Dit is mijn tweede poging om Indische pasteitjes te maken. Ik gebruikte dit keer het recept van Linda – De Kokende Boekverkoper. Niet alles ging zoals gepland, maar dat mocht de pret en smaak niet drukken.
Het deeg ging niet helemaal goed. Bij mij bleef het vrij droog en stug waardoor uitrollen met veel moeite ging. Misschien had ik het veel langer moeten laten rusten of toch nog meer water moeten toevoegen.
Met dit recept maakte ik ongeveer 15 grote pasteitjes.
- Ingrediënten voor het deeg:
- 500 gram bloem
- 125 mililiter koud water
- Mespunt zout
- 1 ei
- 2 eetlepels Zonnebloemolie of een andere plantaardige olie
Ik gebruikte nog wat extra water, omdat er na veel kneden nog veel droge bloem in de kom achterbleef.
- Ingrediënten voor de vulling:
- 1 grote ui fijngesneden
- 250 gram rundergehakt of kipfilet
- 2 el Ketjap manis
- Nootmuskaat
- 1 theelepel gula djawa (palmsuiker)
- Handje vol worteltjes fijngesneden
- Handje vol doperwten
- Handje vol prei fijngesneden
- Soe-oen 1 klein pakje (glasnoedels)
- 2 theelepels ketoembar (gemalen korianderzaad)
- 1 theelepel djinten (komijn)
- Zout/peper naar smaak
- 3 eieren gekookt
- Verse kruiden, liefst selderij, maar platte peterselie of koriander kan ook
- Neutrale olie om te bakken
In Linda’s recept maakt zij eerst het deeg. Door alle ingrediënten tot een soepel geheel te kneden en daarna onder een vochtige doek te laten rusten. Ik gebruikte zoals eerder genoemd wat meer water en heb het deeg als laatste gemaakt waardoor het niet zo lang heeft liggen rusten.
Kook de eieren, laat ze schrikken in koud water en pel ze. Week intussen de soe-oen voor 5 min. in lauw water, laat uitlekken en snij in korte stukjes.
Snij de ui fijn en bak glazig in wat olie. Voeg het gehakt toe en bak dit geruld gaar. Voeg de ketjap, ketoembar, gula djawa, djinten, nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe. Ik gebruikte iets minder komijn en koriander dan aangegeven.
Voeg de gesneden wortel, prei en doperwten toe. Laat mee bakken en een beetje slinken. Voeg op het laatst de fijngesneden soe-oen toe en laat afkoelen. Ik sneed ook nog de gekookte eieren in stukjes en roerde deze door de vulling samen met gehakte selderij(kruid).
Wanneer je niet veel ruimte hebt kun je steeds een stukje deeg uitrollen en deze uitsteken. Ik gebruikte een grote kom om het deeg uit te steken en wat grotere pasteitjes te maken.
Rol het deeg dun uit, steek of snij een cirkel uit. Leg hierop wat vulling. Maak de rand vochtig en vouw dicht. De rand kun je eventueel met een vork of pasteivorm dicht drukken. Ik rolde steeds een stukje deeg naar binnen toe, waardoor je een spiraalvormig randje krijgt. In de foto hierboven heb ik alleen de rand omgevouwen.
Frituur de pasteitjes in een pan of frituur op ongeveer 170°C totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Ik maakte ongeveer 15 grote Indische pasteitjes uit dit recept. De pasteitjes zijn goed in te vriezen en kunnen na ontdooien in de oven worden opgewarmd (7-10 min op 190°C).
De meeste ingrediënten kun je bij de supermarkt vinden. Wellicht niet de gula djawa, maar die kun je eventueel vervangen met een klein beetje suiker.
Het deeg en ik waren geen grote vrienden, maar het eindresultaat was heerlijk. Voor het deeg moet ik de volgende keer meer tijd uittrekken. Lekker met een pittige saus zoals chilisaus of sriracha, maar ook met een beetje sambal.
Als je houd van Indische snacks, dan vind je mijn Indische aardappelkroketten misschien ook wel lekker.
Heb jij al eens Indische pasteitjes gemaakt of gegeten?

51 reacties
Ik heb ze ook eens zelf gemaakt, inderdaad enorm veel werk. Ze zien er heerlijk uit, krijg er meteen zin in :)
Dank je :). Weet ook niet of ik ze snel weer zal maken. Vorige keer is al weer jaren geleden. Lekker, maar duurt even voor je er bent.
Tip, gebruik koopmans hartige taart deeg. Stuk makkelijker en ook erg lekker.!
Ziet er heerlijk uit zeg, ben gek op zulke dingen! En dat randje staat echt heel erg mooi.
