegan ijs.
Maar waar ik ze dus eigenlijk voor heb ontwikkeld is vegan chicken & waffles. Dat recept zet ik binnenkort online.
Als je deze wafels gebruikt voor chicken & waffles of andere zoet/hartige combinaties dan raad ik je aan om de suiker er in te laten. Zo veel suiker gebruik je niet en anders worden de wafels erg flauw.
Kun je de wafels van tevoren bereiden?
Ja! Wanneer je de wafels eerst compleet laat afkoelen en daarna luchtdicht verpakt in een zak of bak dan blijven deze een paar dagen goed. Warm de wafels in ongeveer 2 minuten op in een heet wafelijzer en laat weer even lichtjes afkoelen voor je ze eet.
Wafelijzer
Helaas was mijn oude ronde wafelijzer beschadigd. Erg jammer, want dit wafelijzer bakte mooi egaal en was keerbaar om het deeg nog beter te verdelen. Ik ben lang op zoek gegaan naar een nieuwe, maar deze wordt niet meer verkocht en ik vond geen vergelijkbare ronde ijzers die mij interessant leken. Dan toch maar terug naar een rechthoekig ijzer.
Na lang wikken en wegen, reviews lezen en vele verschillende soorten te hebben bekeken ben ik gegaan voor een Princess Deluxe Wafelijzer. Niet een van de goedkoopste ijzers, maar snel warm met gelijkmatig gebakken wafels, instelbare baktemperatuur en het lijkt er op dat de platen van goede duurzame kwaliteit zijn.
Omdat ik regelmatig wafels bak is het voor mij niet een apparaat dat alleen maar in een kastje staat de verstoffen en vond ik het waard om iets meer uit te geven.
Sommigen zullen het een nadeel vinden dat je de platen niet kan verwijderen, maar dat is voor mij geen issue. Daarnaast heb ik zelf niet de behoefte aan een apparaat met verschillende soorten platen.
Meer vega(n) recepten
- Vegan poke bowl met “zalm”
- Loaded fries met oesterzwam nuggets
- Gebakken “cha sieuw” bao
- Chinese bimi met tofu
- Sambal goreng boontjes
- Vegan unagi don
