Pulled pork uit de Slow Cooker

14 augustus 2013

Pulled pork Na lang tobben heb ik er eindelijk toch één, een slow cooker. Ik heb een 3,5 liter versie van Crock-Pot. Ik twijfelde tussen deze en de grotere maat, omdat je in die versie de binnenpan ook kan gebruiken op het fornuis.

Uiteindelijk heb ik toch de kleinere gekozen. Door de ovale vorm passen er langere stukken vlees in. We zijn ook maar met zijn tweeën dus dit is ruim voldoende.

Ik wist gelijk wat ik in de slow cooker wilde maken, Pulled pork! Ik ga geen poging doen het te vertalen. Het komt erop neer dat je een stuk varkensvlees op een lage temperatuur gaart, totdat het vlees uit elkaar valt en met 2 vorken makkelijk uit elkaar te trekken is. Traditioneel wordt het op een smoker barbecue bereid, maar het kan ook in de oven of de slow cooker.

Slow cooker Hier boven de slow cooker die ik heb.

Het voordeel van de slow cooker tegenover de oven is dat deze veel energie zuiniger is en er zo min mogelijk hitte verloren gaat. De warmte wordt via de buitenkant direct aan de binnenpan doorgegeven. Met een pan in de oven zal veel meer warmte verloren gaan, omdat niet alle hitte direct door de pan gaat.

Nadeel van de slow cooker is, dat het toch een flink apparaat is dat ruimte in beslag neemt. Maar genoeg daar over, tijd voor het recept!

Voor pulled pork heb je procureur nodig. Schouder of nek vlees van het varken, zonder bot. Eventueel te vinden onder de naam Boston butt, maar je zal het eerder als procureur of schouder/nek vlees vinden. Waarschijnlijk zul je het speciaal bij de slager moeten bestellen. Bij de Sligro is het in het vriesvak in plastic verpakking te vinden. Daar hebben wij ons stuk vandaan en het kostte op dat moment € 6,95 per kilo exclusief btw. De procureur was wat groot voor mijn pan dus heb ik het verdeeld in een stuk van ongeveer 1,5 kg en 800 gram. De 800 gram hebben we gebruikt om zuurvlees te maken.

Ingrediënten:
1,5 kg procureur
Paar eetlepels Soul Dust of andere dry rub
1 blikje cola (geen light)
3 el barbecuesaus
Scheut cider azijn
2 medium uien in partjes
2 teentes knoflook grof gehakt
Scheutje neutrale olie

Dry rub is een mengsel van kruiden/specerijen waarmee vlees of vis op smaak brengt. Vaak zit er ook zout en suiker bij. Je kan het kopen, maar ook zelf maken.

Dry rub Ik gebruikte het recept van Kayotic Kitchen. In plaats van kosjer zout gebruikte ik grof zeezout wat ik in een vijzel iets fijner maakte. Gebruik geen fijn tafelzout. Met het recept kon ik een beugelpot van een halve liter vullen. Het lijkt mij ook heerlijk op spareribs of speklapjes.

Verdeel een paar eetlepels van de dry rub over het vlees en wrijf het er een beetje in. Braad het vlees aan op midden tot hoog vuur in een beetje olie.

Doe een scheutje olie in de slow cooker, verdeel de knoflook en uien over de bodem en leg het aangebraden vlees erop.

Meng de barbecuesaus, azijn en de cola. Ik gebruik een vrij pittige barbecuesaus en gebruikte daarom niet zo veel. Gebruik je een niet pittige of milde saus, gebruik dan wat meer. Giet het mengsel in de slow cooker, doe de deksel erop zet het apparaat op “low” en vergeet het zo’n 8 uur.

Pulled pork Ik zette hem de avond van te voren aan en de volgende ochtend was het vlees klaar. Voor pulled pork of stoofvlees, maken een paar uur extra niet uit.

Pulled pork Ik vind het knap dat ik het vlees er in zijn geheel uit heb gekregen.

