Ik betwijfel of dit een traditioneel Indisch recept is. Het is een gerecht wat ik van kinds af aan regelmatig thuis heb gegeten.
Mijn moeder maakt dit gerecht normaal gesproken met stoofribben, dikke varkensrib met een stevig bot en veel vlees. We kochten het altijd in België en heb het in Nederland nooit kunnen vinden. Ik verving de ribben altijd met spareribs, maar ben er achter gekomen dat het prima werkt met stukjes vlees om te stoven. Dat eet ook een stuk makkelijker.
- Ingrediënten voor 2-3 personen:
- 700-800gr varkensstoofvlees (bijv: schouderkarbonade met het bot weggesneden)
- 2 uien
- 3 el fijngehakte gember
- 1 tl laos poeder
- 3 teentjes gehakte knoflook
- 2 blokjes kippenbouillon
- 3 blaadjes daun salam (of laurier)
- Gemalen chilivlokken
- Water
- Gemalen zwarte peper
- Neutrale olie om te bakken, plus eventueel wat boter
Snij het vlees in stukjes van ongeveer 3×3 cm. Doe een beetje olie in een stoofpan en braad het vlees in 2 delen aan, zodat het vlees goed kan aanbakken en bruinen. Het hoeft niet gaar van binnen te zijn. Haal uit de pan.
Hak de ui in stukjes, hoeft niet te fijn. Doe een klontje boter en wat extra olie in de stoofpan en fruit de ui aan tot deze licht goudbruin is gekleurd. Het vocht wat uit de ui komt, maakt ook de smaakvolle aanbaksels van de pan los.
Doe het vlees terug in de pan bij de uien, voeg de gehakte gember, laos poeder en knoflook toe. Bak even mee en voeg dan de salam blaadjes, bouillonblokjes en water toe. Doe er zoveel water bij, zodat het vlees net niet onder staat.
Voeg gemalen chilivlokken en gemalen peper toe naar smaak. Doe de deksel op een klein kiertje en laat op het laagste vuur sudderen voor 3 tot 4 uur. Roer om de zoveel tijd om, zodat er eventueel niks aanbakt en er voldoende vocht aanwezig is. Er zal wat vocht verdampen, maar zorg er voor dat er wel voldoende saus overblijft.
Het vlees is klaar wanneer het bijna uit elkaar valt en het geheel wat donkerder is gekleurd.
Heerlijk met eenvoudig gestoomde/gekookte rijst.
In plaats van laos poeder kun je ook verse laos (galangal) gebruiken, maar deze is niet altijd makkelijk vers te krijgen. Gebruik een verhouding van 50/50 voor verse gember en laos. Poeder vind ik voor dit gerecht een prima vervanging voor verse laos. De gember zou ik in dit recept niet vervangen met gemberpoeder.
2 reacties
stoofribbben zijn wel te vinden. ik koop ze reghelmatig bij boni supermarkt, onder de naam ‘knarsribben’ . in het noorden van het land zijn ze zeker te vinden onder de naam ‘diike rib’.
Ik heb hier helaas geen Boni in de buurt, regio Rotterdam. Mogelijk dat ik ze bij de slager kan bestellen, maar ik heb in ieder geval een goede vervanging voor dit gerecht :).