Deze karaage rijstburger had ik al een tijdje in mijn hoofd zitten. Ik ben dol op Japanse karaage en onigiri, een combinatie van die twee kon natuurlijk nooit verkeerd zijn.
Het recept neemt wat tijd in beslag, maar je kan een aantal dingen van te voren bereiden. De coleslaw kun je ruim van te voren maken. De “rijstbroodjes” en de karaage zou ik op de dag zelf maken. Voor het gemak noem ik de schijven yaki onigiri rijstbroodjes, omdat deze het brood van de burger vervangen.
- Ingrediënten voor 7 rijstbroodjes:
- 1½ cup sushirijst, ongekookt
- Optioneel: 5el rijstazijn
- Optioneel: 1tl suiker
- Optioneel: 1tl zout
- Neutrale olie om te bakken
- Ingrediënten voor karaage:
- 4-7 kippendijen zonder bot
- 1 el verse gember, geraspt
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 2 el sojasaus
- 1 el sake
- 2 tl suiker
- ½-1 cup maïzena of aardappelzetmeel
- Olie om te frituren
- Ingrediënten voor sriracha-mayonaise:
- 2-4 el mayonaise
- 1-2 tl sriracha
- Ingrediënten voor de coleslaw:
- 150g witte kool of spitskool
- 50g wortel, julienne
- 2 el mayonaise
- ½ el rijstazijn
- Peper/zout
“Rijstbroodjes” of Yaki Onigiri
Onigiri kende je misschien al. Het zijn Japanse rijstballetjes gemaakt van sushirijst, die al dan niet gevuld zijn. Wanneer je deze rijstballetjes bakt, noem je ze yaki onigiri. Voor deze karaage burgers maak ik platte schijven die ik even bakte voor wat extra smaak en kleur.
Voor de rijst gebruikte ik de werkwijze van Sushi San. Dit resulteerde in mooie losse rijst die niet te veel doorgekookt of plakkerig was. Volg eventueel de instructies op de verpakking van de sushirijst of gebruik je eigen methode.
Optioneel: mix de rijstazijn, suiker en zout, totdat de suiker en het zout is opgelost. Breng hiermee de rijst op smaak (je hoeft niet alles te gebruiken) en wapper hem verder koud.
Je hoeft de rijst niet op smaak te brengen, maar ik vind sushirijst wel erg lekker als deze op smaak is gebracht.
Voor het vormen van de rijstbroodjes neem ik een stukje plastic folie en lepel hier wat rijst in. Met behulp van de folie en een bakring druk ik de rijst lichtjes aan en maak de burgers.
De rijstbroodjes maakte ik ongeveer 1-1½cm dik met een doorsnede van zo’n 9 cm.
Verhit een beetje olie in een anti-aanbakpan en bak de rijstbroodjes ongeveer 2 minuten per kant op een medium vuur.
Leg ze daarna op een bakplaat om af te koelen en te bewaren voor later. Je kan de rijstbroodjes eerder op de dag maken.
Tijdens het bakken kun je voor extra smaak en kleur de yaki onigiri insmeren met een beetje sojasaus. Doe dit tegen het einde van de baktijd, zodat de sojasaus niet verbrand.
Karaage, Japanse gefrituurde kip
Meng de gember, knoflook, sojasaus, suiker en sake door elkaar. Laat hier de kippendijen minimaal een half uur in marineren.
Neem een hoge pan en giet hier een laag olie in van 2-3 cm hoog.
Haal de kippendijen stuk voor stuk door de maizena of aardappelzetmeel, zodat ze een mooi laagje krijgen en frituur ze licht goudkleurig. Keer ze een keer om tijdens het frituren. Laat uitlekken op keukenpapier.
Om de olie niet te veel af te laten koelen frituur ik maximaal 2 kippendijen tegelijk.
Om de kip extra krokant te maken frituur ik ze 2 keer. Je kan de 2de keer frituren vlak voor het serveren doen.
Frituur de kipdijen voor de 2de keer totdat ze mooi goudbruin en gaar geworden zijn, tussendoor even keren. Laat uitlekken op keukenpapier.
Coleslaw
De coleslaw kun je de dag van te voren maken. Voor deze burgers maakte ik een vereenvoudigde versie.
Meng de mayonaise met de rijstazijn en breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing met de kool en de wortel en zet tot het serveren in de koelkast.
Sriracha-mayonaise
Meng de mayonaise met de sriracha. Voor nog wat meer pit voeg je meer sriracha toe.
Karaage rijstburgers
Tijd om een karaage rijstburger te bouwen!
Neem een rijstbroodje, doe hier de karaage bovenop met een dot sriracha-mayonaise. Maak het af met de coleslaw. Je zou er eventueel ook een rijstbroodje bovenop kunnen doen, maar 1 rijstbroodje is meer dan voldoende. Omdat de rijstbroodjes niet zo stevig zijn zoals een hamburgerbroodje kun je deze karaage rijstburgers niet als een gewone hamburger opeten.
Hoewel je er even mee bezig bent, kun je veel dingen van te voren maken. Ik vond de rijstburgers in ieder geval heerlijk om te eten! Heb je geen zin karaage? Maak dan bijvoorbeeld een torikatsu of een teriyaki rijstburger om in de Japanse sferen te blijven.
Wanneer je minder kippendijen maakt, kun je de hoeveelheid rijst aanpassen. Zoals ik al zei is 1½ cup genoeg voor ongeveer 7 rijstbroodjes. Als je nog wat rijst overhoudt kun je er ook gewone onigiri mee maken of de hapjes op de foto hieronder.
Kleine yaki onigiri met chuka wakame salade en zelfgemaakte tonijnsalade. De kleine onigiri heb ik hier alleen met behulp van een stukje plastic folie gevormd.