Pita souvlaki

3 juni 2016

Pita souvlaki Griekse pita met souvlaki van varkenshaas. Het varkensvlees in dit recept is goed te vervangen met kip of lamsvlees. De pita’s en tzatziki kun je ruim van tevoren maken en als resultaat je hebt een heerlijke maaltijd.

Souvlaki en gyros zijn mijn twee favoriete Griekse vleesgerechten. Daarnaast eet ik graag saganaki (gebakken feta), tomatenrijst, tzatziki en calamares.

Vroeger gingen we wel eens met de familie Grieks eten net over de grens in België. Eigenlijk vond ik het nog leuker als we het gingen afhalen, want dan kwam het hele gezin met aanhang eten. Het eten vond ik heerlijk, maar ik vond het nog leuker om met iedereen aan tafel te zitten. Om dezelfde reden “at” ik graag mosselen, terwijl ik de mosselen zelf niet eens lustte.

Mijn vader bestelde allerlei gerechten die in schalen op tafel kwamen en niet in gangen werden gegeten. Het is mijn favoriete manier van eten. Ontspannen en je kan van alles wat proberen.

Terug naar de pita souvlaki. Met alles bij elkaar ben je even bezig, maar je kan de pita’s en tzatziki ruim van tevoren maken. Overgebleven pita’s kun je als wrap voor de lunch of bij andere maaltijden gebruiken. Het vlees voorbereiden is zo gepiept en na het marineren gaat het nog even op de grill.

Pita souvlaki

Ingrediënten:
500 g varkenshaas, in blokjes van 2-3 cm
½ tl tijm, gedroogd
1 tl oregano, gedroogd
2 teentjes knoflook, geperst
3 el olijfolie
½ citroen, geperst
1 kleine rode ui, grof gesneden
Peper en zout
Griekse pita’s
Tzatziki
Sla of rauwkost
Satéstokjes

Meng de tijm met de oregano, knoflook, olijfolie, sap van een halve citroen en de stukken ui. Nog geen peper en zout die doe ik er pas voor het grillen bij. Voeg de stukjes vlees toe en laat deze 2 uur in de koelkast marineren.

Ik deed het vlees in een ziplock zakje, zodat ik het vlees af en toe een beetje kon husselen in de marinade.

Breng na 2 uur het vlees op smaak met peper en zout en rijg het aan de satéstokjes. Niet te strak tegen elkaar, zodat het vlees goed kan garen. De stukjes ui gebruik ik verder niet.

Wanneer je de souvlaki op de bbq wil bereiden kun je het beste de stokjes een paar uur in water laten weken, voordat je het vlees er aan rijgt.

Verwarm een grillpan op hoog vuur, totdat deze goed heet is geworden en grill het vlees in ongeveer 4 minuten per kant gaar. Gebruik geen extra olie in de pan, er zit genoeg aan het vlees. Laat het vlees ook goed aanbakken, voordat je het omkeert of beweegt in de pan. Het laat vanzelf los als het goed is aangebakken.

Pita souvlaki

Pita souvlaki De tzatziki die ik er bij maakte. Ik had hier nog wat restjes peterselie door gedaan, maar munt of dille kan ook.

Pita souvlaki Voor het eten haal je het vlees van de stokjes en vult de pitabroodjes met de souvlaki, tzatziki, rauwkost of salade. Heerlijk!

  • 1
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

2 reacties op Pita souvlaki

  1. 03-06-16 14:43

    ik ben ook gek op grieks maar eet het veel te weinig hahaha maar dit recept neem ik van je mee 😀

  2. Pingback: 5 heerlijke barbecue recepten (vegetarisch & vlees, dus keuze genoeg!)

Reageer