Potato rolls, hamburgerbroodjes gemaakt met aardappel. Het recept is gebaseerd op een van de potato rolls recepten uit Het ultieme hamburgerboek waar ik een exemplaat van verloot. Het zijn mijn nieuwe favoriete broodjes om hamburgers mee te maken.
Het oorspronkelijke recept is voor 25 broodjes. 12 broodjes vond ik al meer dan voldoende. Je hoeft er natuurlijk geen 12 hamburgers mee te maken. De rest van de broodjes neem je gewoon mee voor de lunch. Ook heb ik de hoeveelheid bloem wat aangepast, omdat ik het deeg te plakkerig vond om mee te werken.
- Ingrediënten voor 12 broodjes:
- 160 ml lauwwarm water
- 7 g gist, 1 zakje
- 65 g suiker
- 90 g zachte boter
- 1 ei
- 1 tl zout
- 400 g bloem + 25 tot 50 g exta bloem
- 100 g gekookte aardappel, gepureerd
- Klein beetje neutrale olie
Tips
Voor dit recept gebruik ik een standmixer met deeghaak, omdat het een nogal plakkerig deeg wordt. Een handmixer zal niet sterk genoeg zijn om dit deeg te mengen.
Voor de aardappelpuree kun je restjes gekookte aardappel van de vorige dag gebruiken. Het liefst even in de magnetron opwarmen, zodat je de aardappel makkelijker kan pureren. De meest gladde puree krijg je met een pureeknijper. Je wil namelijk geen klontjes aardappel in je broodjes hebben.
Voor de bloem gebruik ik Amerikaans patent extra van de Zuidmolen. Dit meel heeft een hoger eiwit gehalte dan gewone bloem, dit zorgt voor een luchtiger brood.
Werkwijze
Meng de helft van het water met de gist en laat 5 minuten rusten.
Doe het gist mengsel met de rest van het water, aardappelpuree, suiker, boter, het ei, 200 gram bloem en het zout in de mengkom van de mixer en breng langzaam samen. Doe er 200 gram bloem bij en laat ongeveer 8 minuten op medium snelheid kneden. Schraap af en toe het deeg van de kom los, zodat alles goed vermengt.
Voel even aan het deeg. Wanneer het nog te plakkerig voelt kun je 25 tot 50 gram extra bloem erdoor kneden. Het mag nog een beetje sticky zijn, maar niet extreem plakkerig.
Vet een ruime kom in met een beetje zonnebloem olie. Vorm het deeg tot een bal en doe het in de kom. Dek af met plasticfolie en laat een uur tot minimaal een dubbel volume rijzen.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Kneed het gerezen deeg even door en verdeel in 12 ballen. Bestuif het werkblad met bloem en bol de broodjes op. Dit kan met twee handen rondom het bolletje, waarmee je het deeg draaiend onder het bolletje duwt. Of je vormt je hand tot een klauw over het bolletje heen en maakt draaiende beweging en drukt lichtjes aan. Je voelt het deeg dan boller en steviger worden.
Verdeel de bolletjes deeg over de bakplaten en geef ze genoeg ruimte. Druk de bolletjes aan om ze plat te maken.
Bedek de broodjes met licht ingevet plastic folie en laat een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 190°C en bak de broodjes in 20-25 minuten gaar en mooi bruin. Ik bakte de 2 bakplaten achter elkaar. Dat maakt niet uit.
Laat de broodjes op een rooster afkoelen.
Hier kun je zien hoe luchtig de hamburgerbroodjes van binnen zijn. Heerlijk zacht en boterig.
Voor de hamburgers snijd ik de broodjes in tweeën en leg ik ze met de snijkant nog even in de grillpan. Eet smakelijk!
Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer jij iets koopt via deze link, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.
8 reacties
[…] 4 hamburgerbroodjes […]
Hallo,
Ik wil binnenkort hamburgerbroodjes maken…..en ik kan moeilijk kiezen tussen deze (met aardappel) en de andere die je ooit eens maakte.
Kan je mij op weg helpen? Welke zou je aanraden?
Ik vind de broodjes met aardappel iets lekkerder doordat ze wat luchtiger zijn. De andere broodjes zijn wat steviger en machtiger. Om te maken is het iets omslachtiger om de broodjes met aardappel te maken, maar je zou er eventueel een dag van tevoren rekening mee kunnen houden en extra aardappelen kunnen koken.
Beide vind ik fijn om bij hamburgers te eten. Als ik niet van tevoren heb gepland, dan maak ik eerder de broodjes zonder aardappel.
Beslist! Ik waag mij binnenkort aan de broodjes met aardappel denk ik. Dag vooraf maken en even opwarmen in de oven, is dat een optie? Of gaat de luchtigheid zo weg?
Als ik de broodjes gebruik (ook als ik ze eerder maak) dan snijd ik ze doormidden en leg ik ze met de snijkant even in de grillpan voor een mooi streepje en om ze te toasten. Eigenlijk maak ik ze nooit warm in de oven, maar ik denk dat het moet kunnen. Lichtjes vochtig maken als ze er in gaan (zoals bij afbak broodjes) en eventjes opwarmen
Bedankt voor de info!! Kan haast niet wachten om ze te maken :-)
Heb ze eergisteren gemaakt en gisteren even gegrild. Ze voldeden aan de verwachtingen, echte hamburgerbroodjes! Volgende keer gebruik ik iets minder suiker. Op naar het volgende kookavontuur.
Wat fijn! Ben blij dat ze aan je verwachtingen voldeden. :)