Onze eerste Food Blog Challenge van het jaar is KFC – Korean fried chicken. Ik heb de Koreaanse versie van gefrituurde kip al een aantal keren voorbij zien komen, maar ik had het nog nooit gemaakt of gegeten. Zoals wel vaker is dit een gerecht dat ik veel eerder had moeten proberen. De kip wordt heerlijk krokant en gekarameliseerde saus maakt hem lekker sticky. De dip die ik er bij serveer maakt de Korean fried chicken extra spicy.
Culinessa en ik hebben de Food Blog Challenges verzonnen om onszelf uit te dagen en hopelijk worden jullie geïnspireerd om gerechten uit te proberen en deel te nemen. Het is geen wedstrijd en je bepaalt zelf of je meedoet.
Voor mijn versie heb ik mij laten inspireren door Maanchi en The Woks of Life. Maangchi deelt op haar site vele Koreaanse recepten met een filmpje erbij. Op the Woks of Life worden veel Aziatische klassiekers gedeeld, maar ook recepten uit andere keukens zoals bijvoorbeeld de Franse, Spaanse en Italiaanse.
Het lijkt een indrukwekkende lijst van ingrediënten, maar deze KFC is makkelijker te maken dan het misschien doet vermoeden. Bij de ingrediëntenlijst heb ik linkjes naar een online toko toegevoegd. Dan kun je zien hoe de producten er uit zien wanneer je deze wil gaan kopen.
De kip wordt gemarineerd en daarna door zetmeel gehaald. Door de kip twee keer te frituren krijg je een extra krokant laagje dat ook echt lang krokant blijft.
De gefrituurde kip mix je met de gekarameliseerde saus en serveer je daarna met dip en eventueel een frisse coleslaw.
De saus gaat als een karamel om de kip heen zitten en maakt het daarmee bijna toffee-achtig. Als je daar niet van houdt kun je de karamel ook overslaan. Ik vermoed dat de saus helpt bij het extra crunchy houden van de kip.
- Ingrediënten gefrituurde kip:
- 6 kippenvleugels, gedeeld in tweeën
- 2 el sojasaus
- 1 el gember, vers geraspt
- 2/3 cup of 115 g aardappelzetmeel of maizena
- 1 el Koreaanse pepervlokken (gochugaru)
- Ongeveer ½ cup – 125 ml karnemelk
- Pan met olie of friteuse om te frituren
- Ingrediënten voor de gekarameliseerde saus (optioneel):
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 30 ml sojasaus
- 60 ml Koreaanse maissiroop, te koop bij sommige toko’s
- ½ el azijn
- ½ el mosterd
- ½ el lichte basterdsuiker of rietsuiker
- ½ el sesamzaadjes
- 1 el neutrale olie, bijv zonnebloemolie
- Ingrediënten pittige mayonaise:
- 4 el mayonaise
- ½ el gochujang, Koreaanse peperpasta
- Ingrediënten coleslaw:
- 170 g witte kool, in dunne reepjes
- 40 g rode kool, in dunne reepjes
- 1 el sojasaus
- 1 tl Koreaanse pepervlokken (gochugaru)
- 1 tl sesamolie
Marineren en paneren
Meng de sojasaus met de geraspte gember. Snijd de kippenvleugels in tweeën, zodat je een soort mini drumstick en een vleugeltje overhoud. Meng de gesneden vleugels met de sojasaus, gember en voeg de karnemelk toe.
Laat de vleugels minimaal 30 minuten marineren.
Neem een diep bord en meng hier het aardappelzetmeel en de pepervlokken in. Haal 1 voor 1 de stukjes kip door het aardappelzetmeel, geef ze een goede laag zetmeel en leg opzij.
Frituren
Verwarm een pan of friteuse tot ongeveer 165°C. Frituur de paneerde kip 10-12 minuten. Frituur niet te veel stukjes tegelijk, zodat de olie niet te snel afkoelt.
Wanneer je een friteuse gebruikt, let dan op dat je het mandje al naar beneden doet en je de kip stukjes voorzichtig in de olie laat glijden. Anders blijft de kip mogelijk aan het mandje plakken en trek je het mooie laagje stuk.
Laat de kip uitlekken op een stuk bakpapier dat bovenop keukenrol ligt. Hierdoor kunnen de stukjes uitlekken en blijven ze niet aan het papier plakken.
Na de eerste keer bakken kun je de kip even laten rusten en verder gaan met het maken van de saus, de dip en de coleslaw.
Wanneer die klaar zijn ga je verder met het nog een keer frituren van de kip. Verwarm de olie weer tot 165°C en frituur de kip nu 5-7 minuten.
Links de kip na de eerste keer frituren en rechts na 2 keer frituren.
