SPONSORED – De sojasaus van Kikkoman in het kleine flesje met schenkdopje ken je misschien wel van bij de sushi of van wanneer je hem zelf al regelmatig in de keuken gebruikt natuurlijk. In dit artikel vertel ik wat meer over Kikkoman, hun producten en geef ik je een recept voor friet met stoofvlees.
Kikkoman produceert inmiddels 300 jaar sojasauzen die wereldwijd gebruikt worden in allerlei gerechten en niet alleen in de Aziatische keuken. Voor de natuurlijk gebrouwen sojasaus wordt gebruik gemaakt van maar 4 ingrediënten zonder verdere toevoeging van smaakstoffen of aroma’s, namelijk: water, sojabonen, tarwe en zout.
“Kikko” betekent schildpadpantser en “man” betekent 10.000. Deze betekenis zie je in het logo terug. Het zeshoekige schildpadpantser met daarbinnen het getal voor 10.000. Het staat symbool voor langdurig succes.
Hoewel Kikkoman opgericht is in Japan, is het ook een beetje Nederlands. De brouwerij in Hoogezand-Sappemeer bevoorraadt sinds 1997 heel Europa van Kikkoman producten. Zoals je boven op de foto ziet produceren ze inmiddels meer dan alleen sojasaus. De sojasaus die ze brouwen, wordt in hun andere producten verwerkt.
Als eerste de meest bekende producten. De traditionele sojasaus met daarnaast een variant die minder zout bevat.
Tamari, sojasaus gebrouwen zonder tarwe waardoor deze geschikt is voor een glutenvrij dieet. Sushi & Sashimi sojasaus die iets milder is dan de gewone sojasaus. Als laatste een groter flesje sojasaus met 43% minder zout.
Dan zijn er ook nog de Kikkoman teriyaki sauzen. Deze gebruik je om vlees te marineren en te lakken. Inmiddels zijn er 4 soorten: de traditionele versie, teriyaki met geroosterde knoflook, BBQ-saus met honing en teriyakisaus met geroosterd sesamzaad.
Natuurlijk heb ik ook nog iets met de Kikkoman sojasaus gemaakt. Dit keer een gerecht dat niet Aziatisch is, maar waar je wel heel goed sojasaus in kan gebruiken. Heerlijke friet met stoofvlees!
De hartige umami en het zout van de sojasaus passen perfect in het stoofvlees.
De frieten heb ik gemaakt met licht kruimige aardappelen die ik in zonnebloemolie voorbakte in 130°C, liet afkoelen en daarna krokant goudbruin bakte op 175°C. Gebruik gerust je eigen methode of voorgebakken frieten.
- Ingrediënten:
- 700 g runder riblappen, in stukjes van 3-4 cm
- 3 grote uien, grof gesnipperd
- 1 flesje Brugse zot of ander donker bier, 33 cl
- 6 jeneverbessen
- 2 laurierblaadjes
- ¼ tl gedroogde tijm
- 3 el Kikkoman sojasaus
- 2 el rietsuiker
- Versgemalen peper
- Optioneel: 1 el maizena opgelost in 1 el koud water om te binden
- Optioneel: fijngesneden peterselie
- Optioneel: mayonaise
- Neutrale olie om te bakken
Neem een stevige stoofpan met deksel. Stoof de uien in een paar eetlepels olie, totdat ze goudbruin zijn gekarameliseerd.
Verhit een aparte koekenpan op medium tot hoog vuur doe er een klein beetje olie in en schroei de stukjes riblap van buiten even aan, totdat ze een bruin laagje hebben gekregen. Je hoeft ze niet door te garen.
Bak niet te veel stukjes tegelijk anders gaan het vlees stoven in plaats van bakken. Doe de gebakken stukjes vlees bij de uien.
Open het flesje bier en giet deze in de koekenpan om de aanbaksels te deglaceren. Roer alles goed los en giet het in de stoofpan.
Voeg de laurier, jeneverbessen, tijm, versgemalen peper, suiker en sojasaus toe aan de stoofpan. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat nu zo’n 3 uur pruttelen met de deksel op de pan. Roer regelmatig om te kijken of er niks aan de bodem aanbakt.
Na 3 uur controleer je of het vlees mals genoeg is geworden. Anders laat je het vlees nog wat langer stoven. Laat het stoofvlees vervolgens zonder deksel verder stoven, om de saus te concentreren en in te dikken. Roer regelmatig om het niet aan te laten bakken.
Proef de saus en pas eventueel de smaak verder aan met bijvoorbeeld een beetje extra suiker of sojasaus.
Wanneer de saus nog wat dun is, kun je deze met de opgeloste maizena verder binden.
Serveer het stoofvlees bovenop de frieten. Maak het eventueel af met peterselie en een dot mayonaise.
Ontzettend lekker stoofvlees waarvan je niet direct zou zeggen dat het met sojasaus gemaakt is, maar waarbij het wel extra smaak toevoegt.
4 reacties
Deze ga ik maken! Echt! Dit moet super lekker zijn met de sojasaus. Veel umami, en dat is altijd goed.
Prima recept voor de slowcooker toch?
Ja, prima. Let wel dat het genoeg inkookt en de alcohol verdampt.
Patatje stoofvlees is altijd goed, ik heb een jeneverbessenstruik
dus even zien hoe ik die kan drogen en zo lang kan bewaren.
Ga deze even opslaan, vanwege de kruiden die er nog bij gaan.