Met deze Food Blog Challenge heb ik voor het eerst Surinaamse loempia’s gemaakt en gegeten. Traditioneel worden deze loempia’s gemaakt van zelfgemaakte flensjes met onder andere kool, taugé en kouseband in de vulling en worden ze geserveerd met een pittige ketchup.
Ik koos er voor om kant en klare loempiavellen te gebruiken en gelukkig kan dat ook heel goed. De loempiavellen, Madame Jeanette en kouseband zijn in sommige reguliere supermarkten te koop, maar anders vind je ze bij de toko. De kleine Turkse supermarkt bij mij in buurt heeft alle drie deze producten, dus wellicht kun je het ook bij de Turkse winkel bij jou in de buurt vinden.
- Ingrediënten voor 10 loempia’s:
- 1 kipfilet
- 4 pimentbolletjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 100 g spitskool, in dunne reepjes
- 100 g kouseband, stukjes van 1-2 cm
- 100 g taugé, gewassen, uitgelekt en worteltjes verwijderd
- 1 klein (vierkant) Maggi blokje, verkruimeld
- 1-2 takjes selderijblad, fijngesneden
- 1 el ketjap manis
- Zout en peper
- Ongeveer 10 loempiavellen, ontdooid
- Papje van 1 el bloem en 1-1½ el water
- Olie om te bakken en om de loempia’s te frituren
- Pittige ketchup:
- 150 ml ketchup
- ½ Madame Jeanette
- 1 teentje knoflook
De vulling
Neem een klein pannetje en doe hier de kipfilet en pimentbolletjes in. Zet de kip onder water en breng aan de kook. Laat de kip in 7-10 minuten gaar pruttelen. Giet af, laat de kip een beetje afkoelen en pluis deze in dunne reepjes.
Fruit de ui in 2 eetlepels olie, totdat deze glazig is. Voeg de knoflook toe en laat even meebakken. Voeg de gepluisde kip toe, de kool en de kouseband. Laat mee bakken, totdat de groenten beetgaar zijn.
Breng op smaak met peper en zout, het verkruimelde Maggi blokje en een eetlepel ketjap manis. Voeg als laatste de selderij en taugé toe en laat licht slinken. Haal van het vuur en laat de vulling afkoelen.
Pittige ketchup
Terwijl de vulling afkoelt kun je de pittige ketchup alvast maken. Ik gebruik mijn staafmixer, maar een kleine hakmolen kan ook. Maak de knoflook en Madame Jeanette zo klein mogelijk met de staafmixer, voeg de ketchup toe en vermaal tot 1 geheel.
Ik begin met het vermalen van de knoflook en peper, zodat er geen grote stukjes in de ketchup terecht komen. Proef de ketchup en kijk of je eventueel nog wat extra hitte wil.
Mijn ketchup was niet erg heet en had een klein beetje pit en fruitige smaak van de Madame Jeanette.
Vouwen van de loempia’s
Haal de loempiavellen uit de vriezer en laat ze ontdooien. Trek per keer een vel van de stapel en bedek de overgebleven stapel met een vochtige doek of vochtig stukje keukenpapier.
Maak een papje van de bloem en water. Hiermee ga je de loempia’s dichtplakken.
Leg de punt van het loempiavel naar je toe en doe er ongeveer 2 eetlepels vulling op, iets onder het midden. Vouw de onderste punt er overheen en daarna beide zijkanten. Doe een beetje van het papje op de bovenste punt van het loempiavel en vouw het geheel er naar toe. Leg opzij en ga door met vouwen, totdat de vulling op is.
Let bij het scheppen van de vulling dat je geen vocht meeneemt. De groenten laten redelijk wat vocht vrij. Dit wil je zo min mogelijk in de loempia’s hebben.

Verhit de olie tot 175-180°C en frituur de loempia’s, totdat ze goudbruin gebakken zijn in 4-5 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met de ketchup.
Ik had nog niet eerder Surinaamse loempia’s gegeten en ik vond ze erg lekker. Van de combinatie met ketchup kon ik mij weinig voorstellen, maar die paste er perfect bij. De fruitige hitte van de Madame Jeanette is erg lekker.
Met de hoeveelheid vulling maak je zo’n 10 loempia’s. Voor mij is dat precies goed, maar je kan natuurlijk het recept verdubbelen.
Oorspronkelijk worden Surinaamse loempia’s gemaakt met flensjes waar ei in verwerkt is. Dit geeft een zachter korstje. Je kan het nabootsen door de loempia’s met kant en klare vellen voor het bakken door een losgeklopt ei de rollen. Ik vind de knapperige korst zo wel lekker.

Wil je ook mee doen aan onze challenges?
Maak dan jouw versie van Surinaamse loempia’s en laat je inspireren door mijn recept, die van Culinessa of die van de andere deelnemers aan de challenge.
De Food Blog Challenge voor september is gado gado een Indonesisch gerecht met verschillende groenten en pindasaus.
De voorwaarden:
– Noem Nombelina en Culinessa in je blogpost.
– Vermeld de Food Blog Challenge, onze challenge recepten en stuur ons een linkje.
– Gebruik het FBC logo op je foto.
– Publiceer nieuwe challenges in de laatste 7 dagen van de maand. (Voor FBC #9 is dit vanaf 24 september.)
Aan oude challenges kun je altijd mee doen en je recept plaatsen. De logo’s van de challenges kun je hier downloaden.
Meer informatie en de afgelopen challenges vind je op de Food Blog Challenge pagina.

8 reacties
[…] Yee van Nombelina maakte het ook, maar dan uiteraard op haar manier. Bekijk hier haar […]
Taugé is/zijn de worteltjes/scheuten van de mungboon.
Je vermeldt in je recept “worteltjes verwijderen”, snap ik niet.
Je hebt bij taugé de kant van het kopje en aan de onderkant vaak een dun bruinig sliertje. Dat worteltje bedoel ik.
Volgende keer verse taugé kopen?
Dat is gewoon onderdeel van het plantje. De ene keer is het wat langer dan de andere.
de oma van mijn lief maakt echt geweldige Surinaamse loempia’s, eet me daar (te vaak) helemaal ziek aan als het er is :p
Had me al eens bedacht dat de vulling ook super zou zijn in de ‘crunchy’ loempia vellen. Deze zien er echt super goed uit :D heel tof!
Dankjewel! Ik wou dat ik zo’n oma had. :)
Hoi als je het ook goed dan sla ik je site ff op…..man verheugd zich er nu al op….jammyyy bedankt vast voor het recept mvg maria