
Deze zoetzure bloemkool heb ik gemaakt als vegan alternatief op koe lo kai. Ik vind het op deze manier eigenlijk nog veel lekkerder dan met kip. De bite van de bloemkool is stevig en “meaty” genoeg om een bevredigend mond gevoel te geven en door de groente ook bijna sappig. Als je een verse bloemkool gebruikt dan is de smaak ook vrij neutraal en helemaal niet “kool-ig”.
Om een stevig bijna krokant laagje om te bloemkool te maken, frituur je de bloemkoolroosjes 2 keer. De eerste keer om de bloemkool zacht te garen en de tweede keer om het jasje er omheen krokant te bakken. Zoals je eigenlijk ook frieten bakt.
Pruimensaus – Plum sauce
Bijna alle ingrediënten kun je kopen in de supermarkt. Alleen de pruimensaus zul je moeten kopen bij de Chinese supermarkt. De pruimensaus of “plum sauce” is een zoete, licht zure saus met een hint van chili. Deze wordt soms ook bij Peking eend geserveerd naast de bonensaus. Mijn favoriete pruimensaus is die van Mee Chun. Er is ook een variant van LKK, maar die vind ik minder smaakvol en vooral zoet.
Mocht je geen pruimensaus kunnen vinden, dan kun je deze vervangen met abrikozenjam met een snufje chilivlokken.

Kun je Chinese zoetzure bloemkool van tevoren bereiden?
Je kan dit gerecht in zijn geheel van tevoren maken, maar dat gaat wel ten kostte van het deeglaagje om de bloemkool heen. Deze blijft wel zitten, maar wordt door de saus zachter. Restjes kun je daarom nog wel prima eten, maar het gerecht is daarmee niet op zijn allerlekkerst.
Je kan dit gerecht wel heel goed in delen bereiden en net voor serveren alles afmaken. Hieronder leg ik uit hoe je dit het beste kan aanpakken.
Benodigde materialen
- Weegschaal
- Snijplank
- Koksmes
- Kommen
- Zware pan om in te frituren
- Schuimspaan
- Wok of ruime hapjespan
- Grote schaal bedekt met keukenpapier
Bloemkool frituren




De bloemkool frituren ik 2 keer. De eerste keer om de bloemkool te garen en de tweede keer om het beslag krokant te bakken.
Maak de bloemkool schoon en snijd in kleine roosjes. Meng de ingrediënten voor het beslag samen.
Verwarm een zware pan met neutrale olie en gebruik een houten stokjes om de temperatuur te controleren. De olie is heet genoeg wanneer er langzaam belletjes om het stokje vormen. Als de belletjes heel snel gaan, is de olie te heet. Zet dan de temperatuur wat lager en wacht even.
Dip de bloemkoolroosjes 1 voor 1 in het beslag, laat overtollig beslag uitlekken en laat langzaam in de olie zakken. Bak de bloemkool in porties goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
Laat de olie opnieuw op temperatuur komen en frituur de bloemkool een tweede keer in grotere batches en laat uitlekken op schoon keukenpapier.
Laat nooit iets van grote hoogte in de olie vallen, dan gaat het juist omhoog spatten. Zelf gebruik ik eetstokjes om de bloemkool in de olie te laten zakken, zo blijven mijn handen schoon en vrij om andere dingen te pakken. Gebruik eventueel een dunne tang hiervoor als je de bloemkool niet goed beet kan houden met stokjes. Je wil namelijk niet dat de bloemkool van grote hoogte losschiet.
Zoetzure saus
Deze saus is hetzelfde als mijn originele koe lo kai. Verhit een wok of grote hapjes pan met een paar eetlepels olie. Doe hier de gember en knoflook in en bak deze, totdat het lekker begint te ruiken. Doe de stukjes paprika en ui bij. Laat deze even meebakken.
Meng de ingrediënten voor de saus samen in een kom, schenk deze bij de groenten en laat goed doorwarmen. Zorg dat de groenten beetgaar blijven. Proef de saus en voeg naar wens nog extra suiker of azijn toe. Voeg de opgeloste maizena toe en laat de saus dik worden.
Hussel vervolgens de gefrituurde bloemkool door de saus. Serveer direct met rijst.
Van tevoren koken
Als je vegan koe lo kai deels van tevoren wil maken ga je iets anders te werk. Ik zou dit wel op de dag zelf maken.
Frituur de bloemkool maar 1 keer en laat deze op kamertemperatuur afkoelen. Volg verder het maken van de saus zonder dat je de opgeloste maizena toevoegt. Hou de paprika en ui nog een beetje stevig, omdat je de saus later opnieuw opwarmt. Bewaar op kamertemperatuur of laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Voor het afmaken van het gerecht frituur eerst de bloemkool een tweede keer. Warm de saus op en voeg eventueel wat extra water toe. Maak af met de opgeloste maizena en wacht tot de saus dik is geworden. Hussel vervolgens de gefrituurde bloemkool door de saus en serveer met rijst.

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze links, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.