Onze eerste eigen BBQ

12 juni 2018

Weber original kettle premium 57cm Terug van even weggeweest! Vorig jaar zijn we terug naar Rotterdam verhuisd en hoewel we nu een tuin hebben, waren we nog niet zo ver gekomen om er in te zitten. Sinds kort hebben we eindelijk onze eigen tuinset én onze eerste echte bbq!

De bbq is een een Weber Original Kettle premium 57 cm. Een hele mond vol. Hoewel we meestal maar met z’n tweeën eten, is deze bbq toch niet te groot gebleken. Je kan een deel van de bbq gebruiken en wanneer je briketten gebruikt die je kan doven kun je deze op een ander moment weer aansteken.

Ik twijfelde heel erg over de grootte van de bbq, maar met dit formaat en de juiste brandstof kun je heel uiteenlopende stukken vlees garen. Van heel even een paar hamburgers en sateetjes grillen, tot een hele kip of groot stuk vlees een paar uur langzaam garen. Door de deksel en de luchtgaten boven en onderin de bbq kun je de temperatuur regelen en de bbq als een oven gebruiken.

We zijn er zelf nog maar net mee begonnen, dus ik ga op het moment ook maar af op wat ik op internet kan vinden. De meeste informatie vond ik op het BBQ genootschap forum, BBQ-nl en BBQ-Helden.

Brandstof

Als brandstof gebruiken we ECOBrasa kokosbriketten. We kozen voor kokosbriketten, omdat hiervoor geen bomen worden gekapt, ze zijn geschikt voor low en slow bbqen, ze vlammen niet op als er vet op valt (van een speklapje bijvoorbeeld), je kan ze doven en schijnbaar produceren ze minder rook dan houtskool.

Overigens komt er wel rook vrij als er vet op de briketten valt, maar je krijgt geen vlammen. Zie ook de kokosbriketten vs houtskoolbriketten test van BBQ-Helden.

Voor het aansteken van de briketten gebruiken we de brikettenstarter van Weber die we samen met de bbq kochten. Onder de starter leggen we 3 bruine aanmaakblokjes en de briketten zijn daarna ontzettend snel aangestoken en op temperatuur.

Op het BBQ genootschap forum kun je een uitgebreide brikettentest terug vinden van verschillende merken kokosbriketten.

BBQ!

En dan eindelijk tijd voor de bbq! Men neme een zonnige dag. 1+1kg kokosbriketten en een lading vlees.

Voor onze eerste bbq pakten we het gelijk groots aan. We grilden speklapjes, braadworst, zelf gemarineerde kippendij sateetjes, een flinke dikke karbonade en ten slotte beer can chicken.

karbonade en speklapjes

We verdeelden de eerste kilo briketten aan twee kanten met in het midden een lekbakje. Op deze manier konden we deels indirect garen en op het bakje kon later de kip staan.

beer can chicken

Hier zijn we klaar met het overige vlees en hebben een extra kilo briketten aangestoken. De kip staat op een halve liter blik bier, klaar om te garen. Het bovenste rooster is verwijderd, zodat de kip in de bbq past en de deksel er op kan.

Ik volgde het recept van BBQ-NL. Het ging niet helemaal goed, want we hadden de ventilatiegaten wat te dicht staan. Hierdoor gingen de briketten bijna uit en was het lastig ze weer op gang te krijgen. Uiteindelijk bleef de temperatuur stabiel en hebben we de kip langer op een lagere temperatuur gegaard. Leerpunt voor de volgende keer!

kipsaté en speklapjes Voor de kipsaté gebruikte ik kippendij en het recept van DanBras. Ik heb de saté hierna nog een keer gemaakt en gebruikte daarbij minder komijn en minder korianderpoeder. De speklapjes heb ik alleen op smaak gebracht met peper en zout. Beide ontzettend lekker!

karbonade De heerlijke dikke karbonade. Alleen op smaak gebracht met peper en zout. Deels indirect gegaard en daarna op directe hitte mooi laten kleuren. Ontzettend lekker!! De karbonade kochten we op de Rotterdamse Oogstmarkt bij Wild Vleesch.

beer can chicken Uiteindelijk was het al donker voor de kip voldoende gegaard was. Door de lagere temperatuur is het vel minder mooi bruin geworden, maar alsnog hebben we er van genoten.

Van tevoren vond ik het best intimiderend zo’n bbq, maar het viel allemaal ontzettend mee en we hebben er heerlijk van gegeten. We hebben al genoeg vervolg ideeën: pulled pork, buikspek en ribs.

  •  
  •  
  •  
  • 6
  •  
  •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

Reageer