Review: Zuur

21 december 2016

Zuur Een verrassend en divers kookboek rondom het thema zuur van Bas Robben. Zuur gaat verder dan een kneepje citroen of ingelegde groenten. In Zuur vind je gerechten van Chinese hotpot tot karnemelk flensjes met ricotta. Dit jaar won Bas de Gouden Garde Publieksprijs voor Kookboek van het Jaar met zijn boek Zuur.

De inhoud

Het boek bestaat uit 2 delen. In het eerste deel leer je en in het tweede deel breng je de theorie via de recepten in de praktijk.

Hieronder de onderverdeling van het boek. De theorie begint met wat zuur is en daarna de verschillende manieren waarop je met zuur kan koken. In zuurcultuur gaat Bas dieper in op de herkomst van een aantal zure gerechten en hoe ze zuur in verschillende landen eten. De verdeling van recepten spreekt voor zich.

Achterin het boek vind je een lijst van ingrediënten waar je iets meer moeite voor zal moeten doen, omdat ze niet wijd verkrijgbaar zijn. Bas geeft tips over waar je deze ingrediënten kunt kopen.

Zuur

Favorieten

Zoals ik al schreef is het een heel divers boek. Niet alleen omdat er zo veel verschillende gerechten met zuur te maken zijn. Bas houdt erg van de Oost-Aziatische keuken en dat is terug te vinden in een aantal van zijn recepten.

Hieronder een aantal recepten die mij aanspraken, maar die ik nog niet heb gemaakt.

Zuur Zoetzuur varkensvlees (pagina 113), gezouten en geroosterd varkensbuik met zwoerd en zoetzure saus.

Zuur Aardbeienslof met mangoroom (pagina 191), zoet korstdeeg gevuld met aardbeien met daarbij zure room op smaak gebracht met mangopuree.

Zuur Rode rozemarijnshrub (pagina 204), een siroop gemaakt met onder andere granaatappel, aardbei en rozemarijn. Met deze shrub maak je je eigen cocktails of mocktails.

Wat heb ik gemaakt?

Zuur Zuurkoolkroketjes met gin-mayonaise (pagina 139), ik maakte een licht aangepaste versie die ik later met jullie zal delen. Extra krokant van buiten doordat ze dubbel gepaneerd zijn met panko. Lekker als bijgerecht of snack.

Zuur Ricottabeignets met matcha-yoghurtsaus (pagina 168), luchtige beignets met bijzondere matcha-yoghurtsaus. Ontzettend lekker en leuk alternatief op bijvoorbeeld oliebollen. Maak de balletjes niet te groot anders worden ze niet gaar van binnen.

Een boek met prachtige foto’s en veel recepten waar je echt de tijd voor moet nemen. Hierdoor wellicht wat minder toegankelijk voor degene die door de week snel iets op tafel wil zetten. Volgens Bas is dit boek voor hobbykoks, maar als je de instructies precies opvolgt kun je alle recepten maken.

Zuur
Auteur: Bas Robben
Prijs: € 24,95
ISBN: 9789461431561
Uitgeverij: Good Cook B.V.

Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Voor het testen van de producten krijg ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.

Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer jij iets koopt via deze link, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

3 reacties op Review: Zuur

 1. 24-12-16 08:37

  Oeeh… wat zien jouw eigen gerechtjes eruit er vreselijk lekker uit!! Ben gek op zuur, al blijft het inderdaad vaak best wel beperkt.

  Gisteren toevallig (recepten uit de Foodies) tartaar van (rauwe) coquilles, met avocado, passievrucht, basilicum en limoensap en rasp gemaakt.. dus ook lekker beetje gegaard in het zuur.

  En de carpaccio van (rauwe) zeebaars met limoensap en granaatappel, was ook heerlijk.

  Leuk doel voor volgend jaar eens wat meer met zuur te werken. Gaan in mei ook nog naar China, dus ik verwacht dat we daar ook nog wel wat inspiratie op kunnen doen 🙂

  Fijne dagen jullie!!

  • 24-12-16 10:16

   Dankjewel! Die coquille klinkt goed! Ik wil in het nieuwe jaar meer met vis en schelpdieren koken.
   Jullie ook fijne dagen! x

 2. Pingback: Zuurkoolkroketten uit Zuur - Nombelina.com

Reageer