Panna Cotta met Koffie Karamelsaus

8 juni 2015

Panna Cotta met Koffie Karamelsaus Panna cotta met een heerlijke koffie karamelsaus. Voor de saus heb ik eerst nog een beetje moeten experimenteren. De eerste versie smaakte erg lekker, maar werd na het afkoelen en bewaren in de koelkast erg stevig. Meer een soort pasta die op brood erg lekker was om te eten, maar niet zo geschikt was als saus op bijvoorbeeld panna cotta of ijs. Deze versie blijft na afkoelen en uit de koelkast vloeibaar.

Zelf drink ik geen koffie, maar ben ik wel dol op mokka of koffiesmaken. Deze saus is echt hemels en als je niet uitkijkt eet je zo het kommetje leeg.

Ingrediënten voor 4 porties panna cotta:
250ml volle melk
250ml slagroom (ongezoet en ongeklopt)
2 vellen gelatine
2 el suiker
Optioneel: vanillestokje of vanille extract of koffie extract
Ingrediënten voor de koffie karamelsaus:
120g suiker
60ml water
125ml slagroom
1tl koffie extract
15g boter

Panna cotta

Omdat ik deze panna cotta in glaasjes serveer gebruik ik maar 2 vellen gelatine. Laat de gelatine een paar minuten in koud water weken.

Doe intussen de melk en slagroom in een pannetje, voeg de suiker toe en eventueel smaakmakers zoals het merg van een vanillestokje of ½ tl vanille extract of ½ tl koffie extract. Omdat ik de koffie karamelsaus wilde gebruiken heb ik de panna cotta op smaak gebracht met koffie extract, maar dit zou je ook kunnen overslaan.

Breng al roerend net aan de kook en haal van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer deze er doorheen totdat het is opgelost.

Schenk het mengsel over in een maatbeker, bedek met een stuk plastic folie en druk tegen de vloeistof aan. Zo voorkom je dat er een vel bovenop komt. Laat afkoelen en roer af en toe door. Wanneer het mengsel tot ongeveer kamertemperatuur is gekoeld kun je het in glaasjes of bakjes overschenken en verder in de koelkast laten opstijven. Dit duurt 2 tot 4 uur.

De koffie karamelsaus

Omdat het best wel tricky kan zijn om karamelsaus te maken heb ik er foto’s van gemaakt. Blijf altijd bij je pannetje, gebruik het kleinste vuurtje, niet met je vingers in de hete karamel komen en vooral niet roeren!

Zorg er ook voor dat je pannnetje hoog genoeg is. Wanneer je de room toevoegt gaat het flink borrelen. Zet alles klaar zodat je het direct kan toevoegen.

Voor de foto’s gebruikte ik een van mijn witte koekenpannen, zodat je goed het kleur verschil en verschillende stadia kan zien.

Dit is mijn methode, ik heb ook methodes gezien waarbij er geen korst wordt gevormd. Ik heb geen idee waar dat aan ligt, wellicht een hogere temperatuur?

Doe de room en koffie extract alvast in een ander pannetje. Deze voegen we straks licht opgewarmd toe.

Koffie Karamelsaus Neem een pannetje met hoge rand en doe hier de suiker met water in. Meng het nu eventueel even door elkaar, maar dit is niet noodzakelijk.

Zet het pannetje op een laag vuur. Als het echt te lang duurt kun je het vuur wat hoger zetten. Je mag nu niet meer roeren.

De suiker versmelt in het water en het mengsel zal hierna gaan borrelen. Langzaam aan zie je aan de bovenkant een korst vormen.

Koffie Karamelsaus Onder de korst gaat de suiker verder karameliseren en wordt goudkleurig. Je mag nu nog steeds niet roeren en ook niet met de pan schudden.

Koffie Karamelsaus De korst versmelt in de karamel. Je kan nu de pan wat rond bewegen om verder te laten smelten. Zet alvast het pannetje met de slagroom en koffie extract op een laag vuurtje om op te warmen. Het hoeft niet helemaal aan de kook te komen.

Koffie Karamelsaus Alles is gesmolten en gekarameliseerd.

Koffie Karamelsaus Zodra het laatste beetje suiker is versmolten en gekarameliseerd voeg je de slagroom toe. Doe dit voorzichtig, want de hete suiker en room gaan nu flink borrelen. Blijf roeren tot een egaal mengsel en draai het vuur uit. Voeg als laatste de boter toe en meng deze er goed doorheen.

Schenk de karamelsaus over in een potje of kommetje. Raak het nog niet aan en laat afkoelen voordat je gaat proeven. De saus is nog veel te heet. Laat de pan en spatel weken in warm water. De karamel lost op en dat maakt het makkelijker om straks schoon te maken.

Koffie Karamelsaus Als de saus helemaal is afgekoeld kun je hem in de koelkast bewaren. Voor gebruik even los roeren om het nog wat vloeibaarder te maken.

Panna Cotta met Koffie Karamelsaus Wij aten de saus onder andere op panna cotta en met vanille ijs. Je zou het ook bij wafels of pannenkoeken kunnen eten of zelfs op brood als zoet beleg.

 • 1
 •  
 •  
 • 187
 •  
 •  
Tags: , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

7 reacties op Panna Cotta met Koffie Karamelsaus

 1. 08-06-15 18:24

  Ahh, verrukkelijk!!

 2. 08-06-15 18:52

  ohmygawwwwwd, this looks delicious!!

  • 09-06-15 12:11

   Is het ook. *kijkt dreamy*

 3. Pingback: Fluffy pancakes - Nombelina.com

 4. 22-10-17 13:36

  Hoe kom ik aan koffie extract, en wat is dit precies?

  • 23-10-17 10:19

   Koffie extract is een geconcentreerd extract uit koffiebonen, zoals je bijvoorbeeld vanille extract hebt uit vanillepeulen. Het is te koop bij sommige kookwinkels zoals Oldenhof en Kookpunt. Ik gebruik extract van het merk Nielsen-Massey.

Reageer