Deze Indische bladerdeeghapjes zijn gevuld met een heerlijke gehaktvulling. Door het bladerdeeg zijn ze een stuk makkelijker om te maken dan bijvoorbeeld gewone pasteitjes en ze zijn ook nog eens heel erg lekker.
Voor de vulling liet ik mij inspireren door de Indische aardappelkroket. Een aardappelkroket met een smeuïge vulling van gehakt met onder andere wortel, ui en nootmuskaat. Het werkt heel goed in bladerdeeg en in een bapao zal het denk ik ook goed smaken.
- Ingrediënten voor 8-10 hapjes:
- 1 grote ui, fijngesneden
- 300 g half-om-half gehakt of rundergehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- Handje fijngehakte wortel
- 4 el ketjap manis
- Nootmuskaat
- Peper en zout
- 4-5 takjes selderij (kruid), fijngesneden
- 8-10 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- Neutrale olie om te bakken
De vulling
Bak de ui in wat olie, totdat deze zacht en goudbruin is geworden. Voeg het gehakt toe en rul deze gaar. Laat al het vocht verdampen, zodat het vlees goed kan aanbakken.
Voeg de wortel toe en laat mee bakken om zacht te worden. Laat daarna de knoflook eventjes meebakken.
Zet het vuur laag en voeg nu de ketjap toe. Breng verder op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Proef de vulling bij het kruiden! Ik doe er flink wat nootmuskaat in. Voeg als laatste de fijngesneden selderij toe en haal van het vuur. Laat de vulling nu goed afkoelen.
Let op dat de vulling niet te nat is, maar wel een smeuïg geheel. Zit er nog wat vocht in, laat het dan nog iets langer bakken. Wordt het wat te droog, voeg dan eventueel een klein beetje extra ketjap toe.
De hapjes
Verwarm de oven voor op 180°C en ontdooi alvast de plakjes bladerdeeg. Bedek een bakplaat met bakpapier.
Neem een plakje bladerdeeg en doe er ongeveer 3 eetlepels van de vulling in. Maak de randen van het bladerdeeg met water een klein beetje vochtig en druk de randen naar elkaar toe, zodat je een gevuld driehoekje hebt. Maak de hapjes niet te vol anders gaan ze straks open in de oven. Druk als laatste de randen dicht met een vork.
Leg de hapjes op de bakplaat en bak deze in 25-30 minuten goudbruin in het midden van de oven. Je kan eventueel het deeg nog bestrijken met een losgeklopt ei, maar zelf hou ik daar niet zo van.
Mooi goudbruin van buiten en lekker krokant.
Laat de pasteitjes lichtjes afkoelen en serveer ze warm of op kamertemperatuur. Wanneer je pasteitjes overhoudt dan kun je ze luchtdicht in de koelkast bewaren. Warm ze voor het eten dan wel even op in de oven. Dan wordt de buitenkant weer goed krokant en de binnenkant warm.
Nog meer lekkere Indische recepten

5 reacties
Hee,
Lekker zeg!! De vulling ziet er erg goed uit!
Ciao!
Hoi! Een vraagje, is er ook een mogelijkheid om ze kleiner te maken? Door bijvoorbeeld het bladerdeeg in 4 stukken te snijden (mini driehoekjes) of in 2 stukken (dan worden het vierkantjes). En zou ik ze dan even lang moeten bakken?
Het zou kunnen, maar omdat je rondom de randen goed moet aandrukken hou je heel weinig ruimte over voor de vulling. Daarom zou ik er zelf voor kiezen dit niet te doen. Voor kleinere hapjes zijn mijn Indische saucijzenbroodjes wellicht beter geschikt.
hoi, kan ik hiervoor ook gekookte kip of kipgehakt voor gebruiken?
Ik heb dit zelf niet geprobeerd, maar als je dat lekker lijkt kan het prima. De vulling wordt eerst gegaard, dus je kan van tevoren altijd even proeven of je het lekker vindt en de smaak aanpassen.