Mijn allereerste keer zelfgemaakte ramen of Japanse noodle soep. Er zijn veel verschillende soorten ramen met allerlei toppings. Je kan het zo ingewikkeld of eenvoudig maken als je wil. Met bouillon van kip, rund, varken of groenten en zelfgemaakte noodles, tot de vele toppings.
Mijn variant is niet heel moeilijk om te maken, maar je bent er wel even mee bezig. Het vlees en de pittige taugé, kun je van tevoren maken. Dat is zelfs nog lekkerder. Wanneer je de ramen gaat eten breng je alles samen en hoef je eigenlijk alleen de noodles en de bouillon te verhitten. De rest wordt door de soep genoeg verwarmd.
Voor de namool van taugé en de chasu (het gestoofde varkensvlees) heb ik recepten van Tim Anderson uit het boek Nanban gevolgd. Tim Anderson is de winnaar van de Britse MasterChef met een voorliefde voor de Japanse keuken. Zijn boek zal ik op een ander moment uitgebreid reviewen.
Het recept voor de ramen verdeel ik in onderdelen om het wat overzichtelijker te maken. De namool en de chasu bereidde ik de dag van tevoren.
Ramen met chasu, namool, Shanghai paksoi en miso bouillon
- Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 x 180 g verse ramen, gekookt
- 1 liter miso bouillon
- 1-2 eitjes, zachtgekookt
- Paar eetlepels namool, naar smaak
- 2 bosuien, in ringetjes
- 8 stukjes chasu, gebakken
- 4 kleine velletjes nori
- 2 kleine Shanghai paksoi, geblancheerd
De toppings
- Chasu, gestoofd varkensvlees:
- 400 g speklapjes (zonder zwoerd)
- 330 ml cola
- 100 ml sojasaus
- 30 ml rijstazijn
Met dit recept zul je nog wat restjes over hebben. Die kun je opbakken en bijvoorbeeld bij gebakken rijst eten of nog een keer bij de ramen. In het recept van Tim wordt een stuk spek aan 1 stuk gebruikt. Ik gebruikte speklapjes en liet deze 2 uur stoven. Wanneer je een heel stuk gebruikt zal dit 2 tot 4 uur duren.
Verwarm de oven voor op 130°C.
Neem een ovenbestendige braadpan of ovenschaal en schenk hier de cola, sojasaus en rijstazijn in. Meng even en leg er de speklapjes in. Liefst naast elkaar. Dek af met aluminium folie of een deksel.
Gaar in de oven voor ongeveer 2 uur of, totdat het vlees zacht is geworden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en koel het daarna verder in de koelkast samen met al het vocht. Wees voorzichtig, want het vlees zal bijna uit elkaar vallen.
Door het stoven ziet het vlees er een beetje grauw uit. Voor de ramen snijd ik het vlees in kleinere stukjes en bak ik deze mooi bruin in de pan in een beetje neutrale olie. Hierdoor wordt het vlees niet alleen mooier, maar ook lekkerder door het karameliseren van de marinade die er nog een beetje aan zit.
Wees voorzichtig bij het omkeren. Door het bakken wordt het vlees weer heel zacht.
- Namool, pittige taugé:
- 250-300 g taugé
- ½ tl zout
- 1 el sesamolie
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 bosui, in ringetjes
- 1 el gochujang, Koreaanse chilipasta
- 1 tl sesamzaad
- 1 tl rijstazijn
Was de taugé, laat uitlekken en vermeng met het zout. Laat 30 minuten rusten. Spoel af en knijp voorzichtig droog.
Verhit de sesamolie in een koekenpan op medium vuur. Doe er de knoflook bij en de bosui. Laat eventjes bakken en voeg de gochujang toe. Roer goed los en voeg de taugé toe. Vermeng deze met de saus en laat 1-2 minuten bakken.
Doe er het sesamzaad en de rijstazijn bij. Doe het vuur uit en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast.
