Piccalilly à la EsFactory

8 april 2013

Piccalilly Sinds ik de piccalilly van Es heb gegeten wil ik niet meer anders. Stefan zei dat hij niet van piccalilly hield, nou deze vindt hij heerlijk! Gelukkig staat het recept op Es’ website en kon ik er zelf mee aan de slag.

Ik maakte piccalilly ondertussen iets meer dan een maand geleden. Na 1 maand konden we ons niet inhouden en hebben we een potje open gemaakt. Niet helemaal hetzelfde als het potje dat ik proefde van Es’, maar heel dicht in de buurt. Die van mij is iets zoeter, waarschijnlijk door het soort appel dat ik heb gebruikt.

Mijn schoonvader hadden we intussen ook een potje (of 2) gegeven en die heeft gelijk een stel beugelpotten ingeslagen, zodat ik voor hem ook piccalilly kan maken.

Het Piccalilly recept

Met onderstaande hoeveelheden maakte ik ongeveer 1,4 liter piccalilly. Het ligt er ook maar net aan hoe groot je groenten en appels zijn. In plaats van 4 Spaanse pepers gebruikte ik van iedere kleur 1, omdat de pepers die ik kocht gigantisch groot waren.

Ingrediënten:
1/2 bloemkool in kleine roosjes
3 moesappels geschild en in kleine stukjes
1 komkommer geschild en in kleine stukjes
6 el zout
1 liter water
2 uien fijn gehakt
2 verse groene Spaanse pepers
2 verse rode Spaanse pepers
3 tenen knoflook
Duimgroot stuk verse gember geschild en in grove stukken
125 ml olie (neutraal bijvoorbeeld zonnebloem)
2 el zwarte peperkorrels
1,5 el koenjit (ook wel kurkuma genoemd)
2 el bruin mosterdzaad
2 el mosterdpoeder
3 el bloem
375 ml azijn
100 ml water

Laat de 6 eetlepels zout oplossen in een liter water. Voeg de bloemkoolroosjes, appel- en komkommerstukjes toe en zet een nacht in de koelkast.

Piccalilly Doe de ui, pepers, gember en knoflook in een keukenmachine of hakmolentje en versnipper.

Piccalilly Doe de 125 ml olie in een stevige grote pan en bak het ui mengsel tot het zacht is.

Piccalilly Voeg de peperkorrels, koenjit, mosterdzaad en mosterdpoeder toe.

Piccalilly Wanneer alles goed vermengd is, kun je de bloem toevoegen. Roer goed door en laat op een klein vuurtje een paar minuten bakken.

Giet de 375 ml azijn en 100 ml water toe en roer tot een egale saus.

Piccalilly Laat de bloemkool, appel en komkommer uitlekken en doe dit bij de saus. Sudder ongeveer 10 minuten. Blijf roeren, want het kan snel op de bodem aanzetten!

Piccalilly Giet de hete piccalilly in schone potten, sluit af en zet 5 minuten op de kop.

Bewaren op een donkere en koele plaats en probeer er 3 maanden vanaf te blijven om op smaak te laten komen. Kun je jezelf niet bedwingen, wacht dan minimaal een maand.

Heerlijk bij stamppot, een broodje hotdog met zuurkool, gebraden hammetje of bijvoorbeeld bij zelfgemaakte frietjes.. Krijg er gewoon trek van!

 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
Tags: , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

7 reacties op Piccalilly à la EsFactory

 1. 08-04-13 13:30

  Ik ga dit sowieso een keer maken. Wanneer weet ik nog niet, als ik het deze week doe zit ik over twee/drie maanden waarschijnlijk met een verhuizing dus dat is niet zo verstandig. Maar sowieso dit jaar, ohmnomnomnom!

  • 08-04-13 14:40

   Echt doen. Zeker de moeite waard. Omdat ik geen voorraad had en die van Es’ op was, had ik een potje gekocht in de supermarkt. Weet het merk niet meer, maar die was gewoon vies. De saus was gelei achtig, erg zoet en voor de rest vrij smakeloos.

   Deze is zoet, zuur en redelijk pittig.

 2. 09-04-13 09:19

  mjam mjam..
  Leuk om te maken, maar ook om weg te geven inderdaad : )

 3. 26-04-13 23:55

  Erg leuk om te maken en lekker, lijkt me…jammer dat de weckpotjes vrij duur zijn. Ik spaar nu maar appelmoespotjes ed. t Gaat niet snel aangezien ik nooooit potjes eet…;)En als je bedenkt dat ik ook sambal, chutney’s, jam’s, compote’s en dergelijke maak……
  Maar deze staat bovenaan mijn to do list!..;)

  • 29-04-13 15:07

   Waar koop jij weckpotjes? Mijn beugelpotten komen van de Marskramer en van Dille en Kamille. Bij Marskramer zijn de 1/2 liter beugelpotten nu €2,19.

 4. 18-05-13 16:39

  Haha, het water loopt me in de mond! Als ik tijd heb ga ik deze eens maken! Lijkt me heerlijk!

  • 18-05-13 18:40

   Je zal nooit meer een potje uit de supermarkt kopen! Heb het nu al 3 keer gemaakt en heb nu een flinke voorraad staan die staat te rijpen.

Reageer