Dit is een gerecht wat ik nog maar sinds kort ken. Ik kwam het tegen onder de naam Boulet sauce lapin en na verder onderzoek kwam ik er achter dat er vele andere namen voor zijn zoals Boulet à la liégeoise, boulet sauce chasseur en de Nederlandse naam Luikse balletjes of bouletten.
Sauce lapin, konijnensaus wordt niet met konijn gemaakt, maar is zoals saus die bij konijn wordt bereid. Een zoet zure saus gemaakt met onder andere stroop, uien en azijn.
In Maastricht kun je bij sommige slagers en poeliers “kniensaijs” kopen, deze is overigens wel met konijn bereid.
Er zijn veel verschillende versies voor dit gerecht. Sommige worden met krenten bereid, anderen zonder tijm of marjolein. De een gebruikt brood gedrenkt in melk, de ander ei en paneermeel.
Je mag zelf bepalen wat je voorkeur heeft. Ik heb de ballen een keer met brood en melk gemaakt en een keer met ei en paneermeel. De laatste heeft mijn voorkeur, maar alleen omdat ik dit wat makkelijker vind.
In plaats van marjolein gebruik ik oregano. De ene keer had ik tijm en oregano verwerkt in de ballen, de andere keer in de saus zoals het eigenlijk hoort. Beiden vond ik net zo lekker.
- Ingrediënten voor de balletjes:
- 500 gr half om half gehakt
- 1 ei
- Paneermeel
- Handje peterselie, fijngehakt
- Nootmuskaat
- Peper/zout
- 1 sjalot of ¼ ui, fijngehakt
- Boter om te bakken
- Ingrediënten voor de saus:
- 2 uien, grof gesnipperd
- 3-4 el azijn
- 2 el (Luikse) appelstroop
- 1 el bruine suiker
- 6 jeneverbessen
- 2 laurierbladeren
- ¼ tl tijm
- ¼ tl oregano
- 1 cup water (240ml)
- Boter om te bakken
- Optioneel: maizena opgelost in koud water om in te dikken
De balletjes
Fruit de fijngehakte sjalot of ui in een beetje boter, totdat deze goudkleurig glazig is geworden. Doe in een kom en laat afkoelen.
Doe bij de afgekoelde ui het gehakt, ei, fijngehakte peterselie, zout en peper en geraspte nootmuskaat naar smaak. Meng dit goed door en voeg wat paneermeel toe. Voeg beetje bij beetje zoveel paneermeel toe, totdat het gehakt tot een wat stevigere massa wordt en je stevige balletjes kan draaien.
Rol de balletjes tot ongeveer de grootte van een golfbal en bak deze in een beetje boter rondom bruin. Ze hoeven niet helemaal gaar te worden.
Ik gebruik mijn lage Creuset pan om de balletjes te bakken en daarna in te stoven. Zorg er voor dat je een pan hebt met een stevige bodem en een deksel.
De saus
Terwijl de balletjes bakken kun je alvast 2 uien snipperen. Verwijder de balletjes uit de pan. Doe eventueel wat extra boter in de pan en bak de uien totdat ze goudkleurig en glazig zijn.
Voeg de oregano, tijm, laurier en jeneverbessen toe. Doe de balletjes terug in de pan en overgiet met de cup water. Doe hierna 3 eetlepels azijn, 2 eetlepels stroop en 1 eetlepel bruine suiker erbij. Laat de suiker en stroop goed oplossen en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en zet de deksel op de pan. Laat dit zachtjes voor ongeveer een half uur sudderen. Draai hierna de balletjes om en laat ze met de deksel op de pan nogmaals een half uurtje sudderen.
De stroop kleurt de balletjes en de saus mooi donkerbruin. Voor een wat dikkere saus kun je een beetje maizena opgelost in water toevoegen. Laat deze goed uitkoken.
Hou je van een wat zuurdere saus, voeg dan nog wat extra azijn toe. Voor meer zoetigheid kun je extra stroop of suiker toevoegen.
Traditioneel worden Luikse balletjes geserveerd met friet en een salade. Wij aten ze met gekookte aardappelen, maar met een aardappelpuree of zelfs stamppot lijkt mij ook heerlijk.
13 reacties
Kende ze nog niet, ziet er wel heerlijk uit. Moet ik onthouden!
Ben benieuwd wat je er van vindt! :)
Deze zijn voor mij ook nieuw. Het recept klinkt erg lekker!
Denk dat ik deze nog wel vaker ga maken. Vond het extra lekker bij het koudere weer.
Dit klinkt erg yummy in mijn tummy dus ik ga deze blogpost bij mijn ‘nerms’ bookmarks lijstje zetten. Je hoort het wel wanneer ik ze heb gemaakt, maar ik denk dat ik niet lang kan wachten ;).
Doen! Makkelijk en erg lekker. Daarnaast hou ik van prakken :D.
Ik kende ze nog niet. Ze zien er echt heerlijk uit zeg! ZIjn de jeneverbessen echt nodig voor de smaak? Ik heb er nog nooit mee gekookt, en ze ook nog nooit ergens gezien (ook niet naar gezocht natuurlijk)..
Ja, die jeneverbessen zorgen echt voor een specifieke smaak. Ik gebruik ze wel vaker in stoofpotjes. Je kan ze gewoon bij de supermarkt kopen. O.a. in van die kleine plastic verpakkingen van Verstegen.
Ik ben niet zo’n liefhebber van konijn, maar deze saus voor bij konijn met deze balletjes ziet er dan weer heerlijk uit! :)
Ziet er heerlijk uit zeg. Kon ze ook nog niet. Ga ze zeker een keer proberen.
Je kan de balletjes ook 10 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden en daarna verder laten garen in de saus.
ze zijn echt lekker , voor de saus gebruik ik de volgende keer minder azijn en ik heb in de saus champignons gedaan . Voor herhaling vatbaar !
Mis het donker bier …..