Sinds kort heb ik er een nieuwe obsessie bij. Karaage (Kara-age) is een Japanse versie van gefrituurde stukjes kip. Dit keer maakte ik er onigiri mee en at er ook nog nasu dengaku bij, gegrilde aubergine geglaceerd met een misopasta.
Tot nu toe had ik onigiri, Japanse rijstballetjes, alleen nog maar gegeten met een tonijnvulling. Op zoek naar wat anders kwam ik op Just Bento een lijst tegen met allerlei verschillende onigiri vullingen. De chicken karaage leek mij interessant en qua ingrediënten makkelijk te maken.
Uit eindelijk koos ik voor een recept van No Recipes voor de kip. Omdat ik er nog wat groente bij wilde hebben, maakte ik gegrilde aubergine met misopasta bij. Deze had ik al een keer geprobeerd, maar was toen nog niet helemaal blij met het resultaat. Dit keer ging het helemaal goed.
- Ingrediënten voor de karaage:
- 1 el verse gember geraspt
- 1 teentje knoflook geraspt
- 2 el sojasaus
- 1 el sake
- 2 tl suiker
- 250 tot 500 gram kippendijen zonder bot
- Maïzena
- Tonkatsusaus of HP brown sauce
- (Japanse) mayonaise
- Neutrale olie om te frituren
Meng de geraspte gember en knoflook met de sojasaus, suiker en sake. Snijd de kippendij in stukjes van 2 tot 3 cm. Meng goed door de marinade en laat een uurtje in de koelkast staan.
Haal na een uur de stukjes kip door de Maïzena tot ze een mooi laagje hebben. Het originele recept gebruikt 1/3 cup aardappel zetmeel, maar Maïzena werkt ook goed. Ik gebruikte waarschijnlijk wat meer dan 1/3 cup.
Schenk een flinke laag olie in een hoge pan, ongeveer 3 tot 4 cm. Een hoge pan zorgt ervoor dat de olie niet overloopt. Verhit de olie op een medium vuur (+/- 170/180°C). De olie is heet genoeg wanneer je er houten stokjes of een satéprikker in steekt en er kleine belletjes vanaf komen.
Frituur de stukjes kip in kleine porties goudkleurig en laat uitlekken op keukenrol.
Ik raad af om een frituurpan te gebruiken. Veel van de Maïzena laat namelijk los, waardoor je olie snel “vies” wordt.
Wanneer je alle kip goudkleurig hebt gefrituurd is het tijd om ze in wat grotere porties voor een tweede keer te frituren. Dit keer tot ze mooi bruin, maar niet te donker gekleurd zijn. Laat opnieuw uitlekken op keukenrol.
De tweede keer frituren zorgt voor een krokanter laagje, dat ook langer krokant blijft.
Voor karaage kun je ook kipfilet gebruiken, maar kippendijen geven een lekkerder en sappiger resultaat. De marinade is genoeg voor 250 tot 500 gram kippendijen. Als maatstaf kun je zo’n 2 kippendijen per persoon rekenen.
De karaage is nu klaar en kun je eventueel op zichzelf serveren als hapje met een stukje citroen om er over uit te knijpen of een dip van tonkatsusaus en Japanse mayonaise. Warm en koud lekker om te eten.
- Ingrediënten voor de onigiri:
- Kopje sushi rijst
- 1,5 kopje water
Voor de onigiri maak ik een kopje rijst per 2 personen. Was de sushirijst grondig en laat deze een uurtje uitlekken. Breng de rijst daarna met 1,5 kopje water aan de kook. Zet de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 15 minuten stomen. Voor onigiri hoef je de sushirijst niet verder op smaak te brengen, als je het lekker vindt kan dat natuurlijk wel. Laat een beetje afkoelen, zodat je de balletjes kan maken.
Voor het vormen van de balletjes leg ik een stuk plastic folie in een klein kommetje. Hier verdeel ik een beetje sushirijst over en leg er een stukje kip in. Vouw de plastic folie met de rijst over de kip, zodat deze met rijst wordt bedekt. Draai en druk de rijst een beetje aan en maak hierna het volgende balletje. In het artikel met tonijn onigiri kun je de stap voor stap foto’s zien voor het vormen van de balletjes.
- Ingrediënten aubergine:
- 1-2 kleine aubergines
- 2 el miso
- 1 el suiker
- 1 el mirin
- 1 el sake
- Neutrale olie
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de aubergine en snijd in plakken van 1,5-2 cm. Smeer de plakken in met een beetje olie.
Leg op een rooster of bakplaat bekleed met aluminiumfolie. Bak de aubergine in ongeveer 30 minuten gaar tot deze licht gekleurd en zacht is geworden. Keer halverwege de baktijd.
Meng de overige ingrediënten met elkaar.
Verdeel een laagje van het misomengsel op de bovenkant van de gebakken aubergine. Zet de oven op grill en grill de aubergine mooi bruin boven in de oven. Blijf er bij en let er op dat de aubergine niet verbrand.
Het aubergine recept is geïnspireerd door een recept van MasterChef Australie winnaar Adam.
Serveer met de overige karaage en wat tonkatsusaus of HP brown sauce en Japanse Kewpie mayonaise.
Dit gerecht maakte ik vorige week voor het eerst, sindsdien kon ik het niet uit mijn hoofd krijgen. Vandaag maakte ik karaage en serveerde het eenvoudig met gewone gestoomde rijst en paksoi die ik met wat sojasaus roer bakte.
7 reacties
Oh ziet er goed uit! Ik hou niet van rijst, maar wel van sushi, dus misschien vind ik dit wel lekker. Want alles van dit gerecht ziet er echt heerlijk uit. Good job!
Je kan de rijst eventueel op smaak brengen als sushirijst, Vind ik ook erg lekker. Zonder rijst ook prima met bijvoorbeeld friet en wat coleslaw.
Dit ziet er echt heerlijk uit!
Ooooooh, wat lijkt me dat lekker! Maar wanneer komt die tonkatsaus om de hoek kijken? Is die om te dippen of moet ie door de marinade? Dat is me niet helemaal duidelijk.
Die is om te dippen inderdaad :). Dat is de bruine saus die je ziet.
O, wat krijg ik hier nu zin in! Aubergines met miso heb ik toevallig onlangs ook uitgeprobeerd; zalig! En karaage is one of my favourites als ik Japans ga eten. Ik ga je recept zeker uitproberen (met een glaasje saké erbij ;), dank je voor het delen!
Graag gedaan :). Jij bedankt voor je enthousiaste reactie, word ik vrolijk van.