SPONSORED – Van Byzoo mocht ik de Byzoo sous vide Hippo uitproberen en dat kwam mooi uit, want ik was al een tijd erg benieuwd naar de sous vide kooktechniek. Byzoo ken je misschien nog niet, want het is een nieuw merk van Nederlandse bodem. Ze specialiseren zich in professionele keukenapparaten om iedereen beter en gezond te laten koken. Naast de Hippo hebben ze nog een aantal andere producten in hun webshop, zoals bijvoorbeeld de Byzoo slowjuicer. Hiermee kun je verschillende soorten groenten en fruit slowjuicen.
Wat is sous vide koken?
Sous vide is een kooktechniek waarbij je voedsel eerst vacuüm verpakt en daarna op relatief lage temperatuur in een waterbad gaart. Dit kan met verschillende soorten voedsel. Denk aan een gepocheerd ei, sappige kip, malse spareribs, zelfgemaakte yoghurt of de perfecte ribeye. Doordat je een vaste temperatuur instelt, zullen je producten nooit te ver doorgaren. Bij het vacumeren kun je kruiden en specerijen toevoegen om het eten verder op smaak te brengen.
Bij sommige bereidingen kun je ervoor kiezen om na het sous vide proces het voedsel nog even in de pan te bakken. Bijvoorbeeld biefstuk nog even kort in een hete pan leggen voor een mooie gekarameliseerde buitenkant. De sous vide techniek heeft verschillende voordelen. Zo kun je ervoor kiezen om volledig vetvrij te garen. En doordat het voedsel vacuüm in een zak wordt verpakt, blijven alle smaken, voedingsstoffen en aroma’s behouden.
Byzoo sous vide Hippo
In het Byzoo sous vide Hippo pakket zit de waterbak voor het sous vide koken, een vacuüm sealer, vacuümzakken en twee vacuümrollen. Met de rollen kun je zelf een zak op maat maken.
In de waterbak zit een rekje waar je de vacuümzakken tussen stopt, deze zorgt ervoor dat het water goed om de zakken heen kan stromen voor een gelijkmatige hitteverdeling.
Mijn ervaring
Ik had nog niet eerder sous vide gekookt of gegeten, dus ik was erg benieuwd! Ik vulde de bak met behulp van een maatbeker vol met water. De tijd en temperatuur zijn eenvoudig in te stellen. Wanneer je het apparaat vervolgens aanzet, begint hij naar de ingestelde temperatuur te verwarmen en circuleert hij het water.
De vacumeermachine vond ik ook makkelijk om te bedienen. De vacuümrollen knip je tot de gewenste lengte en vervolgens seal je één kant dicht. Daarna doe je het voedsel erin en stop je de andere kant van de zak in het apparaat. Vervolgens druk je op ‘vacuüm’, waarna de zak vacuüm wordt getrokken en automatisch wordt geseald. Vooral de rollen vind ik erg handig, omdat je er kleine tot hele grote stukken mee kunt verpakken.
Omdat een volle waterbak erg zwaar is, schepte ik deze na het sous vide koken eerst leeg met behulp van een maatbeker. Daarna goot ik het laatste restje water eruit. De waterbak neemt redelijk wat ruimte in beslag, al vind ik het voor het opbergen van het apparaat wel praktisch dat hij vierkant is. Hij neemt ongeveer net zoveel ruimte in als mijn friteuse met vier liter inhoud.
Wat heb ik gemaakt?
Ik heb zalm sous vide klaargemaakt en gegaard op 41°C. Op deze temperatuur zit de zalm tussen sashimi en licht gegaard in.
- Ingrediënten voor 4 personen:
- 450 g zalmfilet (zonder graat en met vel)
- 1,5 kopje sushirijst (ongekookt)
- 1-2 avocado’s (in plakjes)
- wakame zeewiersalade
- 2 el sojasaus
- 2 tl sesamolie
- grof zout
- optioneel: sesamzaad
- optioneel: sushi azijn of 3 el verwarmde rijstazijn, 1½ el suiker en een snufje zout
Snijd de zalm over de lengte doormidden, bestrooi rondom met zout en vacumeer de stukken zalm apart. Laat een half uurtje in de koelkast rusten. Verwarm de sous vide machine voor op 41°C. Gaar de zalm vervolgens 40 minuten in de sous vide machine. Verwijder de zalm daarna voorzichtig uit de zak en dep deze droog met keukenpapier. Verwijder voorzichtig het vel en laat de vis onafgedekt in de koelkast compleet afkoelen. Na het afkoelen kun je hem luchtdicht verpakken.
Gaar de sushirijst volgens de verpakking en breng deze eventueel op smaak met een paar eetlepels sushi azijn. Serveer de rijst warm of op kamertemperatuur. Snijd de afgekoelde zalm voorzichtig in niet te dunne plakken. De vis is namelijk heel kwetsbaar en valt makkelijk uit elkaar. Meng de sojasaus met de sesamolie. Verdeel de rijst vervolgens over 4 kommetjes en beleg de porties met de zalm, avocado en wakame zeewiersalade. Lepel een beetje van de sojasaus dressing over de zalm en bestrooi het geheel met sesamzaadjes.
Een heerlijk gerechtje met ontzettend malse zalm. Het kommetje kun je verder uitbreiden met stukjes komkommer, fijngesneden wortel en furikake (Japanse rijsttopping).
Ook leuk om te maken, een sous vide ei. Kook eieren voor een uur op 63°C voor een perfect gepocheerd sous vide eitje. Ik vond het ontzettend leuk om de Byzoo sous vide Hippo uit te proberen en kan niet wachten om verder te experimenteren. De resultaten zal ik op mijn blog met jullie delen.
Had jij al eens van sous vide koken gehoord en wat zou jij met dit apparaat willen maken?
3 reacties
Een Anova sous vide neemt veel minder ruimte in. Toch wel handig.
Dit is echt zoooo leuk! Ik was al een tijdje benieuwd wat sous vide precies inhield, dus fijn dat je het zo uitgebreid beschrijft.
Ik zou vooral ook benieuwd zijn naar spareribs en ook hoe groenten eruit komen als je ze sous vide maakt…
Ik moet er nog mee aan de slag, maar het zal hier vast wel verschijnen als het allemaal lukt.