Panna cotta met een heerlijke koffie karamelsaus. Voor de saus heb ik eerst nog een beetje moeten experimenteren. De eerste versie smaakte erg lekker, maar werd na het afkoelen en bewaren in de koelkast erg stevig. Meer een soort pasta die op brood erg lekker was om te eten, maar niet zo geschikt was als saus op bijvoorbeeld panna cotta of ijs. Deze versie blijft na afkoelen en uit de koelkast vloeibaar.
Zelf drink ik geen koffie, maar ben ik wel dol op mokka of koffiesmaken. Deze saus is echt hemels en als je niet uitkijkt eet je zo het kommetje leeg.
- Ingrediënten voor 4 porties panna cotta:
- 250ml volle melk
- 250ml slagroom (ongezoet en ongeklopt)
- 2 vellen gelatine
- 2 el suiker
- Optioneel: vanillestokje of vanille extract of koffie extract
- Ingrediënten voor de koffie karamelsaus:
- 120g suiker
- 60ml water
- 125ml slagroom
- 1tl koffie extract
- 15g boter
Panna cotta
Omdat ik deze panna cotta in glaasjes serveer gebruik ik maar 2 vellen gelatine. Laat de gelatine een paar minuten in koud water weken.
Doe intussen de melk en slagroom in een pannetje, voeg de suiker toe en eventueel smaakmakers zoals het merg van een vanillestokje of ½ tl vanille extract of ½ tl koffie extract. Omdat ik de koffie karamelsaus wilde gebruiken heb ik de panna cotta op smaak gebracht met koffie extract, maar dit zou je ook kunnen overslaan.
Breng al roerend net aan de kook en haal van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer deze er doorheen totdat het is opgelost.
Schenk het mengsel over in een maatbeker, bedek met een stuk plastic folie en druk tegen de vloeistof aan. Zo voorkom je dat er een vel bovenop komt. Laat afkoelen en roer af en toe door. Wanneer het mengsel tot ongeveer kamertemperatuur is gekoeld kun je het in glaasjes of bakjes overschenken en verder in de koelkast laten opstijven. Dit duurt 2 tot 4 uur.
De koffie karamelsaus
Omdat het best wel tricky kan zijn om karamelsaus te maken heb ik er foto’s van gemaakt. Blijf altijd bij je pannetje, gebruik het kleinste vuurtje, niet met je vingers in de hete karamel komen en vooral niet roeren!
Zorg er ook voor dat je pannnetje hoog genoeg is. Wanneer je de room toevoegt gaat het flink borrelen. Zet alles klaar zodat je het direct kan toevoegen.
Voor de foto’s gebruikte ik een van mijn witte koekenpannen, zodat je goed het kleur verschil en verschillende stadia kan zien.
Dit is mijn methode, ik heb ook methodes gezien waarbij er geen korst wordt gevormd. Ik heb geen idee waar dat aan ligt, wellicht een hogere temperatuur?
Doe de room en koffie extract alvast in een ander pannetje. Deze voegen we straks licht opgewarmd toe.
Neem een pannetje met hoge rand en doe hier de suiker met water in. Meng het nu eventueel even door elkaar, maar dit is niet noodzakelijk.
Zet het pannetje op een laag vuur. Als het echt te lang duurt kun je het vuur wat hoger zetten. Je mag nu niet meer roeren.
De suiker versmelt in het water en het mengsel zal hierna gaan borrelen. Langzaam aan zie je aan de bovenkant een korst vormen.
Onder de korst gaat de suiker verder karameliseren en wordt goudkleurig. Je mag nu nog steeds niet roeren en ook niet met de pan schudden.
De korst versmelt in de karamel. Je kan nu de pan wat rond bewegen om verder te laten smelten. Zet alvast het pannetje met de slagroom en koffie extract op een laag vuurtje om op te warmen. Het hoeft niet helemaal aan de kook te komen.
Alles is gesmolten en gekarameliseerd.
Zodra het laatste beetje suiker is versmolten en gekarameliseerd voeg je de slagroom toe. Doe dit voorzichtig, want de hete suiker en room gaan nu flink borrelen. Blijf roeren tot een egaal mengsel en draai het vuur uit. Voeg als laatste de boter toe en meng deze er goed doorheen.
Schenk de karamelsaus over in een potje of kommetje. Raak het nog niet aan en laat afkoelen voordat je gaat proeven. De saus is nog veel te heet. Laat de pan en spatel weken in warm water. De karamel lost op en dat maakt het makkelijker om straks schoon te maken.
Als de saus helemaal is afgekoeld kun je hem in de koelkast bewaren. Voor gebruik even los roeren om het nog wat vloeibaarder te maken.
Wij aten de saus onder andere op panna cotta en met vanille ijs. Je zou het ook bij wafels of pannenkoeken kunnen eten of zelfs op brood als zoet beleg.
9 reacties
Ahh, verrukkelijk!!
JA! :)
ohmygawwwwwd, this looks delicious!!
Is het ook. *kijkt dreamy*
[…] eet deze fluffy pancakes graag met spek en maple syrup, maar met een klontje boter, poedersuiker, karamelsaus of vruchten jam is het ook […]
Hoe kom ik aan koffie extract, en wat is dit precies?
Koffie extract is een geconcentreerd extract uit koffiebonen, zoals je bijvoorbeeld vanille extract hebt uit vanillepeulen. Het is te koop bij sommige kookwinkels zoals Oldenhof en Kookpunt. Ik gebruik extract van het merk Nielsen-Massey.
Hallo, welk is het gewicht van je gelatineblaadjes want er bestaan verschillende soorten. Dank je wel
Ik gebruik de gelatine blaadjes van Dr Oetker.