Review en winactie: Het ultieme hamburgerboek

5 oktober 2017

Het ultieme hamburgerboek Het ultieme hamburgerboek van Chef Julius Jaspers. Julius vertelt over de historie van de hamburger en deelt recepten voor verschillende soorten buns, patties, toppings en sauzen. Samen met een aantal chefs zoals Joris Bijdendijk, Jonnie Boer en Robert Kranenborg geeft Julius ook nog samenstellingen voor de ultieme burgers. Ik heb een extra exemplaar beschikbaar dat ik onder jullie zal verloten.

De inhoud

In het voorwoord vertelt Julius hoe het boek tot stand is gekomen. Het doel is om vooral te inspireren. Neem zijn recepten als leidraad en maak je eigen creatie. Om je op weg te helpen heeft hij 38 burgers volledig uitgewerkt, met daar bovenop de perfecte burger van 14 topchefs.

Het ultieme hamburgerboek

Hier boven vind je de verdeling van recepten in het boek met daarbij nog handige informatie over kooktechnieken, handware en tips & tricks.

Het ultieme hamburgerboek

Hieronder een voorbeeld van de topchef burgers. Deze burgers worden verderop in het boek uitgebreider besproken. Met verwijzingen naar de bijbehorende recepten.

Het ultieme hamburgerboek

De verdere hoofdstukken spreken voor zich: Patties, toppings en sauzen. Het bijgerechten hoofdstuk is gevuld met onder andere verschillende aardappelgerechten, salades, mac & cheese en niet te vergeten uienringen en coleslaw.

Het ultieme hamburgerboek

Naast de lekkere recepten vind je een aantal mooie sfeer foto’s en een foto van alle samengestelde burgers.

Favorieten

Het ultieme hamburgerboek In een hamburgerboek kun je onmogelijk de Big Mac of de Big Max vergeten (pagina 79).

Het ultieme hamburgerboek Zelf heb ik nog nooit bij Shake shack gegeten, maar schijnbaar hebben ze daar erg lekkere burgers (pagina 113).

Het ultieme hamburgerboek Peter Luger’s hamburger (pagina 89) een sesambroodje met een patty van gemalen “beef chuck” en “dry aged trimmings of porterhouse loins” en rauwe ui. Een hele basic burger maar met bijzonder vlees door de patty.

Van de losse recepten wil ik nog eens de bao (pagina 142), brioche van Ron (pagina 146), verschillende vega patties en nog allerlei toppings proberen.

Wat heb ik gemaakt

Het ultieme hamburgerboek

Het potato rolls recept (pagina 151) dat in de buurt komt van Martin’s potato roll die bij Shake shack worden geserveerd. Ik heb het recept iets veranderd en zal binnenkort het recept met jullie delen. Het is een heerlijk zacht en boterig broodje en hij is gelijk mijn nieuwe favoriet om hamburgers mee te maken.

Voor de rest heb ik het broodje heel eenvoudig gehouden en er een variant op de McDonalds special sauce bij gedaan (pagina 216). Vreemd genoeg heeft dit recept geen hoeveelheden.

Conclusie

Ik vind het een erg fijn boek dat vooral erg veel inspiratie geeft voor verschillende burgers. Bij mijn favoriete zie je veel basic burgers, omdat ik daar van hou. Er is echter nog veel meer in te vinden van vis tot vega, eendenlever topping tot blauwe kaas, mango chutney, pickles, harissamayonaise, bbq-saus en ga maar door.

Het patty gedeelte (met name het vlees gedeelte) is wat minder toegankelijk voor alledag. Ideaal gezien heb je hier een vleesmolen voor nodig en zul je sommige stukken vlees niet zomaar bij de slager kunnen kopen. Als je bevriend bent met een aardige slager, dan kan hij eventueel het mengsel vlees in de juiste hoeveelheden voor je samenstellen.

Bij het broodjes gedeelte moet je goed letten op de hoeveelheden die je maakt. Het bao recept is bijvoorbeeld voor 50 stuks en tenzij je een feestje hebt is het makkelijker om sommige recepten te delen.

