We schreven al eens eerder over onze zoektocht naar een goede pesto genovese. Helaas is ons favoriete merk inmiddels niet meer in de supermarkt te koop en de andere supermarkt pesto’s vallen zonder uitzondering altijd tegen. Maar recentelijk kon ik een grote bos verse basilicum te pakken krijgen en werd het hoog tijd om zelf pesto genovese te maken.
Dat pesto uit de supermarkt eigenlijk altijd tegenvalt, is omdat de producenten de klassieke ingrediënten vervangen met goedkopere alternatieven. Zo wordt de olijfolie vaak deels (of soms zelfs volledig) vervangen met zonnebloemolie, worden cashewnoten gebruikt in plaats van pijnboompitten en Grana Padano in plaats van de parmezaanse kaas en pecorino. Maar in mijn ogen de grootste zonde: het gebruik van aardappelzetmeel, een zeer goedkoop verdikkingsmiddel.
Stiekem schaam ik mij een beetje om toe geven dat ik niet eerder verse pesto genovese maakte. Maar toen ik via Twitter las dat Stadskruid met verse basilicum op de Rotterdamse Oogst Markt zou staan, besloot ik om even langs te gaan en een flinke bos te halen. Voor mijn eigen verse pesto.
- Ingrediënten:
- 50 gr verse basilicum
- 100 ml (lichte) extravergine olijfolie
- 25 gr Parmigiano-Reggiano, geraspt
- 15 gr pecorino sardo/romano, geraspt
- 20 gr pijnboompitten, ongeroosterd
- 1 à 2 teentjes knoflook
- 5 gr grof zout
Pesto genovese vindt zijn herkomst in de Italiaanse plaats Genua (Genova in het Italiaans), waar men de pesto traditioneel in een vijzel maakte. De basilicumblaadjes worden samen met het zout tot een pasta gevijzeld. Vervolgens worden de knoflook en ongeroosterde pijnboompitten toegevoegd en door het mengsel gevijzeld.
Zodra de pijnboompitten fijngemaakt zijn, kan de Parmigiano-Reggiano en pecorino er door gemengd worden. Men gebruikt vooral pecorino sardo, schapenkaas van het eiland Sardinië, maar ook pecorino romano volstaat. Heb je geen pecorino voor handen, dan is 40 gram Parmigiano ook prima.
Om de pesto af te maken gaat de extravergine olijfolie er doorheen, bij voorkeur een olijfolie uit Ligurië, de streek rondom Genua. Deze olie is erg licht, waardoor zijn smaak niet gaat overheersen en de pesto die karakteristieke smaak van basilicum behoudt. Voor een goede Ligurische olijfolie kan je ondere andere terecht bij Meeuwig & Zn. of Foodelicious Food & Gifts.
Heb je een hakmolentje tot je beschikking, dan kan je ook de supersnelle en eenvoudige “moderne” manier gebruiken van pesto maken: doe de basilicumblaadjes samen met de andere ingrediënten in het hakmolentje en pureer het tot de gewenste consistentie.
Hoewel het niet de gewoonlijke dressing is bij carpaccio, is het wel heerlijke combinatie. Leng 1 eetlepel pesto aan met 1 eetlepel olijfolie en sprenkel het over de ossenhaas.
Nog een eenvoudig recept met pesto genovese is pasta pesto. Kook je favoriete pasta totdat deze al dente is, schep er 2-3 eetlepels pesto doorheen en serveer het met wat geraspte Parmigiano en eventueel geroosterde pijnboompitten.
6 reacties
Wat een verschil in smaak hè, zelfgemaakte of uit de winkel? Ik heb het ook pas redelijk kort geleden voor het eerst zelf gemaakt. En toen ook met die Ligurische olijfolie van Foodelicious. Heerlijk! Zou weer een nieuwe fles moeten kopen, hij is al een tijdje leeg.
Ja, dit is 1 van die dingen die vers zó veel lekkerder smaakt dan wat je in de supermarkt (of delicatessenwinkel) kan kopen. Bovendien is het met een hakmolentje in enkele tellen gemaakt. Dus kan zelfs de grootste kluns in de keuken genieten van zelfgemaakte, verse pesto.
[…] Kijk hier voor een recept voor zelfgemaakte pesto. […]
Ook enig idee hoe lang de pesto lekker blijft?
De pesto blijft gekoeld ongeveer 7 tot 10 dagen goed. Naarmate de pesto ouder wordt, kan het ook wat donkerder van kleur worden.
Merci :)