Krokant buikspek 2.0

12 december 2017

Krokant buikspek Een nieuwe versie van mijn krokant buikspek dat makkelijker is om te maken dan mijn geroosterde buikspek recept. Je hebt er wel een extra keukentool voor nodig, maar dat vind ik de moeite zeker waard.

Dit keer breng ik het buikspek heel simpel op smaak met alleen wat peper aan de onderkant, maar je kan het marineren zoals je wil. Op de bovenkant doe je alleen wat grof zout, dat je er in de laatste fase afschraapt.

Voor het inprikken van de zwoerd gebruik ik een zogenaamde “pork needle” of vleesnaald. Deze kocht ik bij Amazing Oriental. Als je geen vleesnaald hebt, dan kun je eventueel een aantal metalen satéprikkers bij elkaar doen en daarmee de zwoerd inprikken.

pork needle

Krokant buikspek

Ingrediënten:
1-2kg buikspek met zwoerd en zonder bot
Witte peper
Zwarte peper
1,5 liter kokend water
Grof zout

Voorbereiding

Het stuk buikspek dat ik hier gebruik is 1,8 kg. Ik heb het regelmatig met kleinere stukken van rond de 1 kg gemaakt. Het buikspek wordt het mooist wanneer je een breed stuk gebruikt met een gelijkmatige laag vet. Door het roosteren krimpt het vlees enorm. Met een breed stuk blijft het mooier.

Begin de avond voordat je het krokant buikspek wil serveren.

Leg een rooster goed stevig boven je wasbak en leg hier het buikspek met de zwoerd naar boven op. Overgiet gelijkmatig met het kokende water. Je zal de zwoerd iets zien krimpen. Dep het vlees aan beide kanten droog.

Prik nu de zwoerd in met de vleesprikker, zodat het vel vol kleine gaatjes zit. Deze zijn moeilijk met het blote oog te zien. Je hoeft niet verder door te drukken, het gaat alleen om het vel.

Bestrooi de onderkant van het vlees met witte en versgemalen zwarte peper naar smaak. Gebruik eventueel extra specerijen of marinade naar wens. Het is belangrijk dat er niks op de velkant komt.

Krokant buikspek

Leg het buikspek in een braadslede (eventueel bedekt met bakpapier) met de zwoerd naar boven. Bedek met plastic folie, waarbij de folie het vlees niet raakt en bewaar een nacht in de koelkast.

Roosteren

Verwarm de oven voor op 190°C.

Krokant buikspek Dep de zwoerd droog. Bestrooi de bovenkant voorzichtig met een laagje grof zout. Er mag flink wat zout op, dit wordt later weer verwijderd. Zet de braadslede in het midden van de oven voor ongeveer 90 tot 100 minuten.

Wanneer een gedeelte van het vlees te snel donker wordt, kun je deze losjes bedekken met een stukje aluminium folie.

Haal het vlees uit de oven en zet de oven op grill stand. Laat deze voorverwarmen terwijl je het zout van het vlees voorzichtig en zo veel mogelijk verwijderd.

Krokant buikspek Een foto van het buikspek na 100 minuten, waarbij het zout al is verwijderd.

Zet het vlees weet in het midden van de oven onder de grill. Het vel zal nu op puffen en krokante belletjes vormen. Laat het vlees onder de grill, totdat overal de krokante belletjes zijn ontstaan. Blijf er wel bij staan als het vlees onder de grill ligt, want het kan erg hard gaan. Bij mij duurde het ongeveer 10 minuten, maar dit kan langer of korter duren afhankelijk van het vlees of de oven. Als een deel van het vel te snel krokant wordt, dek het dan losjes af met een stuk aluminium folie.

Krokant buikspek Heerlijk krokant buikspek na het grillen. Laat het vlees lichtjes afkoelen.

Krokant buikspek Voor het aansnijden kun je het beste het buikspek even op de zwoerd kant leggen en vanaf de onderkant snijden. Zo kom je het makkelijkst door het krokante vel heen.

Krokant buikspek Serveer krokant buikspek warm of op kamertemperatuur. Bijvoorbeeld in gestoomde lotusbroodjes, Peking eend flensjes of gewoon zo in lekkere plakken. Warm het buikspek niet opnieuw op nadat het is afgekoeld. Hierdoor wordt het velletje taai.

Krokant buikspek

 • 34
 •  
 •  
 • 291
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

8 reacties op Krokant buikspek 2.0

 1. Pingback: Geroosterd buikspek - Nombelina's Foodblog

 2. 29-12-17 16:14

  o deze lijkt me ook heerlijk om in de slowcooker te maken.
  Hebt u tips hoelang ik hem op low moet laten staan?

  • 29-12-17 16:20

   Om het vel krokant te maken moet het zo droog mogelijk blijven. Daarom is de droge hitte van een oven cruciaal. Helaas kan dit gerecht niet in de slowcooker. Mijn Chinees gestoofd buikspek kan wel in de slowcooker gemaakt worden. Die zou ik 8 uur op low of 4 uur op high garen.

   • 29-12-17 16:32

    jammer, maar dan ga ik hem toch in oven maken 😉 Dank je voor de reactie

 3. 27-03-18 11:04

  Ben al heel lang op zoek naar een goed recept. Even nog een vraagje…kan de oven op hete lucht stand? Of moet ik de gewone oven stand gebruiken en dan onder en boven of alleen boven warmte?

  • 27-03-18 11:19

   Tenzij ik het expliciet vermeld gebruik ik altijd de gewone ovenstand met boven en onder hitte. Voor het grillen de grillstand met alleen boven hitte.

   Je wil niet dat het spek te snel donker wordt, vandaar dat hetelucht niet mijn voorkeur heeft.

   • 27-03-18 11:43

    Dank je wel voor je snelle reactie. Ik ga het van het weekend uitproberen!

 4. 22-07-18 16:03

  Mag/kan je de buikspek marineren en dan invriezen.

Reageer