Panna cotta met blauwe bessen jam

30 augustus 2011

Panna cotta met blauwe bessen jam In restaurants hebben we regelmatig panna cotta gegeten. Ik was wel benieuwd hoe je dit maakte en kwam tot de ontdekking dat het ontzettend eenvoudig is.

Ingrediënten:
250 ml (volle) melk
250 ml slagroom (ongeklopt)
3 vellen gelatine
1 vanille stokje of 15 tot 20 druppeltjes vanille extract
2 el suiker

Laat de gelatine vellen een paar minuten in koud water weken. Doe de melk en slagroom in een pannetje en voeg suiker en vanille toe. Als je een vanille stokje gebruikt, snij deze dan door midden, schraap de pulp eruit en doe de pulp en het stokje in de pan. Breng al roerend op een rustig vuurtje tot aan de kook en haal van het vuur. Haal het vanille stokje er uit. Knijp de gelatine goed uit en roer deze door het mengsel. Goed roeren tot alles goed vermengt en opgelost is.

Om het mengsel sneller af te koelen heb ik het mengsel overgegoten in een maatbeker en in koud water gezet voor ongeveer een half uur. Nog even goed doorroeren en verdelen over 4 ramekins. Laat een paar uur opstijven in de koelkast. Je kan de panna cotta testen door er lichtjes met een vinger op te drukken, doe dit pas na minimaal 2 uur.

Je kan de panna cotta uitstorten door het bakje in warm water te zetten en voorzichtig een mes langs de zijkanten te halen of je eet het gewoon uit de ramekin of een mooi glas.

Jam:
150 gr blauwe bessen
5 el (ruwe riet) suiker
3 el water
5 druppels vanille extract (optioneel)

Doe de suiker en water in een pannetje en zet op het vuur. Wanneer de suiker is opgelost voeg je de blauwe bessen toe. Laat dit op een medium vuurtje al roerend pruttelen. De bessen zullen nog een hoop vocht afgeven. Je kan de jam zo ver laten reduceren als je wil. Zelf vind ik het lekkerste als het nog wat vloeibaar en siroop-achtig is. De jam wordt in de koelkast nog wat dikker.

Panna cotta met blauwe bessen jam Deze panna cotta maakte ik met vanille extract. Bij mijn eerste poging gebruikte ik een vanillestokje. Nadeel wat ik toen had was dat alle spikkeltjes naar de bodem waren gezonken. Ik weet niet of dat echt te voorkomen is. De jam smaakt overigens ook goed bij wat ijs. YUM!

 •  
 •  
 •  
 • 6
 •  
 •  
Tags:

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

5 reacties op Panna cotta met blauwe bessen jam

 1. 30-08-11 12:05

  Ziet er lekker uit met de besjes!

 2. 02-09-11 07:42

  Ik ben gek op pannacotta… Ik gebruik ook altijd een vanillestokje maar heb nog nooit het probleem gehad van de zinkende zaadjes.. Hmm, geen idee hoe dat zou kunnen komen. Het ziet er hoe dan ook heerlijk uit!

  • 02-09-11 08:50

   Verschilt jouw recept veel met de mijne? Ik las ergens iets over het wat meer laten afkoelen/dikker worden en nog eens doorroeren om ze beter te verdelen.

 3. 18-04-12 09:31

  Ziet er inderdaad ook erg lekker uit. Ik heb ook last van zinkende zaadjes hoor.Maar dat geeft niet, doet niets af aan de smaak. Blokker verkoopt handige puddingvormpjes (zie mijn blog) om je panna cotta er makkelijk uit te krijgen, maar het kan natuurlijk ook zo of in een glas.
  groeten, Caroline

  • 18-04-12 10:09

   Ik had ze op je blog gezien inderdaad, nog voordat ik je volgde :). Op de site van Blokker heb ik ze toen niet gevonden. Misschien alleen in de winkel of uit het assortiment?

   Ga het binnenkort denk ik met rabarber jam bovenop proberen.

Reageer