Stoofvlees kun je mij het hele jaar door voor zetten. Voor mij geen seizoen zonder stoofvlees. Ook al is de basis vaak hetzelfde, het eindresultaat kan erg verschillend zijn. Deze versie is een nieuwe favoriet, gemaakt met een klein vleugje kaneel en gestoofd in bier.
Voor het bier gebruikte ik een flesje Guinness Special Export, maar gebruik eventueel je eigen favoriete flesje stevig, donker bier (geen pils gebruiken!). De varkenswangen heb ik van mijn schoonvader gekregen. Mocht je deze niet makkelijk kunnen vinden, gebruik dan een ander stuk varkenvlees, kalfsvlees of zelfs paardenvlees dat geschikt is om te stoven.
- Ingrediënten:
- 1kg varkenswangen, in stukjes van ongeveer 2cm
- 2-3 grote uien, fijngehakt
- 500g kastanje champignons, in plakjes
- ½ el jeneverbessen
- 3 kruidnagels
- 2 grote laurierblaadjes (of 4 kleintjes)
- ½ tl tomatenpuree
- 1/16 tl kaneel of een klein mespuntje
- 1 fles stevig, donker bier (30cl)
- 3 el dikke appelstroop
- 1½ cup kippenbouillon of water
- 1 el milde mosterd
- Klont boter om te bakken
- Neutrale olie om te bakken
- Zout en peper
Neem een stoofpan en bak de uien tussen glazig en goudbruin in een klont boter. Voeg de champignons toe en bak deze mee tot ze goudbruin zijn.
Verhit een andere pan of wok op hoog vuur wat olie en bak de stukjes varkenswang mooi bruin van buiten. Ze hoeven van binnen niet gaar te zijn. Bak niet alle stukjes varkenswang tegelijk anders koelt de pan te veel af, gaat het stoven en wordt het vlees grauw. Voeg de varkenswang toe aan de stoofpot en ga zo door tot alle stukjes zijn aangebakken.
Zet het vuur onder de pan waar je het vlees in hebt aangebraden wat lager en giet hier wat van het bier in om de pan te deglaceren. Roer de aanbaksels los, deze geven extra smaak aan het stoofvlees.
Terwijl je de aanbaksels los kookt, voeg je aan de stoofpan de tomatenpuree toe. Laat deze even meebakken en voeg daarna ook de laurier, kruidnagels, jeneverbessen en het snufje kaneelpoeder toe. Voeg nu het bier uit de pan en de rest uit het flesje aan de stoofpan toe.
Voeg de bouillon of het water toe, peper, zout en 2 eetlepels appelstroop. Zorg er voor dat de appelstroop in het vocht oplost anders kan het op de bodem aanbakken.
Roer even goed door, breng aan de kook. Zet het vuur laag en de deksel op de pan. Laat het vlees nu zo’n 3 tot 4 uur stoven.
Controleer de pan regelmatig en roer het door. Ik doe dit ieder half uur tot een uur. Mocht er tegen het eind nog veel vocht in de pan zitten, dan kun je de deksel op een kier zetten om de saus verder te reduceren en in smaak te versterken.
Als het stoofvlees bijna klaar is proef je de saus. In totaal gebruikte ik 3 eetlepels appelstroop om het een beetje zoet te maken. Aan het eind laat ik ook nog even een eetlepel milde mosterd meestoven. Dit bindt de saus en maakt het helemaal af. De mosterd geeft een licht zuurtje aan de saus.
Heerlijk stoofvlees met een klein vleugje kaneel die het net even wat anders doet smaken dan het stoofvlees dat ik normaal maak. Een erg lekkere afwisseling. Wij aten het stoofvlees met friet en mayonaise.
1/16 theelepel kaneel klinkt erg specifiek. Ik heb verschillende soorten maatlepeltjes waaronder ook een ¼ theelepeltje. Kaneel kan erg overheersen, daarom heb ik ¼ van de ¼ theelepel gebruikt (snap je hem nog? :D). Gebruik eventueel een klein mespuntje en blijf proeven. Ik wilde de kaneel niet overduidelijk aanwezig laten zijn, maar juist laten zorgen voor een klein accent.
1 reactie
Stoofvlees is top! Ik gebruik ook vaak stoof bij mijn catering, maar met varkenswang heb ik nog niet gedaan. ga het zeker eens uitproberen.
Bedankt voor het delen van je recept.
Groeten Niels