Gekarameliseerde saus
Verwarm de olie en fruit hierin de knoflook. Voeg daarna de sojasaus, maissiroop, azijn en mosterd toe. Laat dit even pruttelen om in te dikken en voeg dan de suiker toe. Laat deze met de saus versmelten en draai het vuur uit.
Vermeng de 2 keer gefrituurde kip met de saus, zodat deze een mooi laagje saus krijgt en besprenkel met het sesamzaad. Wanneer je de saus van tevoren maakt kun je hem kort opnieuw in de pan opwarmen, zodat deze weer mooi vloeibaar wordt.
Mayonaise dip en coleslaw
Meng de mayonaise met de Koreaanse peperpasta voor een pittig dipje. De peperpasta kun je voor deze dip eventueel vervangen met een beetje sriracha.
Voor de coleslaw: meng de sojasaus met de pepervlokken en de sesamolie. Mix de witte en rode kool en vermeng deze met de dressing.
Serveer de dip en coleslaw bij de Korean fried chicken. Lekker als fingerfood, snack of bij de maaltijd.
Korean fried chicken burger
Ik kon het niet laten om een variatie op de KFC te maken.
Voor deze burgers heb ik ontbeende kippendijen gebruikt in plaats van kippenvleugels. De karamelsaus heb ik achterwege gelaten.
De donkere spikkeltjes die je ziet is de Koreaanse peper die in het krokante laagje zit.
De kippendijen marineerde en frituurde ik daarna ook 2 keer, maar dan in een pan met 1½ cm zonnebloemolie. De eerste keer frituurde ik 6-8 minuten per kant en de tweede keer 3 minuten per kant. Zet de olie lager als het te snel bruin wordt.
Bovenop de kip zit dezelfde gochujang mayonaise en onderop witte kool en schijfjes komkommer met dezelfde dressing als de coleslaw.
Heerlijke KFC burgers die iets minder krokant zijn dan de kippenvleugels, waarschijnlijk omdat hier geen velletje meer op zit.
Wil je ook mee doen aan onze challenges?
Maak dan jouw versie van Korean fried chicken en laat je inspireren door mijn recept of die van Culinessa. Stuur ons jouw link of foto door, dan zullen wij deze bij onze challenges delen.
De challenge voor februari is Gua Bao! Chinese gestoomde broodjes die je na het stomen open maakt en vulling in doet. Met de vulling kun je alle kanten op. Gua bao zijn ook bekend als lotusbroodjes. Het leukste is te proberen de broodjes zelf te maken, maar als dat niet lukt kun je ze ook bij de toko kopen. Daar liggen ze in de vriezer. Ik ben benieuwd wat jullie voor de volgende challenge gaan maken!
De voorwaarden:
– Noem Nombelina en Culinessa in je blogpost.
– Vermeld de Food Blog Challenge.
– Gebruik het FBC logo op je foto.
– Publiceer nieuwe challenges in de laatste 7 dagen van de maand. (Voor FBC #3 is dit vanaf 23 februari.)
Aan oude challenges kun je altijd mee doen en je recept plaatsen.
De logo’s van de challenges kun je hier downloaden.
Inzendingen
Sesu van Sesu Chops
Tessa van I am cooking with love
Marjolein van Echte gerechten
8 reacties
[…] het nog meer? Deze KFC kreeg behoorlijk wat van onze liefde. Niet alleen maakten Pei Yee (klik hier voor haar recept en ik KFC, maar nog voor wij hem gemaakt hadden was Tessa van I am Cooking with […]
[…] Pei Yee van Nombelina.com en Vanessa van Culinessa.com kwam ik dit recept tegen. Samen hebben zij een Food Blog Challenge […]
Die foto van de saus op de burger OMG!!! Ziet er echt ernstig lekker uit. Net als dat heerlijk glimmende karamellaagje op de kipjes in de eerste foto’s!
Het lijkt echt verschrikkelijk veel werk maar het ziet er dan ook fantastisch lekker uit!
[…] Foodblog challenge #1: Poke. Foodblog challenge #2: Korean Fried Chicken. […]
[…] de wat bewerkelijke gerechten zoals de Korean fried chicken en de gua bao (als je de broodjes zelf maakt) vonden we het wel tijd voor een iets toegankelijker […]
[…] is dat het de olie niet ontzettend vies maakt. De kip wordt niet zo krokant als bijvoorbeeld mijn KFC, maar dat is voor mijn versie ook niet de […]
[…] dit recept combineerde ik de lessen uit Nombelina’s gefrituurde kip avonturen en combineerde deze met het recept voor Koreatown fried chicken uit Koreatown: A Cookbook, van […]