Krokant Buikspek met Appel Uien Compote

23 juli 2015

Krokant Buikspek met Appel Uien Compote Dit buikspek kwam ik voor het eerst tegen op de Instagram van Jules Food. Het zag er zo lekker krokant uit dat ik zijn methode een keer moest proberen. Dit krokante buikspek hoort gelijk tot een van mijn favorieten. Het is makkelijk te bereiden en je hoeft niet al een dag van tevoren te beginnen.

Je kan het buikspek kruiden zoals je wil, maar doe dit alleen aan de onderkant van het vlees.

Ingrediënten:
750-1000g buikspek met zwoerd
2 uien
2 groene appels
5-6 teentjes knoflook, geschild
Takjes verse tijm
Zout en peper
Optioneel: andere kruiden, specerijen of rub

Verwarm de oven voor op 140°C. Maak de ui schoon en snijd in plakken van ongeveer een centimeter. Doe hetzelfde met de appel, maar laat de schil zitten.

Krokant Buikspek met Appel Uien Compote Verdeel de ui, appel en hele teentjes knoflook in een ovenschaal en doe hierop wat takjes verse tijm.

Krokant Buikspek met Appel Uien Compote Snijd het vel kruiselings in, zodat je een ruitjes patroon krijgt. Strooi zout tussen de sneden en veeg overtollig zout weg. Kruid de onderkant van het vlees met peper en zout of eventuele andere kruiden, specerijen of rub.

Leg het spek bovenop de uien en appel en zet in het midden van de oven. Laat het spek nu langzaam garen voor minimaal 3½ uur.

Test of het vlees mooi zacht is door met een vork in de zijkant te steken. Als het vlees niet mooi mals is geworden, laat je het nog wat langer in de oven garen.

Laat het vlees 30 minuten uit de oven rusten. Verwarm na 15 minuten de oven alvast voor naar 250°C met alleen bovenhitte/grill.

Op dit moment kun je er voor kiezen om het buikspek in een andere schaal te leggen, zodat de uien en appel niet te donker worden.

Krokant Buikspek met Appel Uien Compote Zet het buikspek terug in het midden van de oven en blijf er bij staan! Het vel begint nu als popcorn op te zwellen en heeft maar heel eventjes nodig. Let op dat je het spek op tijd uit de oven haalt, want door de hete grill kan het snel verbranden.

Haal het spek uit de oven en laat het nog zo’n 20 minuten rusten. Verwijder het vet uit de ovenschaal en doe appel samen met de ui en knoflook in een kommetje. Serveer dit bij het buikspek.

Krokant Buikspek met Appel Uien Compote Het eindresultaat is heerlijk krokant buikspek met een luchtige en knapperige korst.

Van tevoren was ik bang dat het niet zou lukken, maar het viel allemaal heel erg mee. Het originele recept was wat onduidelijk over het grillen, maar dat is dus zo gebeurd. Deze methode ga ik vaker gebruiken en ik zal ook eens de onderkant marineren zoals ik doe met Chinees geroosterd buikspek.

Recept aangepast van: Jules Food

 • 1
 •  
 •  
 • 89
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

4 reacties op Krokant Buikspek met Appel Uien Compote

 1. 09-10-16 17:31

  Eenvoudig te maken en erg smakelijk! Vooral de paar minuten onder de grill maken het af, het vel was lekker knapperig.

  • 10-10-16 11:30

   Wat leuk Karlijn! Fijn dat het beviel!

 2. 17-12-17 09:08

  Ik ga dit met kerst maken en vraag me af of ik het overdag al kan bereiden en dan s’avonds het laatste grill stukje pas kan doen. We eten namelijk ergens anders, dus moet het vlees nog vervoeren.

  • 17-12-17 13:41

   Ik ben bang dat dat mogelijk niet zal werken. Het velletje is warm en zacht voordat je het grilt, dit helpt bij het poffen er van. Als je het later doet ben ik bang dat het mogelijk taai wordt. Je zou het eventueel in zijn geheel kunnen voorbereiden en op kamer temperatuur serveren (niet in de koelkast doen en ook niet afdekken ivm stoom). Wanneer het vel goed krokant is geworden dan blijft hij dat ook zeker voor een paar uren.

Reageer