Ik had al eens eerder Ketoprak gemaakt a la Kokkie Slomo. Dit keer heb ik het iets anders gedaan, maar volg nog steeds de ingrediënten voor de saus.
In deze verzie gebruik ik meer soorten groenten en helaas geen tofu. Ik weet eigenlijk niet of het zonder tofu nog steeds ketoprak of ketoprah mag heten, maar je mag het natuurlijk altijd toevoegen. Bak in dat geval op een zacht vuurtje blokjes tofu rondom goudbruin in een beetje olie.
De groenten die ik gebruik zijn niet allemaal even traditioneel, maar dit is een ideaal gerecht om restjes groenten op te maken.
- Ingrediënten voor de saus:
- 3 knoflookteentjes
- 1 grote sjalot of halve ui
- 1 tl sambal oelek
- Stukje trassi, tussen een halve en hele cm
- Dobbelsteentje gula djawa/palmsuiker, fijngehakt
- Sap van een halve limoen
- 2 tl pindakaas met stukjes noot
- ½ cup ketjap manis (zoete ketjap)
- 4 el neutrale olie
- Ingrediënten voor het gerecht:
- 5 stronkjes bimi
- 2 bosuitjes
- 100 gram taugé
- ½ komkommer
- 50 gram wortel julienne
- 100 gram witte kool
- Handje verse selderijblaadjes
- Gefrituurde uitjes
- 2 gekookte eitjes
- Optioneel: blok tofu in kleine stukjes gebakken
Voor de saus was ik lui en heb ik een hakmolentje gebruikt in plaats van een vijzel. Misschien dat het met de vijzel nog lekkerder is, maar met het molentje was het in ieder geval heerlijk.
Maak de sjalot of ui samen met de knoflook, sambal en trassi fijn in een vijzel of keukenmachine.
Neem een kleine koekenpan (groot genoeg voor een spiegeleitje), doe hier de olie in en fruit het knoflook uien mengsel voor een paar minuutjes. Let op dat het vuur niet te hoog staat.
Voeg de gula djawa toe en laat dit oplossen. Voeg dan de ketjap toe en verwijder van het vuur. De ketjap mag niet koken. De gula djawa/palmsuiker zou je eventueel kunnen vervangen met een halve eetlepel donkere basterdsuiker.
Roer er nu de pindakaas en het sap van een halve limoen door. De saus kun je een tijdje van te voren maken en voor het serveren zachtjes opwarmen.
De groenten
Blancheer de bimi voor ongeveer 5 minuten tot beetgaar. Een deel van het water dat ik gebruik voor de bimi, giet ik over de taugé heen. Deze spoel ik daarna direct af met koud water. Laat goed uitlekken.
Kook 2 eitjes en snij in partjes. Snij de bosui in ringetjes. Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snij in plakjes. Snij de wortel en witte kool in reepjes. Hak de selderij fijn.
Voor het opbouwen van de ketoprak begon ik met de bimi, de bosui, witte kool, wortel, taugé, komkommer, selderij, eitjes, de warme saus en de gefrituurde uitjes. Wij aten de ketoprak met wat gestoomde rijst.
Dit is zoooo lekker! Helaas is het door de trassi geen vegetarisch gerecht. Ik zou niet weten waar je deze door zou kunnen vervangen. Het is juist de trassi die de saus zijn specifieke smaak geeft.
Edit: van Vegatopia kreeg ik de tip op Twitter om trassi te vervangen met taotjo. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar volgens Vegatopia zeker een aanrader.
In plaats van witte kool zou je ook sla, Chinese kool of witlof kunnen gebruiken. Geblancheerde boontjes zouden er ook goed in kunnen. Met de saus, gefrituurde uitjes, taugé en selderij als basis kun je eindeloos variëren.
5 reacties
Ziet er weer heerlijk uit!
Ziet er heerlijk nommable uit! Goede voor restjes :)
Lijkt een beetje op gado-gado, toch? Ketoprak, ik leer nog elke dag bij. Het lijkt me heerlijk, zeker op warme dagen, dan krijg ik altijd trek in pittige, lichte gerechtjes.
Qua groenten wel een beetje, maar de saus is wel anders. Hier overheerst de ketjap, terwijl gado-gado echt een pindasaus heeft.
ketoprak saus kan zonder pinda of trassie, gado-gado saus is op basis van pinda’s,in petjel saus hoort kentjur en dan is er ook nog karedok, roedjak enz.