Pulled pork Pulled pork. Ik haalde een deel van het vocht uit de slow cooker, zodat het vlees niet te nat zou zijn. De pulled pork deed ik terug in de pan bij de uien en de rest van het vocht. Je kan nu eventueel wat extra barbecuesaus erbij doen, om het vlees extra op smaak te brengen, maar voor ons was het op dit moment echt af.

Het overgebleven vocht kun je bewaren, om bijvoorbeeld gehaktballetjes mee op smaak te brengen.

Pulled pork We aten de pulled pork op een zacht broodje met wat zelfgemaakte coleslaw. Zacht broodje, heerlijk zacht vlees en crunchy coleslaw. Lekker!

Ik was wat onzeker bij het maken van de pulled pork. Op internet zag ik nogal wat verschillen in recepten, met name de hoeveelheid vocht. Via Twitter heb ik veel raad gekregen, thanks ladies!!

Slow betekend ook echt slow, de pan brengt de inhoud langzaam aan tot ongeveer 98C. De high stand is ongeveer 2 keer zo snel.

Gaat de pan veel gebruikt worden? Ik kan het nog niet zeggen. Ik weet wel dat ik dol ben op stoofpotjes en langzaam gegaard vlees. Doordat er niet geroerd hoeft te worden, gooi je de pan vol en hoef je er niet meer naar om kijken. Let er wel op dat je minder vocht gebruikt, omdat deze in de slow cooker amper verdampt. Op internet zijn vele Crock-Pot recepten te vinden, veelal uit America, omdat hij daar wat meer gebruikt wordt.

Mijn Crock-Pot komt van Fonq en kost € 69 (14 augustus). Behalve slow cookers hebben ze ook een uitgebreid assortiment van andere pannen.

 •  
 •  
 •  
 • 35
 •  
 •  
Tags: , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

31 reacties op Pulled pork uit de Slow Cooker

 1. 14-08-13 11:54

  Ziet er ontzettend lekker uit!

  • 14-08-13 12:09

   Tnx! En bedankt voor de hulp!

 2. 14-08-13 12:04

  Het ziet er echt zalig uit! Nou nog je eigen broodjes maken, dan wordt het nog lekkerder! ;-))

  • 14-08-13 12:10

   O, jee! Caroline voert de druk op ;). Zou wel mooi zijn inderdaad en met dat ding heb ik genoeg tijd voor andere keukenwerkzaamheden.

 3. 14-08-13 12:54

  Dus ’s morgens heb je de gare “pork gepulled” en dat weer terug gedaan in de crock-pot met een deel van het vocht. Hoelang?
  Ik neem aan dat jullie ’s avonds aten. Toch niet nog een hele dag/9 uur? (of eet je het koud?)

  • 14-08-13 12:58

   Het vocht wat nog in de pan zat, Paul. Ik heb hem daarna niet meer aan gehad, maar zo laten staan tot we het ’s avonds aten. Je kan het eventueel met nog wat extra bbq saus opzetten.

   Je kan het koud eten, maar ’s avond heb ik het weer rustig opgewarmd.

 4. 14-08-13 14:51

  Leuk dat je zo’n pan gehaald hebt en voor dit recept bent gegaan. Ik zou het zeker wel eens willen proeven, maar ben zelf geen grote vleeseter dus zou er zelf ook niet aan beginnen. Wel goed omschreven alles, mocht iemand er over nadenken is dit een fijn recept!

  • 14-08-13 15:21

   Dank je :). Heb geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn. Ook omdat ze hier nog niet zo veel gebruikt worden. Ik zag ook recepten voor gebak, lasagna’s en risotto, dus zonder vlees zou wel kunnen :).

 5. 14-08-13 19:20

  Oh my dit wil ik 😉

  • 16-08-13 10:01

   Yes! Al eens gegeten?

 6. 14-08-13 20:42

  En je volgende gerecht erin is een hele kip?? Ik weet een lekker receptje….;-)

  • 14-08-13 22:03

   Was wel op zoek voor morgen, maar wordt misschien toch iets met tofu of zoet zure kip. Doe een hele liever in het weekend, kunnen restjes eventueel weer naar schoonvader :).

