Indisch gestoofde dikke varkensribben

9 april 2015

Indisch gestoofde dikke varkensribben Wat kan ik toch opgewonden raken van bepaalde ingrediënten. Ik deelde al eens eerder een recept voor Indisch gekruid stoofvlees met jullie. Daarvoor gebruikte ik schouderkarbonade zonder bot, omdat ik maar steeds niet de juiste varkensribben kon vinden.

We hebben verschillende keren bij de slager de juiste ribben proberen te vinden, maar iedere keer kreeg ik of spareribs of krabbetjes. Nou worden de dikke varkensribben die ik gebruik ook wel eens krabbetjes genoemd. Maar de versie die ik kreeg was vooral veel bot en weinig vlees. De juiste stoofribben, zoals ze ook wel eens worden genoemd hebben een flink stuk bot, met daaraan een dikke laag vlees.

Toen ik nog in Maastricht woonde haalde ik ze met mijn moeder bij een slager over de grens in België. In sommige Nederlandse regio’s zijn ze ook best makkelijk te vinden. Maar níét bij de specialistische en goed aangeschreven slagers waar wij zijn geweest in Rotterdam. Misschien begrijpen ze mij niet of is het voor hen een onbekend stukje rib en snijden ze het vlees hier anders.

Waar vond ik deze varkensribben dan? Gewoon bij de Jumbo! Sinds kort zit er een Jumbo Pick Up Point (zonder winkel) in de buurt waar we boodschappen kunnen afhalen. De dichtstbijzijnde winkel van Jumbo zit op minimaal een half uur rijden bij ons vandaan, terwijl het Pick Up Point op ongeveer 5 minuten rijden zit. Ideaal om boodschappen online te bestellen en daar op te halen.

Wat ik ook erg fijn vind: Jumbo heeft redelijk wat keuze in exotische ingrediënten. Zo bestelde ik naast de varkensribben ook nog een blok tempeh en verse laos. En mocht je het je ondertussen afvragen, dit artikel is niet gesponsord. Ik ben gewoon erg blij dat ik mijn geliefde recept voor gestoofde rib kan maken.

Thuis noemden we dit gerecht heel eenvoudig “ries mèt rib”, rijst met rib. Hoe het in de familie is gekomen, ik heb geen idee! Ik zat nog op de basisschool toen dit recept bij ons een hit werd.

Mocht je toch geen dikke ribben kunnen vinden of willen bestellen, dan zou je eventueel krabbetjes, spareribs of vlees zoals procureur (in stukjes gesneden) of schouderkarbonade kunnen gebruiken om te stoven.

Ingrediënten:
1 kg dikke varkensrib
3 grote uien, gehakt
3 el verse laos, fijngehakt
3 el verse gember, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 rawits of 1 Spaanse peper, in ringetjes of fijngehakt
2 blokjes kippenbouillon, verkruimeld
3 salamblaadjes (daun salam) of laurier
Water
Peper en zout
Neutrale olie om te bakken

Neem een grote stoofpan waarbij alle ribben naast elkaar kunnen liggen. Braad de ribben in batches aan in een beetje olie, zodat ze goed kunnen bakken in plaats van stomen. Geef ze een mooi kleurtje, ze hoeven nu nog niet compleet gaar te worden.

Indisch gestoofde dikke varkensribben

Snijd intussen de ui in stukjes. Dit hoeft niet al te fijn.

Verwijder de ribben van de stoofpan en fruit de uien goudbruin met eventueel wat extra olie.

Indisch gestoofde dikke varkensribben Intussen kun je de gember, laos, knoflook en pepers schoonmaken en fijnhakken.

Indisch gestoofde dikke varkensribben Voeg de gember, laos, knoflook en pepers toe aan de uien en laat even mee bakken.

In plaats van de verse pepers kun je eventueel gemalen chilivlokken gebruiken.

Indisch gestoofde dikke varkensribben Doe daarna alle varkensribben terug in de pan samen met de verkruimelde bouillonblokjes en de salamblaadjes.

Indisch gestoofde dikke varkensribben Voeg zoveel water toe, totdat de rib nog net niet onder staat. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan, zet het vuur op het laagste pitje en laat ongeveer 3 uurtjes sudderen.

Om het half uur controleer ik of de saus en specerijen niet aanbakken en keer ik de ribben af en toe. Na een uurtje zet ik de deksel op een klein kiertje. Na 3 uur heb je heerlijk zacht gestoofde ribben waarbij het vlees van het bot af valt als je niet voorzichtig bent. Breng de saus eventueel op smaak met zout en peper. Vaak heeft de saus door de specerijen en de bouillon niks extra’s nodig.

Indisch gestoofde dikke varkensribben Serveer met gestoomde rijst en bijvoorbeeld zoetzure komkommer. Bij dik gesneden friet is het ook erg lekker!

 • 25
 •  
 •  
 • 250
 •  
 •  
Tags: , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

1 reactie op Indisch gestoofde dikke varkensribben

 1. 15-10-18 05:14

  hey de afkomst van dit recept weet ik Babs maakte dit zij kookte voor mensen later stopte ze ermee en kregen jouw moeder en mijn moeder het recept van haar

  Grote taxi

Reageer