Ook bij het sauzen gedeelte kun je het beste even op de hoeveelheden letten. Bij veel van de sauzen maak je gelijk een grote hoeveelheid. Een aantal zul je wel een paar dagen kunnen bewaren, maar dan nog is het erg veel saus.

De enorme hoeveelheden geven misschien wel aan dat dit boek is gemaakt door een chef die veel eters gewend is. Maar laat dat je niet weerhouden, je hoeft de recepten niet tot de letter te volgen.

Het ultieme hamburgerboek
Auteur: Julius Jaspers
Prijs: € 25
ISBN: 9789048839629
Uitgeverij: Carrera

Winactie: hoe doe je mee?

– Laat onder dit artikel in een reactie weten dat je meedoet. Vul hierbij een geldig e-mailadres in, zodat ik contact met je kan opnemen. Ik zou het leuk vinden als je jouw favoriete burger omschrijft.
– Dubbele deelnames worden gediskwalificeerd.
– Bij geen reactie van de gekozen winnaar wordt na 2 weken een nieuwe winnaar gekozen.

Niet verplicht maar wel leuk:

– Volg Nombelina’s Foodblog via Facebook, Twitter of Bloglovin of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Je kan meedoen tot en met maandag 16 oktober 2017, 12:00 uur! De winnaar krijgt persoonlijk bericht via e-mail. Deze winactie is alleen voor verzending binnen Nederland.

De winactie is gesloten en de reacties zijn uitgeschakeld. De winnaar heeft bericht ontvangen

Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Voor het testen van de producten krijg ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.

Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer jij iets koopt via deze link, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.

Tags: , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

27 reacties op Review en winactie: Het ultieme hamburgerboek

  1. 05-10-17 12:45

    Wat een geweldig boek; I love hamburgers!
    Wij maken hamburgers altijd zelf, ik koop ze nooit kant en klaar. Ik lees graag van een topkoks hoe ik hamburgers het beste kan bereiden en bakken. Wij maken we hamburgers vaak op dezelfde manier en met dezelfde toppings, dus nieuwe ideeën en variaties zijn welkom.
    Mijn geheime tip voor het maken van de ultieme hamburger (en gehaktballen); een klein beetje melk door het vlees voor een extra malse, sappige hamburger.
    Min favoriete hamburger is toch wel heel klassiek: burger van rundergehakt op een broodje van de bakplaat, afgetopt met tomatensaus, zacht gebakken rode ui en een gebakken eitje.

  2. 05-10-17 13:20

    Wij maken onze burgers met supermarkt tartaar. Maar ik zou graag leren hoe ik zelf de patty kan maken.

  3. 05-10-17 14:55

    Wat een heerlijk boek. Ik doe graag mee aan de winactie. Ik maak zelf graag hamburgers met een combi van gehakt en tartaar en dan afgetopt met kaas, gekaramelliseerde uien, tomaat, een spiegeleitje en bang-bangsaus… Yummie!

  4. 05-10-17 14:58

    Dat kan niet anders dan een lekker boek zijn. Mijn favoriete hamburger is een rundvleesburger van de grill met een dikke plak kaas, pikante ketchup en fijngesneden augurk. En dan die augurk wel een beetje warm maken zodat je geen kouwe kledder op je burger hebt. Het broodje moet even geroosterd zijn op de snijkanten. Een klein beetje fijngesneden sla ertussen mag ook. Liever geen tomaat. Gebakken ui is ook lekker maar hoeft niet.

  5. 05-10-17 15:03

    Wauw….na al je heerlijke Indonesische gerechten,wil ik weleens een nieuwe burger proberen! Een lekkerste burger heb ik niet. Wij houden hier thuis van burgers omdat je er eindeloos mee kunt variëren….fingers crossed

  6. 05-10-17 15:39

    Dat lijkt me een heerlijk boek! Een hamburger hoort gewoon bij de klassiekers! Je kunt er eindeloos mee variëren, en naar eigen smaak aanpassen. Ik maak vaak heel eenvoudig een burger van gekruid kipgehakt, een luxe hard speltbroodje, likje mayo, wat ijsberg sla een gekarameliseerd rood uitje en dan afgetopt met wat vers gehakte lente-ui… echt heerlijk! Lijkt me leuk om dit boek te winnen!