Dank je! Is even frutselen, maar zo gepiept :).
Jaaaaaaaa, zo at ik ze met ooit met m’n Indische vriendje. Dat vriendje is verleden tijd, maar deze pasteitjes zijn van HIER en NU!
De liefde voor het goede is overgebleven ;).
ziet er verrukkelijk uit!
Ziet er goed uit hoor!
Deze zien er heel goed uit! Ik heb een keer eerder een poging tot pasteitjes gedaan, maar vond het deeg toen niet lekker.
Hoewel jij zegt problemen te hebben gehad met dit deeg, ziet het deeg er toch heel goed uit. Ik ga ze eens proberen te maken, als ik er ooit zin in heb haha
Ik heb het laatst zelf geprobeerd te maken en ik stond versteld van mijn eigen kookkunsten! Ik heb allerlei heerlijke Aziatische ingrediënten ingeslagen in Rotterdam en ben aan de slag gegaan. Zeker voor herhaling vatbaar!
Ik ga het eens proberen met ketoembar en djintan! Als tegenprestatie geef ik mijn recept voor heerlijke korst, krokant en met blazen. Maak een klassiek eierkorstdeeg van 500gr bloem (geen zelfrijzend), 10-15gr zout, 2 eieren, 125gr koude boter, 75ml water en 2 el azijn. Dit deeg moet koud blijven en absoluut niet gekneed worden. Snel werken is een must. Mix bloem en zout in de foodprocessor en voeg klontjes koude boter toe en draai tot fijne kruimels als zanddeeg. Klop 2 eieren met de azijn en 75ml ijskoud water tot schuimig. Let op dit is heel weinig water (afmeten!). De azijn voorkomt glutenvorming en zodat het deeg niet elastisch wordt maar bladdert als bladerdeeg. Voeg dit langzaam toe aan het draaiende zanddeeg. Het resultaat is een zeer droog deeg dat niet nauwelijks 1 geheel is, eerder losse deegbrokken, dit hoort zo. Wanneer het nog teveel kruimel is ipv van losse brokken, voeg dan 1 el water toe (niet meer!). Stort de droge deegbrokken uit en breng het samen tot een bal. 3x vouwen moet voldoende zijn en NIET kneden! Dan in folie minimaal 1 uur rusten in koelkast. Mag zelfs tot de volgende dag.
Ontzettend bedankt Frank! Die ga ik een keer proberen. Als het niet voor Indische pasteitjes is dan wel voor empanada’s ofzo :).
En heb je dit deeg ooit gemaakt/gebruikt en hoe was je ervaring?
Heb zelf pasteitjes met jouw recept gemaakt maar ben ook wel benieuwd daar dit recept
Hoi Jacqueline, heb ik nog niet gedaan helaas. Ik probeer vele verschillende recepten en experimenten waardoor ik niet altijd gauw aan dingen toe kom.
Dan ga ik het zelf een keer proberen. Heb je andere recept voor deeg geprobeerd en is erg lekker en gemakkelijk.
Bedankt voor je reactie.
En anders vraag ik het wel op Facebook op de site van Molukse recepten of Roys Indische keuken.
goede recepten heerlijk ook om te zien.
Dankjewel!
Ohh ik HOU van pasteitjes. Arubaanse zijn ook heel erg lekker, toen ik er was heb ik niks anders gegeten ;)
Ziet er erg goed uit.
Ik was al op zoek naar een goed recept voor pasteitjes omdat ik
a: veel te verwend ben door de (Braziliaanse) familie van mijn zwager (ook erg lekkere gerechten)en nu maar eens zelf wil bakken.
b: op zoek ben naar een lekker recept om mee te nemen naar mijn werk (voor als ik een avonddienst heb)
Ik zal dan waarschijnlijk ook veel experimenteren met de vulling, maar een goede basis is wel handig.
ben heel blij dat ik deze…site heb gekregen ga vanavond pasteitjes maken.mvg.
Succes!
Ziet er heel lekker uit!!!!!
Dit zijn de lekkerste pasteitjes die ik ooit zelf gemaakt heb.En ik heb er een boel gemaakt maar altijd was het het net niet!!Maar deze zijn echt fantastisch
Jammie jammie
Bedankt voor het delen van dit overheerlijke recept.,
Maar mijn vraag is, ken je ze na ontdooien of om optewarmen ook warm stomen?mijn buurvrouw zegt dat ik ze moet stomen ipv in de oven anders worden ze heel droog.
