Potato rolls – hamburgerbroodjes met aardappel

12 oktober 2017

Potato rolls - hamburgerbroodjes Potato rolls, hamburgerbroodjes gemaakt met aardappel. Het recept is gebaseerd op een van de potato rolls recepten uit Het ultieme hamburgerboek waar ik een exemplaat van verloot. Het zijn mijn nieuwe favoriete broodjes om hamburgers mee te maken.

Het oorspronkelijke recept is voor 25 broodjes. 12 broodjes vond ik al meer dan voldoende. Je hoeft er natuurlijk geen 12 hamburgers mee te maken. De rest van de broodjes neem je gewoon mee voor de lunch. Ook heb ik de hoeveelheid bloem wat aangepast, omdat ik het deeg te plakkerig vond om mee te werken.

Potato rolls - hamburgerbroodjes

Ingrediënten voor 12 broodjes:
160 ml lauwwarm water
7 g gist, 1 zakje
65 g suiker
90 g zachte boter
1 ei
1 tl zout
400 g bloem + 25 tot 50 g exta bloem
100 g aardappel, gepureerd
Klein beetje neutrale olie

Tips

Voor dit recept gebruik ik een standmixer met deeghaak, omdat het een nogal plakkerig deeg wordt. Een handmixer zal niet sterk genoeg zijn om dit deeg te mengen.

Voor de aardappelpuree kun je restjes gekookte aardappel van de vorige dag gebruiken. Het liefst even in de magnetron opwarmen, zodat je de aardappel makkelijker kan pureren. De meest gladde puree krijg je met een pureeknijper. Je wil namelijk geen klontjes aardappel in je broodjes hebben.

Voor de bloem gebruik ik Amerikaans patent extra van de Zuidmolen. Dit meel heeft een hoger eiwit gehalte dan gewone bloem, dit zorgt voor een luchtiger brood.

Werkwijze

Meng de helft van het water met de gist en laat 5 minuten rusten.

Doe het gist mengsel met de rest van het water, aardappelpuree, suiker, boter, het ei, 200 gram bloem en het zout in de mengkom van de mixer en breng langzaam samen. Doe er 200 gram bloem bij en laat ongeveer 8 minuten op medium snelheid kneden. Schraap af en toe het deeg van de kom los, zodat alles goed vermengt.

Voel even aan het deeg. Wanneer het nog te plakkerig voelt kun je 25 tot 50 gram extra bloem erdoor kneden. Het mag nog een beetje sticky zijn, maar niet extreem plakkerig.

Vet een ruime kom in met een beetje zonnebloem olie. Vorm het deeg tot een bal en doe het in de kom. Dek af met plasticfolie en laat een uur tot minimaal een dubbel volume rijzen.

Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Kneed het gerezen deeg even door en verdeel in 12 ballen. Bestuif het werkblad met bloem en bol de broodjes op. Dit kan met twee handen rondom het bolletje, waarmee je het deeg draaiend onder het bolletje duwt. Of je vormt je hand tot een klauw over het bolletje heen en maakt draaiende beweging en drukt lichtjes aan. Je voelt het deeg dan boller en steviger worden.

Verdeel de bolletjes deeg over de bakplaten en geef ze genoeg ruimte. Druk de bolletjes aan om ze plat te maken.

Bedek de broodjes met licht ingevet plastic folie en laat een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 190°C en bak de broodjes in 20-25 minuten gaar en mooi bruin. Ik bakte de 2 bakplaten achter elkaar. Dat maakt niet uit.

Potato rolls - hamburgerbroodjes Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

Potato rolls - hamburgerbroodjes Hier kun je zien hoe luchtig de hamburgerbroodjes van binnen zijn. Heerlijk zacht en boterig.

Het Ultieme Hamburgerboek Voor de hamburgers snijd ik de broodjes in tweeën en leg ik ze met de snijkant nog even in de grillpan. Eet smakelijk!

Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer jij iets koopt via deze link, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.

  •  
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

1 reactie op Potato rolls – hamburgerbroodjes met aardappel

  1. Pingback: Winter burger met brie, uienjam en cranberrysaus - Nombelina.com

Reageer