  7. 05-10-17 17:19

    Ik vind zelf een simpele burger het lekkerst, gewoon een runderburger met sla, een lekker sausje en evt. augurk of tomaat ofzo. Alles met meer dan 1 verdieping is vooral onhandig. Het gaat glijden, past niet in je mond en is al snel te veel voor mij. Maar een beetje variatie in de keuken kan nooit kwaad en ik heb nog nooit zelf de broodjes gebakken, dus als ik dit boek zou winnen ga ik dat ook eens proberen!

  8. 05-10-17 18:08

    Leuke actie! Burgers zijn natuurlijk erg lekker, maar een beetje inspiratie is erg welkom!

  9. 05-10-17 18:43

    I’m al in! 🙂 Ik experimenteer graag met de Japanse keuken en op basis van je kookboeken reviews heb ik laatst ‘recepten uit Tokyo’ gekocht, een super aanrader! (traditionele recepten en vooral mooie foto’s). Ik zou dan ook graag als favoriete burger de Japanse willen proberen!

  10. 06-10-17 08:16

    Ik doe heel graag mee! We zijn hier dol op hamburgers. Heerrrrrlijk!

  11. 06-10-17 11:50

    Hamburgers altijd goed! Ik doe graag mee met de winactie.
    Eén van mijn favorieten: een ciabattabroodje met rucola, tomaat, mozzarella, homemade beefburger, basilicummayonaise en rode ui. Ik noem het altijd de Italiaanse variant. Ook lekker: hamburger Spaanse stijl: met chorizo en manchegokaas. 🙂

  12. 06-10-17 11:52

    Julius Jaspers, de koning van goed bereide heerlijke vleesgerechten soms in combinatie met Aziatische invloeden. Ben erg benieuwd naar zijn burgers. Ik zou dan ook superblij zijn met “het ultieme hamburgerboek”
    Ik ben dol op inspiratie en net zoals ik ook me door jouw kookkunsten laat inspireren, hoop ik dat ik de gelukkige winnaar mag zijn en me door dit boek op nieuwe ideeen te laten brengen.

    1 ding is zeker onze jongens en manlief zullen gelukkig zijn!

  13. 06-10-17 14:05

    Wij zijn dol op hamburgers! Ik doe graag mee aan deze leuke actie!

  14. 06-10-17 15:50

    Leuke actie! Spreekt mij als man zijnde natuurlijk heel erg aan.

    Als wij hier in huis broodjes hamburger eten zet ik altijd de BBQ aan, of het nu regent of sneeuwt of -15 is. Hamburgers moet je grillen op houtskool is mijn motto.
    Onze favoriete hamburger is nu nog vrij standaard. Italiaanse bol, komkommer, gebakken ui, augurk, sla, gebakken ei & een sausje van mayonaise met ketchup en wat azijn.

    Voor het gehakt gebruik ik een combinatie van half om half & rundergehakt, om te zorgen voor een goede vetpercentage. Hier gaan vaak ook nog wat kruiden door zoals knoflook, zout, peper, pittige paprikapoeder, worchestersause & en een klein beetje ketchup.

    Dit boek lijkt mij helemaal top, om hiermee de echte burgers te maken die ze serveren in goeie Burgertenten :), maar ook om mijn eigen brioche broodjes te maken.

    p.s als je een tip hebt voor koemelkvrije brioche broodjes houd ik mij aanbevolen. (Ik heb 2 kleine jongens die helaas een koemelkallergie hebben…)

  15. 06-10-17 16:23

    Dit is toch geniaal? Wij ‘bouwen’ al een tijdje onze eigen hamburgers omdat die uit zo’n pakje, zulke magnetronbrugers echt niet te vreten zijn! Geef toe! Mijn favoriete burgers hebben een knapperige bodem met daarbovenop chunky hamburger saus gevolgd door een blaadje sla. Daar bovenop weer saus en dan volgt de heerlijke burge, tomaatjes, augurkjes. Soms uitjes. Heerlijk! Ik doe met veel liefde mee aan deze actie om mij te laten inspireren om nog lekkere burgers te bouwen!

