Italiaanse cornetto

6 juni 2014

Italiaanse Cornetto Weekendrituelen: ’s morgens ontbijten met een kopje koffie en een croissant. Optioneel een glaasje sinaasappelsap erbij.

Nu hou ik er van om tijdens het weekend mijn ochtend te beginnen met een cappuccino, in tegenstelling tot hoe we het in Nederland drinken, een typische ontbijtdrank in Italië die in het algemeen na 11:00 uur niet meer gedronken wordt.

Ook voor de croissant hebben de Italianen een eigen versie: de cornetto. Qua uiterlijk lijkt het veel op zijn Franse tegenhanger, maar een cornetto is veel zoeter. En er bestaan vele varianten: cornetto semplice (eenvoudig, zonder vulling), alla marmellata (met jam) of al cioccolato (met gianduia, hazelnootchocoladepasta).

Een tijd lang heb ik gezocht naar een goed recept om zelf cornetti te maken, tot ik het recept van Giulia Scarpaleggia tegenkwam op haar blog “Jul’s Kitchen“.

Om cornetti te maken, moet je wel flink wat tijd uittrekken. Maar als je jezelf of je geliefde echt een keer wilt verwennen met een heerlijk ontbijt, dan is dit een absolute aanrader.

Italiaanse Cornetto

Ingrediënten
125 gram tarwebloem
125 gram patentbloem
4 gram zout
12 gram verse gist
50 gram lauwwarme volle melk
40 ml water
1 losgeklopt ei
50 gram suiker
1 vanillestokje
30 gram boter op kamertemperatuur
125 gram koude boter om door het deeg te vouwen
70 gram abrikozenjam

Voeg de tarwebloem, patentbloem en zout bij elkaar in een kom. Los het gist op in de lauwwarme melk en voeg dit toe aan de bloem. Doe vervolgens het water en het ei er bij en kneed alles in een standmixer met de deeghaak gedurende 10 minuten. Voeg hierna de suiker en de vanille toe en kneed het deeg nog eens 10 minuten.

Na 20 minuten kneden moet het deeg in kom afgedekt met huishoudfolie 24 uur in de koelkast rijzen. Ja, je leest het goed, 24 uur in de koelkast!

Nu het deeg in de koelkast ligt, kan de resterende boter alvast uitgerold worden. Leg de boter tussen 2 vellen bakpapier en rol het met de deegroller tot een vierkant en leg de boterplak in de koelkast.

Na 24 uur in de koelkast is het deeg klaar om uitgerold te worden. Bebloem een koud en schoon werkoppervlak licht en rol het deeg uit tot een vierkant die ongeveer 2 keer zo groot is als de boterplak. Leg vervolgens de boter zodanig in het midden dat de punten van het deeg als een envelop over de boter gevouwen kan worden.

Rol het deeg uit in de lengte, totdat het ongeveer 3 keer zo lang is. Vouw het daarna in drieën. Draai het deeg een kwart slag en rol het nu uit, totdat het ongeveer 4 keer zo lang is. Vouw dan beide zijkanten naar het midden en daarna als een boek dubbel. Draai het deeg weer een kwart slag en rol het deeg opnieuw uit tot het 3 keer zo lang is en vouw het weer in drieën. Leg het deeg daarna een uur in huishoudfolie te rusten in de koelkast.

Nadat het deeg een uur heeft kunnen rusten, kan het uitgerold worden tot een dikte van ongeveer ½ cm en snij het vervolgens in langgerekte driehoeken. Maak in de korte zijde van de driehoeken een insnede van ongeveer 1½-2 cm en rol de driehoek vanaf die zijde op. Buig de zijkanten iets naar binnen voor de klassieke halve maan vorm en zorg er voor dat de punt van de driehoek onderop ligt. Dit voorkomt dat de cornetti tijdens het rijzen opengaan. Laat de cornetti nu 2 uur rijzen of totdat ze in grootte verdubbeld zijn.

Italiaanse Cornetto

Verwarm de oven voor op 200°C en bak de cornetti zodra ze gerezen zijn in ongeveer 15 minuten af. Ze zijn klaar zodra ze een mooie, goudbruine kleur hebben.

Maak, terwijl de cornetti in de oven afbakken, een lichte siroop van de abrikozenjam door het samen met een beetje water te verwarmen. Zodra de cornetti afgebakken zijn, kunnen ze voor die mooie glans en wat extra zoetigheid worden bestreken met de siroop.

Oh ja, Italianen hebben nog iets eigenaardigs: ze dopen hun cornetto in de cappuccino. Hmm…!

 • 1
 •  
 •  
 • 3
 •  
 •  
Tags: , , ,

Geschreven door:

Sporadische auteur en technische nerd achter Nombelina.com. PJ’s partner in crime.

6 reacties op Italiaanse cornetto

 1. 09-06-14 13:21

  Wat zien ze er mooi uit!
  Ik dacht echt dat ze van een bakkerij kwamen.
  Ik heb het nog nooit gehad, maar lijkt me wel lekker.
  Ik heb pas een boek gekregen waarin ook staat hoe je croissants moet maken, leek me alleen zoveel werk.

  Maar als ik dit zie denk ik wel dat het de moeite waard is!

  • 10-06-14 08:12

   Voor de meeste recepten voor Franse croissants heb je niet zo veel tijd nodig als deze cornetti. En het werk dat je er aan heb, is weliswaar meer dan gewoon bladerdeeg uit de vriezer, maar het is ook zo veel lekkerder. Het is dus zeker de moeite waard!

 2. 09-06-14 21:46

  Oh boy, dit ziet er echt heerlijk uit! Complimenten ook voor de foto’s! Prachtig!

 3. 19-08-17 15:03

  Je zegt dat je suiker moet toevoegen maar er staat nergen de hoeveelheid moet het nu wel of niet?
  Gr

  • 20-08-17 10:15

   En je hebt het ook over resterende boter maar je zegt ook nergens waar de boter er bij moet. Ik zou als ik u was nog even naar het recept kijken want er missen dus dingen en dat is heel irritant als je bezig bent

   • 20-08-17 10:25

    Beste Demi,

    Ik zie dat ik inderdaad vergeten ben om 50 gram suiker bij de ingrediënten te zetten.

    Wat betreft de resterende boter: in de ingrediëntenlijst staat 30 gram boter op kamertemperatuur en 125 gram koude boter. 30 gram gaat door het deeg en 125 gram boter gebruik je om door het deeg de vouwen (ook wel toeren genoemd).

Reageer