Scones met kersen

10 februari 2011

Scones Mijn aller eerste scone at ik bij een High Tea in Dudok Rotterdam. Sindsdien ben ik er verzot op. Ook bij Koekela, Picknick en Lof der Zoetheid hebben ze heerlijke scones.

Ik heb meerdere malen geprobeerd om ze zelf te maken en hoewel die probeersels wel smaakten kwam het gewoon niet in de buurt bij de scones waar ik zo verzot op was. Uiteindelijk heb ik met wat experimenteren met wat ik in huis had, de scone kunnen maken die lekker luchtig en zacht van binnen is en een licht krokant laagje aan de buitenkant heeft.

Voor de scones:
280 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram (riet) suiker
10 gram bakpoeder
1/4 theelepel zout
80 gram koude boter
1 groot ei
1 zakje vanille suiker
4 eetlepels yoghurt
Voor er op eventueel:
Slagroom
Kersenvlaai vulling of jam

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar. Ik gebruik een grote brede pasta schaal om het scone deeg te maken. Doe de koude boter erbij en snij deze met een mes in stukjes. Doordat je in de droge mix snijdt blijft de boter niet zo aan elkaar plakken.

Wrijf de stukjes boter samen met het meel tussen je vingers door, totdat alle klontjes boter zijn verdwenen en het lijkt op broodkruimels.

Maak een kuiltje in het midden en breek daar het ei in, voeg hier ook de yoghurt aan toe. Meng het ei en de yoghurt met een vork of tafelmes door elkaar en meng werk naar buiten toe tot alles met het “broodkruim” vermengt is. Nu kun je je handen gebruiken om alles bij elkaar te brengen. Niet te veel kneden. Als het deeg wat te droog is, kun je kleine beetjes yoghurt toevoegen. Het deeg mag een beetje plakkerig zijn.

Rol of druk het deeg plat tot het ongeveer 1,5 tot 2 cm en gebruik een ring om het deeg uit te steken. Niet draaien met de ring, anders zullen de scones niet zo goed rijzen.

Doe de scones op bakpapier op een rooster of bakplaat. Voor gasoven: bak de scones bovenin de oven voor 20 minuten op 190C. Controleer de scones na 15 minuten met een tandenstoker/satéstokje. Met een elektrische oven zou ik de scones in het midden van de oven bakken.

Scones

Heerlijk met wat kersenjam/aardbeienjam of kersenvlaaivulling en wat slagroom. Traditioneel worden scones gegeten met clotted cream, maar dat is niet overal verkrijgbaar. Met wat boter en jam is het ook lekker :).

Een aantal recepten die ik heb geprobeerd gebruikt “butter milk” oftewel karnemelk in plaats van yoghurt. Echte dikke karnemelk is amper in de supermarkt te vinden. Yoghurt is een goede vervanging in dit recept en in alle supermarkten te koop.

Je kan ook hartige variaties maken. Bijvoorbeeld door er wat stukjes zongedroogde tomaat, oude kaas en tijm doorheen te doen. Dan wel minder suiker gebruiken en de vanille suiker achterwege laten.

Scones

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

5 reacties op Scones met kersen

 1. 10-02-11 20:38

  heerlijk

 2. 11-02-11 12:35

  Hoi!

  Ik heb even een vraagje over Lof der Zoetheid; hoeveel kost een high-tea daar? 🙂 Ik kan het niet vinden op de site.

  • 11-02-11 12:59

   Oe, dat weet ik niet meer helemaal precies. Maar het was voor 2 minder dan 40 euro. Ik schat 19 euro per persoon. Ik zou sws van tevoren reserveren voor een high tea, het kan nogal erg druk zijn en reserveren is alleen voor high tea mogelijk.

 3. 13-02-11 20:47

  Oké, dankjewel! 🙂

 4. Pingback: Scones met Scoontjesroom | OverEten.com

Reageer