   • 14-08-13 22:06

    Goed idee. Schoonvader happy. Is belangrijk. 🙂

 7. 15-08-13 10:00

  Ohhh lekker. Ga ik ook maken 🙂

  • 16-08-13 09:56

   Benieuwd wat je er van vindt!

 8. 15-08-13 23:16

  Wilde even laten weten dat ik je blog echt prachtig vind! Ik ga je volgen. 🙂

  • 16-08-13 10:00

   Dank je, mooi blog heb je! Volg je nu ook op Bloglovin.

 9. 16-08-13 09:50

  Ja pulled pork…. Getrokken varken? Hahahaha… Dit ziet er zo waanzinnig lekker uit. Ik ga binnenkort naar de sligro en ga zeker ook zo’n stuk vlees halen en dit uitproberen! Staat al eeuwen op mijn to do lijstje en je hebt me net overtuigd dat ik hem nu maar eens echt met gaan maken!

  • 16-08-13 09:55

   Ja, super makkelijk en je kan met de smaken alle kanten op. Belangrijkste is denk ik aanbraden en lang genoeg erin laten zitten.

   Getrokken varken, getrokken vlees.. hmm nee te dubbelzinnig allemaal :D.

 10. 17-08-13 08:44

  Jam pulled pork vind ik zo lekker. Lijkt me leuk zo’n slowcooker!

 11. Pingback: Pulled Pork on a Bun - Geur van Maillard

 12. 01-07-14 19:44

  Ziet er heerlijk uit! Mag ik vragen welke bbq saus je hebt gebruikt?

  • 01-07-14 20:15

   “Night of the Living Bar-BQ” van Cowtown, maar “Smokey Mustard BBQ Sauce” van American Stockyard zou ook heel goed kunnen.

 13. 17-10-14 13:37

  Hoi,

  Ik vroeg me af of je voor pulled pork ook een braadpan kunt gebruiken. Ik gebruik deze namelijk altijd voor het maken van draadjesvlees (stoofvlees) en dan valt het uiteindelijk ook altijd lekker uit elkaar. Het vlees staat bij mij dan ook altijd de hele dag op een kleine pit te braden/garen.

  Alvast hartelijk bedankt voor de tip!

  Groetjes,
  Ilse

  • 17-10-14 15:03

   Voor zo’n groot stuk vlees ben ik bang dat het op het fornuis niet zo goed zal werken. Het kan wel heel goed in een braadpan (met deksel) in de oven op een lage temperatuur. Op de site van Esmee kun je zien hoe zij het in een pan maakt: pulled pork uit de oven

 14. 12-11-14 23:35

  Voor mij de lekkerste BBQ saus is Sweet Baby Ray’s.

  Crock-pot te bestellen bij http://www.amazon.de scheelt de helft en gratis verzending naar Nederland. Voorbeeld: 5.7 liter in Nederland kost € 129 (met verzendkosten 138,95) in Duitsland daarentegen € 68,68. De 3.5 liter versie in Nederland € 69 (met verzendkosten € 78,95) in Duitsland € 30,19 (komen wel verzendkosten bij)

 15. 23-09-15 22:09

  HOI,kan het ook in een romer tof gemaakt worden?

  • 24-09-15 09:33

   Hi Inge, ik heb er wat op gegoogled en het kan er inderdaad ook in gemaakt worden, maar de methode en tijden zullen wel anders zijn. Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus kan je er niet goed in adviseren.

 16. 03-05-18 13:33

  Hej, ik waag mij morgen aan pulled pork in de slow cooker. Ik heb een gebraad van 1 kilo, zou ik de vloeistoffen moeten aanpassen en de bereidingstijden of scheelt dat niet zo denk je? Het vlees moet niet ‘onderstaan’ en wat langer garen kan niet zo’n kwaad denk ik?

  • 03-05-18 14:30

   Kan geen kwaad. Er is eventueel wat meer vloeistof, die zou je achteraf kunnen inkoken mocht je de smaak willen concentreren.

 17. 03-05-18 15:39

  Ok, bedankt!
  Ik maakte het al eens in de oven en het kwam er wat droog uit, hopelijk deze keer beter.

Reageer