Graag hoor ik van je
Groet Amanda
Wat fijn dat ze zo goed bevallen! Met stomen komt er denk ik veel te veel vocht bij, dan krijg je doorweekte pasteitjes ben ik bang.
Hier zijn ze altijd op gegaan voordat ze de kans kregen in de vriezer te belanden, maar ik heb ze wel eens opnieuw opgewarmd in de oven. De magnetron zou ik ook niet gebruiken, omdat dan het deeg ook veel te zacht wordt.
Mocht je ze in de oven toch wat te droog vinden, doe dan heel lichtjes wat water aan de buitenkant, zoals je wel eens met afbak broodjes moet doen.
Ze zijn heerlijk goed gelukt bedank
Wat fijn Conny! Bedankt dat je het mij even laat weten :).
Kan de deeg zonder ei gemaakt worden ivm ei allergie?
Ik heb helaas geen ervaring met het gebruik van eivervangers. Ik denk dat het deeg namelijk wel iets voor de binding nodig heeft. Helaas kan ik je er niet verder mee op weg helpen.
Wat boter door het deeg zoals al eerder gezegd lijkt me de oplossing. Meer een soort klassiek frans croute deeg, ik ga het eens proberen.
hoihoi,
heb gisteren weer (liggen er weer een aantal in de vriezer…)deze pasteitjes gemaakt,ze zijn echt overheerlijk!
ipv zelf deeg te maken,gebruik ik hartige taartdeeg,even laten ontdooien en klaar voor gebruik.
dit werkt echt super,smaakt erg lekker,bakt goed en…..scheelt een hoop frustratie…haha
bedankt voor al je lekkere recepten!!
Graag gedaan Bianca :).
Bak je ze af in de oven?
Nee in zonnebloemolie,daarna zijn ze prima in te vriezen.
15 min op 180 graden in de oven, blijven ze heerlijk krokant.
Het was heerlijk. Ik heb het deegrecept van Frank en jouw vulling gebruikt. Dank je wel daarvoor. Ik heb het alleen niet eerst gekookt maar rauw door het gehaktmengsel geroerd.
Ik heb een vraagje over het invriezen ..
Vries je ze in na het frituren of er voor?
Normaal frituur ik alles en warm ik ze later inderdaad op in de oven, maar heb nooit aan invriezen gedacht (ze zijn ook altijd snel op haha).
Na het frituren. Tot nu toe heb ik eigenlijk ook nog geen restjes gehad :D.
opwarmen in de oven vindt ik geen succes. wat ik doe is: pasteitjes voorbakken, dus niet gaar bakken, af laten koelen en in de vriezer. als je pasteitje wil eten gewoon weer in olie bakken…
Voor het deeg zou ik iets meer water nemen, en voor de vulling iets minder ketjap. Verder een prima recept. Ongeveer 30 stuks gemaakt met een kilo bloem, dus alles x2.
Top :).
Ik ga ze vandaag weer maken,maar voor het deeg koop ik kant en klare taartdeeg.
In de meeste winkels te verkrijgen, en beslist niet duur.
Smakelijk! Ik zag ze bij Gwen inderdaad met hartig taart deeg. Die pasteitjes kregen ook van die mooie belletjes.
Heerlijke pasteitjes!!!
Bedankt voor het recept!,
Graag gedaan Thijs! :)
Wij waren ook bezig met vegetarische pasteitjes (alleen dan een recept vanuit de familie) en vroegen ons af of je het kon invriezen na frituren. Volgens mij heb jij dat ook gedaan. Dus dank je voor de bevestiging :). Binnenkort komt ons recept ook bij ons op de site!
Hoi, ik heb ze gemaakt maar met tyj spring roll pastry kant en klaar en ipv vlees met tempeh. Was een groot succes :). Dank voor het recept!
[…] uit te rollen en lekker weg hapt. Waarschijnlijk ga ik het recept in de reacties bij mijn originele recept […]
Hoi. Lekkerrrrrr
Tip: Pastei vanuit diepvries 2,5 a 3 minuten in de magnetron op een bordje werkt prima
[…] gehaktvulling. Door het bladerdeeg zijn ze een stuk makkelijker om te maken dan bijvoorbeeld gewone pasteitjes en ze zijn ook nog eens heel erg […]
Heerlijk deze pasteitjes ik voeg alleen nog 75 gram boter toe dan plakt het wat minder en laat het zeker 1 uur of langer rusten
Dank voor dit recept
hallo. is het mogelijk om de oven gebruiken in plaats van de frituur pan zo ja hoe heet en hoe lang moeten ze er in groetjes Melanie
Helaas geen ervaring mee, maar je kan eventueel mijn versie maken van bladerdeeg.