Review: Matt Preston’s Kookboek

12 september 2015

Matt Preston's Kookboek Als je graag naar tv programma’s over koken of eten kijkt, dan ken je Matt Preston vast wel.

Voor mij is hij onlosmakelijk verbonden met Masterchef, chokers en comfort food. Hoewel hij in het boek casual en zonder choker staat afgebeeld, passen de recepten wel bij het idee dat ik van hem heb.

Matt Preston's Kookboek Matt komt op mij redelijk “posh” over. Daarom vond ik het niet gek om in inleiding wat tips en regels te lezen over hoe je, je als gast het beste kan gedragen en hoe je zelf een goede gastheer kan zijn. Niet alleen gedragsregels, maar ook praktische zaken zoals dubbelzijdige naamkaartjes, flatteuze belichting en een “tafelschikking” voor het indelen van gasten aan tafel.

Op de foto hierboven zie je hoe de recepten zijn ingedeeld. Onder het theetijd kopje vind je overigens de verschillende soorten baksels die niet onder desserts vallen. Hoe dat onderscheid precies is gemaakt, is voor mij niet geheel duidelijk. Bij de desserts vind je namelijk ook taarten en andere baksels.

Matt Preston's Kookboek Deze röstiwafels vind je in het ontbijt hoofdstuk op pagina 22. Geraspte aardappel die je in een wafelijzer vormt tot röstiwafels geserveerd met bacon.

Overigens zijn niet alle ontbijtrecepten zo stevig als de bovenstaande wafels. Zo staat er bijvoorbeeld een recept voor een ontbijtsmoothie of roerei met romige prei in het boek.

Een van mijn favoriete hoofdstukken is die met de snacks. Van hotdogs tot courgettekoekjes met verschillende toppings tot verschillende tosti’s en platbrood ideeën.

Matt Preston's Kookboek Deze “chiligarnalen in een kruidenstorm” op pagina 170 zien er ook zo heerlijk uit. Het is jammer dat de zomer zo’n beetje voorbij is, want wat zijn deze heerlijk bij de barbecue.

Matt Preston's Kookboek Als tussendoortje dan graag een aantal van deze chocoladeganachekoekjes (pagina 350). Chocoladekoekjes gevuld met ganache (gesmolten chocolade met slagroom). Ik heb nog nooit zogenaamde sandwich koekjes gemaakt en deze zien er wel erg verleidelijk uit.

Matt Preston's Kookboek Dan komen we bij de recepten die ik zelf heb gekookt. Één daar van is een aardappelsalade van krieltjes met ei, gerookte forel en dilleroom (pagina 109).

Er staan verschillende soorten salades in het boek. Ik koos deze salade, omdat ik graag een vullende maaltijdsalade wilde maken en geen bijgerecht. Daarnaast heb ik nog nooit eerder vis in een salade verwerkt en dat vond ik wel erg interessant. Het werd een heerlijke combinatie met de aardappelen, gerookte vis en dille.

Matt Preston's Kookboek Toen ik de dubbel gebraden sticky spareribs (pagina 230) zag staan wist ik gelijk dat ik deze wilde maken. Wat waren deze ribs lekker! De naam is iets verraderlijk, want eigenlijk worden de ribs eerst in een stomer of ovenschaal gestoomd en daarna in de oven geroosterd.

De spareribs laat je een nacht marineren in een mengsel met onder andere wijn, suiker, sojasaus en specerijen. Vervolgens stoom je ze eerst en bakt ze in de oven af. Van de marinade, samen met nog wat andere ingrediënten, maak je de saus waarmee je de ribs lakt.

De ribs zijn lekker sappig, zacht en sticky. Ik maakte het halve recept (1 kg rib) voor ons tweeën en die gingen in 1 keer op! Ik ga proberen om mijn eigen versie van deze heerlijke ribs te maken en zal het recept met jullie delen.

Er zijn nog genoeg andere gerechten van Matt die ik graag wil maken. Zo ook de gesmoorde krabbetjes (pagina 250), frambozentaartjes met rozenwater-mascarponeroom (pagina 341) en pompoengnocchi (pagina 148).

Een nadeel van het boek wil ik nog even benoemen. Het is een paperback, waardoor dit boek met de tijd niet al te mooi zal blijven. Dat vind ik wel jammer.

Dit boek heb ik als recensie exemplaar ontvangen van Kosmos Uitgevers.

Matt Preston’s kookboek
Ondertitel: 187 recepten die je gegarandeerd populair maken
Auteur: Matt Preston
Prijs: € 24,99
ISBN: 9789021559513
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers

Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Voor het testen van de producten krijg ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf

Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer jij iets koopt via deze link, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

5 reacties op Review: Matt Preston’s Kookboek

 1. 12-09-15 12:18

  Mijn vermoeden is hiermee bevestigd. Dit is een heerlijk boek. Ik had het graag ook willen recenseren maar kreeg het helaas niet. 🙁

  Die ‘chiligarnalen in kruidenstorm’ heeft hij tijdens een masterclass in het nieuwe seizoen van Masterchef gemaakt. Dus als je nu kijkt kom je ‘m uiteindelijk tegen. 😉

  Maareh plaats vooral dat sticky ribs recept. Haha.

  • 12-09-15 13:38

   Ga ik doen :). Moet nog anderen boeken testen, ben er maar druk mee! Ik volg de nieuwe serie ook weer. Een van de leukere Masterchef versies.

 2. 12-09-15 12:36

  Ohhhhh die spareribs zien er belachelijk lekker uit. En heerlijk dat er ook stevige ontbijtrecepten in staan, in het weekend als je gedronken hebt lijkt me dat lekker. Ik vind wel dat hij er op tv heel anders uitziet dan op deze foto’s…

  • 12-09-15 13:41

   Misschien dat ze hem in het boek wat meer benaderbaar wilden maken. Ik drink niet, maar zo’n stevig ontbijt eet ik af en toe graag. 🙂

 3. 02-02-18 13:49

  Heb ooit dit boek gewonnen en reeds diverse recepten uitgeprobeerd.

  op dit moment staat de judes gesmoorde krabbetjes ( pagina 250) in de slowcooker wilde dat hierin uitproberen en aan de geur zal het niet liggen en kan niet wachten tot het klaar is.

  mijn kleinkinderen vonden de pannenkoek brûlée super lekker, pagina 18.

Reageer