
Voor deze review bespreek ik 3 boeken tegelijk. Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan, Sichuan van Fuchsia Dunlop en Kerst Het kookboek van Donna Hay.
Kerst: Het kookboek van Donna Hay

Donna ken ik vooral van tv en ik heb wel eens recepten van haar website gemaakt. Vreemd genoeg had ik nog helemaal geen boek van haar in de kast liggen. Onbegrijpelijk, want naast de prachtige foto’s waar ze bekend om staat, bevat Kerst veel heerlijke gevarieerde recepten.
Klik op de foto’s om te vergroten.
In de eerste foto zie je de inhoudsopgave van het boek. Naast de bekende kersttoppers zoals geglaceerde ham, kalkoen, eend en porchetta vind je vele bijgerechten, smeersels, hapjes en prachtige kerst desserts. Zo veel, zo mooi, zo lekker.
Zelf vind ik de bijgerechten en hapjes het meest interessant. Vaak is er toch een succesrecept dat vaker op tafel komt bij kerst. Iets er bij vind ik soms lastiger om te verzinnen. De zalmpaté sprong er voor mij uit. Eenvoudig, leuk te serveren in individuele potjes en een paar dagen van tevoren te maken.
Varkensbout met venkelzaad, vijgen en zoetzure uitjes, gepekelde kalkoenborst gewikkeld in proscuitto met maple syrup, groente met salieboter, hele geroosterde bloemkool in witte wijn en knoflookboter, zelfgemaakte karamel fudge met gezouten pinda’s, gebakjes, taarten, koekjes. Ik kan eindeloos doorgaan.
Geen getrut over wel of niet gezond eten, maar gewoon lekker. Naast vooral beknopte recepten vind je een paar tips en uitgebreidere uitleg over bijvoorbeeld het maken van porchetta en het portioneren van een kalkoen.
Merk je al dat ik enthousiast ben? Ik ben helemaal om en erg blij met mijn eerste Donna Hay boek. Hou mijn Instagram in de gaten. Daar zal ik binnenkort een exemplaar van Kerst: Het kookboek verloten.
Kerst Het kookboek
Auteur: Donna Hay
EAN: 9789000370276
Uitgeverij: Spectrum
Sichuan: De authentieke smaken van de West-Chinese keuken van Fuchsia Dunlop

Dit is mijn tweede kookboek van Fuchsia Dunlop. Sichuan is een van de dikste kookboeken die ik bezit. Boordevol informatie over de Sichuanese keuken, de geschiedenis, kookgerei, technieken, ingrediënten, verschillende smaken en zelfs een Chinese woordenlijst. Naast al deze informatie zijn er heel veel diverse recepten in te vinden. De foto’s zijn eenvoudig opgemaakt en geven een duidelijk beeld van de gerechten.
Klik op de foto’s om te vergroten.
Het varkensvlees met knoflook chilisaus (“Wit” varkensvlees in knoflooksaus blz. 85) heb ik inmiddels al eens geprobeerd. Een ontzettend lekker gerecht, waarbij de saus met flink wat pit en veel knoflook goed in balans is. Ik kan niet wachten deze weer te maken.
Recepten die ik nog graag wil proberen: bang bang chicken, aubergine met visaroma, dandan noedels, gestoomde hartige custard met varkensgehakt, zoetzure krokante vis, choisum (Chinese groente), gestoomde dumplings met varkensgehakt en pompoen en juntun goukui gerolde broodjes gevuld met varkensvlees.
Naast de grote verscheidenheid aan gerechten staan er ook recepten in voor smaakmakers en bouillons die je in andere recepten kunt gebruiken.
Het zou kunnen dat je een groot deel van de gerechten niet kent. Veel Chinese restaurants (Nederlands en traditioneel) serveren voornamelijk Kantonese gerechten. In het Westen staat de Sichuanese keuken bekend om zijn pittige gerechten. Volgens Fuchsia is deze keuken in China beroemd om zijn verfijndheid en diversiteit.
Als introductie in de Sichuan keuken vind ik boek absoluut een aanrader. Veel informatie en een grote verscheidendheid aan recepten.
Sichuan
Auteur: Fuchsia Dunlop
EAN: 9789059569782
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan

Kwoklyn Wan, derde generatie restaurateur, schrijver en broer van Gok Wan, groeide op in de keuken van het Kantonese restaurant van zijn vader. Met dit boek wil hij het mogelijk maken om je favoriete afhaalgerechten thuis te maken.
Klik op de foto’s om te vergroten.
In dit boek vind je bekende en iets minder bekende gerechten uit de takeaway keuken. Kwoklyn groeide op in Groot Brittanië en daar noemen ze sommige gerechten net iets anders. De Yangzhou gebakken rijst ken je bijvoorbeeld als Kantonese nasi. Zoetzuur varkensvlees (sweet and sour pork) kennen we als koe lo yuk. Bij de vertaling is daar geen rekening mee gehouden, maar de foto’s zijn duidelijk genoeg om de gerechten te herkennen.
De recepten zijn niet heel traditioneel, maar gemaakt zoals bij de afhaal. Duidelijke sfeerfoto’s bij alle recepten en zoals je in de inhoudsopgave kunt zien veel verschillende soorten hapjes, hoofd- en bijgerechten en zoetigheden.
Een aantal gerechten die je wel zal kennen: spareribs met vijfkruidenpoeder, gefrituurde wontons, kip met zoete gember en ananas (koe lo kai), foeyonghai met gamba’s, ossehaas in zwartebonensaus, Chinees geroosterd varkensvlees (cha sieuw), krokant buikspek, bapao met cha sieuw en bananenbeignets.
De chow mein op pagina 132 heb ik inmiddels gemaakt en hiermee is het mij eindelijk eens gelukt een goed noedel gerecht te maken. Deze chow mein zul je kennen als Chinese bami. Verder wil ik ook nog erg graag de Chinese custardtaartjes proberen. Deze kennen we hier niet echt van de afhaalrestaurants. Ik koop ze wel eens bij een Chinese bakker in Rotterdam
Een leuk boek met toegankelijke recepten voor wanneer je zelf eens die bekende “Chinese” gerechten wil maken.
Chinese Takeaway
Auteur: Kwoklyn Wan
EAN: 9789461432148
Uitgeverij: Good Cook B.V.
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze links, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.