Lemon curd

13 november 2013

Lemon curd Ik liet jullie al eerder onze heerlijke lunch met lemon curd en scones zien. Hier dan eindelijk het recept voor de lemon curd, deze heb ik van Pauline van Uit Pauline’s Keuken.

Ik heb het recept een aantal keren gemaakt en het lukt mij steeds beter en sneller. Met wat meer ervaring kun je het vuur wat hoger zetten, maar kijk uit. Het risico is dat het ei te snel stolt en je roerei krijgt.

Ingrediënten:
2 eieren
2 citroenen
200 gr (witte) suiker
115 gr boter

Was de citroenen en rasp de schil. Zorg ervoor dat je het witte gedeelte niet mee raspt. Pers de citroenen uit.

Zet een ruime kom boven licht kokend water, af en toe een blubje is genoeg. Laat het water de kom niet raken. Laat de suiker en boter in de kom smelten en roer tot één geheel.

Klop de eieren, meng deze met het citroensap en citroen rasp en voeg toe aan het suiker en boter mengsel. Meng dit met een garde even goed door tot één geheel en gebruik daarna eventueel een spatel of een lepel.

Blijf voortdurend roeren, totdat het mengsel is ingedikt. Het is klaar wanneer het ongeveer zo dik is als gewone lopende yoghurt. Afhankelijk van de temperatuur kan dit een tijdje duren. Geduld is belangrijk en zet het vuur niet te hoog.

Dit recept heb ik een aantal keren gemaakt en het is heerlijk! Gebruik overigens wel witte suiker anders kan je curd heel donker worden. Qua smaak geen probleem, maar bruin ziet het er toch minder lekker uit.

Bewaar de lemon curd ongeveer een week goed afgesloten in de koelkast.

Verjaardag - scones, lemon curd en clotted cream Lemon curd is heerlijk bij scones samen met wat clotted cream. Maar ook op bijvoorbeeld een snee brood of bij een croissantje. Het past ook goed op bijvoorbeeld zelfgemaakte panna cotta in plaats van jam.

Binnenkort deel ik een ander zoet receptje om lemon curd in te gebruiken.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

10 reacties op Lemon curd

 1. 13-11-13 11:07

  Super lekker om lemon curd zelf te maken 🙂

 2. 13-11-13 12:26

  Wat is dat toch lekker he, nog niet zelf gemaakt maar staat hoog op mijn ‘to cook’ lijstje!

 3. 13-11-13 13:30

  Wat een mooi, smooth mengseltje om te zien! <3 Maar mag ik even in alle eerlijkheid bekennen… dat ik Lemon Curd nog nooit gegeten heb en ook tot nu toe geen idee had hoe je het überhaupt moest of kon eten! Misschien toch binnenkort maar eens proberen! Jouw versie ziet er namelijk errrrg goed uit PJ!

  • 13-11-13 13:53

   Echt doen Joyce! Het is een fris zoete citroenige jam. Beetje een kruising tussen jam en vla.

 4. 13-11-13 15:18

  Ik zie ook wel eens recepten waarin taarten met lemon curd worden versierd… Ik heb het zelf nog nooit gehad dus ik weet niet of het lekker vindt, doet me denken aan custard, alleen dan met citroensmaak?

  • 13-11-13 15:28

   Het heeft wel wat weg van custard, maar het is wel een stukje sterker van smaak. Zoals ik tegen Joyce zei, is het een beetje een mix van een jam en vla/custard. In sommige supermarkten kun je ook lemon curd kopen, als je het een keer wil proeven maar niet zelf wil maken.

 5. 13-11-13 22:35

  Lemon curd is iets wat ik al een tijd wil maken maar eigenlijk steeds vergeet als het erop aankomt. Ik ga je recept zeker eens proberen, to be continued 😉

 6. Pingback: Foodblogswap december: limoen kokos scones - My Food Blog

 7. 23-02-14 21:12

  Ga ik zeker eens proberen en (ik woon in UK) Lemoncurd is heerlijk fris als taartvulling, zeker n aanrader 😉

 8. Pingback: Gebakken Cheesecake - Nombelina.com

Reageer