  16. 06-10-17 18:40

    Ik doe graag mee met deze winactie, leuk boek om aan mijn vriend te geven.
    Onze favoriete burger is, een angus burger van de slager, met daarop blauwe kaas, uitgebakken spek en gebakken uienringen en avocado erop! Dat op getoast sesambolletje met ketchup, mayo & mosterd!

  17. 06-10-17 20:50

    Wat een super leuke post. Ik ben hamburger fan! Elke keer weer eens wat proberen, uiteraard zit er op mijn zelf gemaakte hamburger; ui en sla. Soms kaas, bacon, of komkommer, augurk. Natuurlijk met bijpassende saus. Ik walg van de kant en klare burgers en ga dan altijd voor eigen gemaakte. Echter mis ik nog veel inspiratie om verschillende soorten te kunnen maken. Dit boek mag niet ontbreken in mijn boekenkast. Toi Toi toi

  18. 06-10-17 23:47

    Hamburgers zijn zo lekker!!! En dan niet van de Mac maar home made. Vers rundergehakt van de slager, cheddar, bacon, sla, augurk Rm ketchup. Heerlijk!!! Kinderen zijn er ook dol op. Ik doe dan ook graag mee met deze actie, zodat we met ons gezinnetje nog meer lekkere burgers kunnen maken.

  19. 07-10-17 11:49

    Boek stond al op mn verlanglijstje. Winnen is natuurlijk helemaal geweldig!

  20. 07-10-17 14:21

    Wat leuk! Daar zeg ik geen nee tegen!
    We eten meestal een lamsburger (van de AH)er cheddar,gebakken uitjes, komkommer met een pittige ketchup. Inspiratie en variaties op onze huisburger is zeer welkom met dit boek!

  21. 08-10-17 09:56

    Mijn droomburger is er 1 met de perfecte verhouding tussen hartig en een beetje zoet. Gekarameliseerde uien & bacon zijn daar onmisbaar bij naast de sowieso onmisbare perfecte burger en cheddar kaas. Dit brengt me meteen op een ideetje voor de maaltijd voor vandaag! Voor een volgende burger kan ik dan wel weer inspiratie gebruiken uit dit mooie boek!

  22. 08-10-17 13:28

    Dit lijkt me een geweldig verjaardagskado voor mijn lieve vriend die de geweldigste hamburgers maakt. Ik weet dus helaas het recept niet, maar hij doet in ieder geval uitjes, ketjap en sambal door het gehakt. Heerlijk!

  23. 09-10-17 17:18

    Mijn favoriete burger is een simpele patty met dun laagje Sechuan peper en suiker, op een zoete aardappel bun, met goeie dikke streaky bacon en een romige zachte blauwe kaas. Opengesneden broodje even grillen, kaas op de patty smelten in de pan. Misschien nog een rode uien chutney erbij. Nom!

  24. 13-10-17 08:13

    Wat een heerlijk boek om uit te gaan bbq-en/bakken/grillen, vol inspiratie en vrienden mee te verassen. Mijn favoriete burger bevat veel oude kaas en groentes!

  25. 13-10-17 22:50

    Ja, ik ding graag mee. Mijn favoriete hamburger bevat gebakken zachte eieren, uiringen, reepjes rode paprika, kruiden en specerijen en flink wat mayo.

  26. 14-10-17 19:41

    Mijn favoriete burger is die met kipgehakt, chilimayo, limoen en rucola. Maar ik zou zo graag nog meer variaties uit dit boek willen uitproberen. Lijkt me een te gek boek!

  27. 16-10-17 07:24

    Wat een leuk artikel! Mijn vriend zat gisteravond al schuin over mijn schouder mee te kijken. Dat ziet er goed uit, die burgers! Wij eten graag burgers, maar blijven altijd een beetje hangen bij dezelfde.

    Broodje – fijne ijsbergsla – komkommer – tomaat – runderbruger – kaas – augurk – coktailsausje – broodje.

    Wat zou het leuk zijn als we met dit boek van Julius meer inspiratie krijgen en wekelijks kunnen genieten van niet alleen dezelfde burger! mmmmm!
    Groetjes Floortje & Justin