Dit keer een review van een echte klassieker. Het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk. De eerste druk van dit boek verscheen in 1973 en in 2014 is de 44ste druk verschenen. Deze versie wordt de luxe editie genoemd, al kan ik je niet vertellen wat het verschil is met de andere uitgaves.
Toen ik klein was hadden we dit boek ook al in de kast staan. Ik heb geen idee hoe wij er aan kwamen en volgens mij heeft mijn moeder er nooit uit gekookt.
In dit boek vind je onder andere de geschiedenis van de Indonesische keuken in Nederland, verschillende soorten keukengerei met alternatieven en uitleg over de verschillende Indonesische ingrediënten.
Het gedeelte over de magnetron doet voor mij wat verouderd aan. Dit is een introductie over het koken met de magnetron. Bij een groot aantal recepten kun je naast de traditionele bereiding namelijk ook een magnetron bereiding vinden. Ik kan mij niet voorstellen dat ik ooit een magnetron versie van een gerecht zal maken.
Voor de beginneling in de Indonesische keuken worden ook wat recept en menu suggesties gegeven zoals verschillende soorten gestoofd vlees en eenvoudige sambals. Hierboven een voorbeeld van meer uitgebreide menu suggesties.
Het register is ingedeeld op soort gerecht. Zoals je die helemaal bovenin ook in de inhoudsopgave ziet.
Ik maakte een aantal gerechten uit het boek. Hierboven zie je droge sambal goreng van tempé (blz. 89) en gehaktballetjes in soja (blz. 159) met gestoomde rijst. De tempeh is vergelijkbaar met mijn eigen versie. De balletjes vond ik helaas wat droog. Ik denk dat je deze beter kan aanbakken in plaats van een kwartiertje koken in water.
Hierboven zie je babi tjien of babi tjin (blz. 144). Dit is gemaakt van speklapjes met onder andere gember, knoflook, ketjap en taotjo. Ik heb de bieslook en de mini frietjes uit het recept weggelaten.
Hier heb ik de babi tjin geserveerd met Surinaamse bami en gebakken banaan. Het paste heel goed bij elkaar. De babi tjin ga ik zeker vaker maken. Het recept voor de bami kun je vinden op de website van Kay.
De recepten in dit boek zijn vrij eenvoudig en kort opgeschreven. Voor de beginneling in de Indonesische keuken kunnen sommige ingrediënten wellicht wat intimiderend zijn, al kun je tegenwoordig veel van deze ingrediënten in de gewone supermarkt vinden. Voor de wat minder algemeen verkrijgbare ingrediënten kun je het beste naar de toko.
Wat ik erg jammer vind is dat er in het boek geen enkele foto van een gerecht staat. Foto’s van een eindresultaat of tussenstappen zou de lezer nog beter een stukje op weg kunnen helpen en ook meer inspireren tot het maken van bepaalde gerechten.
Zelf zou ik niet zo gauw een boek kopen zonder foto’s. Als je niet zo bekend bent met de Indonesische keuken lijkt het mij ook lastig om je een voorstelling bij bepaalde gerechten te maken. Toch zou ik niet zo gauw afstand doen van dit boek, want het is echt een klassieker.
Dit boek heb ik als recensie exemplaar ontvangen van Kosmos Uitgevers.
Groot Indonesisch kookboek
Beb Vuyk
Prijs: € 24,99
ISBN: 9789021558219
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Voor het testen van de producten krijg ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf
Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer jij iets koopt via deze link, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.
1 reactie
Grappig, zo lees ik van de week eerst op Pisang Susu over allerlei recepten die zij van Beb Vuyk gaat koken uit dit boek en nu hier.