Mayonaise

3 augustus 2011

Ik heb een tic wat betreft mayonaise. Wil altijd verschillende uitproberen en switch regelmatig van favoriet naar favoriet. Favoriete mayo’s uit potjes zijn D&L met citroen en normaal, Biorganic mayonaise en Zaanse.

Toen Stefan en ik een dagje wilden koken bij mijn schoonvader, kwamen we er achter dat we geen mayonaise hadden. “Dan maak je die toch zelf?”, zei hij. Het was al weer jaren geleden dat ik voor het laatst mayonaise had gemaakt. Die smaakte toen eigenlijk nergens naar. Deze keer lukte hij meer dan goed en maken we regelmatig onze eigen mayonaise.

Mayonaise

Ingrediënten:
1 ei
1 el milde mosterd
peper/zout
1 el azijn of citroensap of een mengeling hiervan
Zonnebloem olie/Olijfolie

Zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is. Haal het ei minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast. Ik leg altijd 2 eieren uit, zodat ik 1 reserve heb.
Splits het ei en doe de eidooier in een kom. Gebruik een kom die groot en hoog genoeg is, want het kan flink gaan spatten.

Voeg de azijn/citroensap, mosterd en peper en zout toe naar smaak. Meng dit door met een garde. Voeg langzaam, stevig kloppend, de olie toe in een dun straaltje. Langzaam aan wordt het dikker. Blijf olie toevoegen totdat het de door jou gewenste dikte heeft. Proef de mayonaise en voeg eventueel wat meer peper/zout, mosterd of azijn/citroensap toe. De mayonaise is enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Ik gebruikte een mengeling van ongeveer 50/50 zonnebloemolie en extra virgin olijfolie. De olijfolie maakte het geheel wat frisser en fruitiger. De mosterd die we gebruikten is French’s Brown mustard die vrij mild en een beetje zoet is. Als je een sterke mosterd zoals Dijon gebruikt zou ik maar een kwart tot een halve eetlepel gebruiken.

Het gebruik van een elektrische garde maakt het leven een stuk makkelijker en is het handigste wanneer je dit alleen maakt. Tot nu toe is de mayonaise nog nooit mislukt. Het belangrijkste is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en je de olie in een dun straaltje al stevig kloppend toevoegt.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

3 reacties op Mayonaise

 1. 03-08-11 14:33

  Homemade mayo is zo lekker he…Ik denk dat ik dat ook maar weer eens ga maken 😀

 2. 04-08-11 17:08

  Ik eet eigenlijk heel weinig mayo, maar als je het zelf maakt, klinkt het wel gezonder!

 3. 07-08-11 08:15

  Ziet er lekker uit!

Reageer