No Knead Brioche

24 april 2013

Brioche Via via kwam ik het No knead brioche recept van Weekend Bakery tegen. Ik had al eens eerder een gewoon no knead brood gemaakt en was wel benieuwd naar deze brioche versie.

Brioche Ik zal een korte omschrijving geven van wat ik heb gedaan. Voor een uitgebreide uitleg en foto’s kun je het beste op de website van Weekend Bakery kijken. Ik maakte 8 kleine brioche broodjes in plaats van 1 grote.

Ingrediënten:
250 gram bloem
100 gram gesmolten boter
70 gram water op kamertemperatuur
2 eieren
50 gram vloeibare honing
1 tl zout
1 tl instant droge gist

Meng eieren, honing, water, zout en gesmolten boter in een grote kom samen en klop dit flink op met een garde. Voeg de gist aan de bloem toe en zeef dit in het eiermengsel. Roer stevig tot een egaal mengsel. Bedek te kom en laat het deeg 2 uur op kamertemperatuur rusten.

Haal het deeg uit de kom en leg het op een bebloemd oppervlak. Doe een aantal “stretch and folds”, “rek en vouwen” van links naar rechts en boven naar beneden, totdat het deeg wat weerstand gaat geven. (Filmpje van de techniek.)

Doe het deeg terug in de kom en bedek met plasticfolie of een plastic zak en bewaar het in de koelkast voor 24 tot 48 uur. Ik had het deeg zo’n 36 uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het in 8 gelijke delen en vorm deze tot balletjes. Plaats de balletjes in een goed beboterd blik. Ik gebruikte een muffin bakvorm.

Bedek te bakvorm en laat 2 tot 3 uur rijzen. Ik bedekte de bakvorm voorzichtig met een plastic zak die het deeg niet raakte.

Verwarm de oven voor op 190ºC en bestrijk de brioche broodjes met ei vermengd met een beetje water.

Bak op 190ºC voor 7 minuten en daarna 8 minuten op 160ºC. Ik heb ze iets langer gebakken op 160ºC, maar in mijn oven wilden ze niet zo goed bruin worden.

Na het bakken ben ik nog vergeten de broodjes te bestrijken met gesmolten boter, zoals in het originele recept staat vermeld.

Brioche De brioche broodjes waren lekker en niet heel erg zoet. Ik at ze zo op zichzelf en ook met wat jam.

Hoewel de broodjes lekker smaakten weet ik niet of ik ze nog een keer ga maken. Uiteindelijk neemt het flink wat tijd in beslag. Niet in de bereiding, maar voornamelijk het wachten. Heel geduldig ben ik niet :P.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

7 reacties op No Knead Brioche

 1. 24-04-13 13:33

  Lijkt me lekker!

 2. 24-04-13 22:56

  Pff dit brood is wel veel werk zeg! Ok, je hoeft natuurlijk niets te doen terwijl het staat te rijzen, maar ik heb het geduld niet om 36 uur te wachten!
  Ik zou als ik jou was die van Pauline eens proberen, die is heel snel klaar en hij zal vast niet zo lekker zijn als brood dat zo lang heeft staan rijzen, maar ik vond hem alsnog erg lekker!

  • 25-04-13 10:12

   Korter kan ook, maar inderdaad toch best wat gedoe. Net die van Pauline opgezocht, ziet er heerlijk uit!

 3. 26-04-13 00:00

  Oh, ik ben dol op brood bakken. Dus mijn handen gaan jeuken als ik bovenstaand recept zie.
  Nog even een vraagje. Liggen ze zwaar op de maag m.a.w. kan je zo twee, drie brioche muffins eten in 1 zitting of zijn ze niet licht en luchting?

  • 26-04-13 18:41

   Ik vond ze niet heel erg luchtig, maar zwaar vond ik ze ook niet. Twee kreeg ik makkelijk op, drie is denk ik wat veel.

   • 27-04-13 03:14

    Bedankt! Ga het recept zeker uitproberen.

 4. 31-05-13 08:37

  Ooooh ik houd echt van brood dat je niet hoeft te kneden, en zeker brioche :)!

Reageer