Pasta all’amatriciana

26 februari 2018

Pasta Amatriciana Pasta all’amatriciana of pasta met amatriciana saus. Traditioneel wordt deze pastasaus gemaakt met guanciale, pecorino kaas, tomaat, witte wijn, zwarte peper en chilipeper. Knoflook en ui zou er officieel niet in horen, maar voor mij hoeft dat allemaal niet zo streng.

Dit recept begon eigenlijk met een eigen verzinsel dat erg leek op de Amatriciana saus en wilde hierdoor de traditionele versie wel eens proberen.

Ten eerste zou ik je aanraden om het recept met guanciale proberen te maken. Het is gedroogd varkensspek dat gemaakt is uit varkenswangen en ingewreven is met zwarte peper en zout. Door de hoeveelheid peper in het spek en het zout in de kaas heb ik geen extra zout en peper toegevoegd. Guanciale is ontzettend lekker en je kan er ook traditionele carbonara mee maken.

Ik kocht de guanciale bij Little Italy in Rotterdam. Probeer daar ook hun heerlijke kazen en andere Italiaanse vleeswaren. Mocht je guanciale niet kunnen vinden of geen zin hebben om op speurtocht te gaan, dan gebruik je gewoon pancetta of spekreepjes.

Ingrediënten voor 2 personen:
150 g guanciale, in reepjes
Optioneel: 1 teen knoflook, fijngehakt
100 ml witte wijn
400 g gepelde tomaten of tomatenblokjes uit blik
Snufje chilivlokken
20-50 g Pecorino romano, geraspt
200 g pasta, ik gebruik maccheroni

Guanciale kun je in 1 stuk of in plakken kopen. Ik kocht hem voorgesneden in dikke plakken, waarna ik er makkelijk reepjes van kon snijden.

Bak de guanciale uit, totdat deze lekker krokant is en het meeste vet eruit is gebakken. Schep het overtollige vet uit de pan.

Doe de knoflook bij het spek en bak even mee. Doe vervolgens de witte wijn, de tomaten uit blik en de chilivlokken erbij. Vul het blik van de tomaten ⅕-de met water en doe dit bij de saus. Laat de saus ongeveer een half uur pruttelen zonder deksel. Roer regelmatig en voeg op het einde de geraspte pecorino toe.

Pasta Amatriciana

Als de pastasaus bijna klaar is kook je de pasta in een ruime pan gezouten water. Meng de pasta door de saus en serveer met eventueel nog wat extra geraspte pecorino er bovenop.

Pasta Amatriciana

Volg deze link voor meer Italiaanse recepten.

 • 7
 •  
 •  
 • 98
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

2 reacties op Pasta all’amatriciana

 1. 26-02-18 13:42

  Amatriciana is toch wel een van mijn favorieten denk ik! Maak het wel nog altijd met gewoon spekblokjes, misschien moet ik het ook eens met het échte Italiaanse spek proberen.

  • 26-02-18 13:55

   Eerste keer dat ik het proefde was toen mijn vriend perse guanciale wilde gebruiken voor de carbonara. Wat is dat lekker zeg. Ook voor in de risotto!

Reageer