
“Liefde gaat door de maag”, leerde ik thuis. Dus als ik kook (wat ik, toegegeven, lang niet zo vaak doe als ik zou willen), verwen ik de personen voor wie ik kook graag met mijn gerechten.
Omdat ik vanwege werk en andere slappe excuses al een tijd niet had gekookt, vond ik dat ik me er niet al te gemakkelijk van af moest maken toen PJ me vroeg of ik wilde koken. Ik ben dol op Italiaans eten en daarom vond ik dat ik weer eens lasagne moest maken. Nee, geen kant-en-klare van de supermarkt of een beetje van mezelf en een beetje uit een pakje, maar zelfgemaakt. Met een heerlijke, gestoofde tomatensaus en bechamel zoals het hoort, van boter, bloem en melk.
Toegegeven, deze lasagne staat niet binnen een half uur op tafel en je zal er de tijd voor moeten nemen. Het is het echter meer dan waard en je hoeft ook geen uren staan zwoegen in de keuken.
- Ingrediënten voor de tomatensaus
- 350 gr. gehakt (rund of half-om-half)
- 1 grote ui
- 1 grote teen knoflook
- 1 blikje tomatenpuree, 70g
- 1 blik tomatenblokjes
- ⅓ blik water
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel oregano
- Zout en peper
Begin door een grote ui en teen knoflook fijn te snijden. Zet een pan op het vuur en laat deze warm worden. Omdat ik de saus wil stoven, gebruik ik het liefst een gietijzeren pan. Doe wat olie in de pan en laat de ui en knoflook langzaam karamelliseren tot de uien een licht goudbruine kleur krijgen. Dit geeft de uien een heerlijke zoetige smaak.
Voeg, zodra de uien gekaramelliseerd zijn, het gehakt toe en rul dit fijn. Gehakt kan soms veel vocht afgeven. Zorg er in dat geval voor dat het geheel niet gaat koken in het vocht, aangezien dat ten koste gaat van de smaak.
Wanneer het gehakt een mooie donkere kleur heeft gekregen, kan de tomatenpuree erbij. Ontzuur de puree door deze gedurende een aantal minuten goed uit te koken. Hierna kunnen de tomatenblokjes, oregano en het laurierblad erbij, aangevuld met ongeveer een derde van het lege blik met water. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat de saus minimaal anderhalf uur op een laag vuur heel zacht koken. Roer iedere 15 minuten even door de saus, zodat het niet de kans krijgt om aan de bodem van de pan aan te koeken.
- Ingrediënten voor de bechamel
- 40 gr. boter
- 40 gr. bloem
- 400 ml. halfvolle melk
- Wat vers geraspte nootmuskaat
- Zout en peper
Als de tomatensaus klaar is, kan deze van het vuur en is het tijd om de bechamel te maken. Laat in een pan met een dikke bodem de boter langzaam smelten. Laat de boter niet bruin worden, aangezien je dan geen mooie, witte saus meer krijgt.
Nadat de boter gesmolten is, kan de bloem toegevoegd worden. Roer het geheel goed samen tot een roux en gaar de bloem ongeveer een minuut op een laag tot medium vuur. Voeg vervolgens een ongeveer een kwart van de melk toe en roer dit stevig door de roux. Ik gebruik gewoon een houten lepel, maar als je wilt, kan je ook een garde gebruiken. Voeg overigens niet direct alle melk in 1 keer toe aan de roux, want dat geeft gemakkelijk klontjes in de bechamel.
Zodra de roux een dikke, maar gladde saus is, kan de rest van de melk worden toegevoegd. Kook de saus al roerend nog enkele minuten, tot deze ongeveer zo dik is als lopende yoghurt. Maak de bechamel af door wat nootmuskaat er in te raspen en zout en peper toe te voegen.
- Overige ingrediënten voor de lasagne
- ±50 gr. Pecorino Romano
- Pastabladen
Nu de tomatensaus en bechamel klaar zijn, kunnen we de lasagne maken. Schep voldoende tomatensaus in een overschaal om de bodem helemaal te bedekken. Schep vervolgens een aantal lepels bechamel over de tomatensaus. De bechamel hoeft de tomatensaus niet volledig te bedekken. Sterker nog, te veel bechamel maakt het geheel veel te machtig.
Rasp vervolgens nog wat kaas over de bechamel. Ik gebruikte Pecorino Romano, die redelijk mild is van smaak, maar een pittige en robuuste Parmigiano-Reggiano kan natuurlijk ook.
Als laatste komen de pastabladen, oftewel de lasagne. Ok, ik heb een beetje gesmokkeld en kant-en-klare bladen gebruikt. Mocht je verse pasta willen gebruiken, laat dan de bladen eerst licht bebloemd drogen voor ze te gebruiken. Zou je ze direct gebruiken, dan zijn de bladen te zacht, waardoor de lasagne geen structuur behoudt.

Herhaal het bovenstaande totdat de saus op, maar leg op de laatste laag saus geen pasta en rasp in plaats daarvan wat extra kaas. Bak de lasagne in een oven op 180–190°C gedurende ±40 minuten. De kaas en bechamel zullen samen een mooie goudgele korst gevormd hebben. Laat de lasagne 10–15 minuten afkoelen, zodat het niet als hete lava in je mond voelt als je het wilt eten.
De tomatensaus kan je overigens ruim van te voren klaarmaken, de bechamel echter niet. Deze lasagne is genoeg voor 2–3 personen.
Buon appitito!
4 reacties
Nom!
Ik maak altijd veel te veel als ik ovenschotels maak, zo’n glazen cakevorm is wel een goede oplossing voor twee personen! :D
Ik had de keuze tussen een lage, maar brede overschaal, of de cakevorm die je op de foto’s ziet. De cakevorm bleek perfect, zowel qua hoogte als grootte, aangezien de tomatensaus en bechamel helemaal opgingen.
Oh wat heerlijk Stefan, simpel zoals een lasagne hoort te zijn. Je brengt me op ideeën, ik heb al weken zin in lasagne dus het wordt tijd dat ik het weer eens klaarmaak :)
Ik vind dat Italiaanse gerechten niet te complex moeten zijn. Vaak hebben de gerechten ook een “bescheiden” oorsprong, waarbij de “eenvoudige”, maar goede kwaliteit ingrediënten voor zich spreken.