Overige toppings
Deze maak ik op de dag dat ik de ramen eet, samen met het bakken van de chasu. Ze hoeven niet warm te zijn, dus dit hoeft niet vlak voor het eten van de ramen.
Was de Shanghai paksoi en snijd deze in de lengte doormidden. Breng een grote pan water aan de kook en blancheer de paksoi voor 3 minuten tot beetgaar. Laat schrikken in koud water en laat uitlekken.
Voor het perfect zachte eitje gebruik ik eieren op kamertemperatuur. Breng een pan met water aan de kook (waarin de eieren volledig onder water staan). Wanneer het water kookt voeg je de eieren toe. Kook 6 minuten en laat de eieren schrikken in koud water. Bewaar ze in koud water, totdat je ze gaat gebruiken.
Verder gebruik ik als topping nog de gesneden bosui en de velletjes nori.
De Bouillon
- Miso bouillon:
- 1 liter kippenbouillon
- 1 tl dashipoeder
- ½ el sojasaus
- 2 tl rode miso
Breng 1 liter kippenbouillon aan de kook en voeg het dashi poeder, sojasaus en rode miso toe. Laat de miso pasta goed oplossen. Proef de bouillon en voeg eventueel wat extra miso pasta toe.
De ramen
Ik gebruik “verse” noodles van de toko. Deze hoef je maar eventjes in water te koken. Gebruik je favoriete noodles en volg de instructies op de verpakking. De ramen noodles bereid ik gelijktijdig met de bouillon vlak voor het serveren.
Verdeel de noodles over 2 grote kommen. Doe hier wat van de bouillon overheen. Leg er de paksoi in, de namool, gebakken chasu, 1 of 2 helften van het zacht gekookte ei en nog wat bosui en velletjes nori. Eet met stokjes en een lepel.
Ik eet niet zo vaak noodle soep, maar deze zelfgemaakte versie was ontzettend lekker! Alles paste perfect bij elkaar. Pittige tauge, zoet en zoutig vlees, beetgare paksoi samen met de noodles en de zoutige miso bouillon. Ik maakte er ook nog viskoekjes met sushirijst bij. Dat recept volgt nog.
Al met al vond ik het ontzettend lekker en leuk om zelf te maken. Echt een aanrader om eens te proberen.
Neem ook een kijkje bij Vanessa en Tessa voor hun versie van ramen.
Wil je ook mee doen aan onze challenges?
Maak dan jouw versie van ramen en laat je inspireren door mijn recept of die van de andere deelnemers aan de challenge.
De Food Blog Challenge voor augustus is Surinaamse loempia. Ik heb het nog nooit zelf gemaakt en ben erg benieuwd hoe deze challenge voor mij zal gaan.
De voorwaarden:
– Noem Nombelina en Culinessa in je blogpost.
– Vermeld de Food Blog Challenge, onze challenge recepten en stuur ons een linkje.
– Gebruik het FBC logo op je foto.
– Publiceer nieuwe challenges in de laatste 7 dagen van de maand. (Voor FBC #8 is dit vanaf 25 augustus.)
Aan oude challenges kun je altijd mee doen en je recept plaatsen. De logo’s van de challenges kun je hier downloaden.
Meer informatie en de afgelopen challenges vind je op de Food Blog Challenge pagina.
Inzendingen:
- Tessa – I am cooking with love
8 reacties
[…] het nog meer? Samen met Pei Yee van Nombelina.com ging ik de challenge aan (bekijk haar recept hier), maar Tessa van I am cooking with love deed weer mee. Haar recept vind je […]
Wauw, wat ziet dit er ontzettend lekker uit zeg!
Dankjewel!
Klinkt echt heerlijk!
Dank je! Was echt lekker.
Herlijk gerecht ,ga ik binnen kort maken voor mijn kinderen.
Leuk!
Die char siu ziet er zo heerlijk krokant uit!