Vegan fried oesterzwam

16 november 2018

Vegan fried oesterzwam

Een vegan variant op fried chicken, vegan fried oyster mushroom of oesterzwam. En dan ook nog een beetje Koreaanse stijl op een broodje met Koreaanse coleslaw en een gochujang sesamsaus.

Je kan de gefrituurde oesterzam natuurlijk ook zo eten als snack met een sausje. Maak meer dan je denkt nodig te hebben. Het lijkt al gauw veel, maar oesterzam is een stuk luchtiger dan kip en je kan er een hoop van op.

Ingrediënten gefrituurde oesterzam:
2 broodjes
150 g oesterzwam
85 g + 150 g bloem
1 tl + 1 tl uienpoeder
1 tl + 1 tl knoflookpoeder
1 el gochujang, Koreaanse peperpasta
Zout en peper
150-180 ml water
Olie om te frituren
Koreaanse coleslaw:
200 g witte kool, dungesneden reepjes
50 g wortel, dungesneden reepjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 bosui, in ringetjes
1 el gochugaru, Koreaanse pepervlokken
½ el suiker
½ el sesamzaad
1 el rijstazijn
½ el sesamolie
½ el sojasaus
Gochujang sesam saus:
1 tl Gochujang, Koreaanse peperpasta
1 tl sesamolie
3 el (vegan) mayonaise
½ el sojasaus

Koreaanse coleslaw

De coleslaw en de saus kun je van tevoren maken. Hiervoor hoef je alleen de bijbehorende ingrediënten voor door elkaar te mengen. Gochujang en gochugaru vind je in de uitgebreide toko zoals Wah nam hong of Amazing Oriental, bij de laatste kun je online bestellen.

Vegan fried oesterzwam

Ik ga gelijk door met de gefrituurde oesterzam. Voor het krokante laagje maak je eerst een beslag en daarna een bloemmengsel. In de Amerikaanse keuken noemen ze het bloemmengsel “dredge” en zo ver ik weet is er behalve “bagger” niet echt een andere Nederlandse vertaling voor. Je eten even door de bagger halen klinkt niet helemaal lekker, dus ik zal dredge of bloemmengsel gebruiken.

Begin met het maken van het beslag. Neem hiervoor een ruime kom en doe de volgende ingrediënten bij elkaar: 85 g bloem, 1 tl uienpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 el gochujang en dan 150 tot 180 ml water. Meng goed door elkaar en laat een kwartiertje staan.

Soms neemt bloem de ene keer wat meer water op dan de andere. Voeg daarom eerst 150 ml water toe en als het beslag iets te dik is nog een beetje extra. Het mag als een vloeibaar pannenkoekenbeslag van de lepel af lopen.

Neem een ruime kom of schaal en doe hier de ingrediënten van de dredge in: 150 g bloem, 1 tl uienpoeder, 1 tl knoflookpoeder, peper en zout naar smaak. Meng goed door elkaar.

Verwarm een stevige hoge pan met een goede laag olie van ongeveer 4-5 cm tot 175-180°C.

Maak de oesterzwammen schoon met een borsteltje en scheur eventueel in kleinere stukjes van minimaal 4-5 cm. Maak ze niet schoon met water! Haal de stukjes oesterzwam één voor één door het beslag, hierna door het bloemmengsel en laat ze voorzichtig in de hete olie zakken. Gebruik eventueel een tang of eetstokjes als je bang bent voor de hete olie.

Frituur niet te veel stukjes tegelijk, bak ze zo’n 5-7 minuten of tot wanneer goudbruin en keer ze tijdens het bakken even om. Laat uitlekken op keukenpapier.

Vegan fried oesterzwam

Smeer de binnenkant van de broodjes in met de saus en vul de broodjes met coleslaw en flink wat stukken fried oesterzwam. Eet smakelijk!

Vegan fried oesterzwam

  • 8
  •  
  •  
  • 13
  •  
  •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

Reageer