(Originele foto van: Jeroen Moes)
Ik ben geboren en getogen in Maastricht, bijna 33 jr geleden alweer(!). Het oude ziekenhuis waar ik werd geboren is al sinds langere tijd veranderd in de rechtbank. In de tijd dat ik er niet meer woon is er een hoop veranderd.
Van baby’tje af aan ben ik opgevoed door een Maastrichts “pleeggezin”, een stomme naam voor wat ik als mijn ECHTE familie zie <3. Het kokkerellen zat er al vroeg in. Toen ik nog maar net kon staan aan de salontafel, roerde ik al de restjes koffie bij elkaar :P. Nu woon ik er al zo'n 10 jaar niet meer, maar soms kan ik nog erg verlangen naar het Maastrichtse/Limburgse eten (en familie natuurlijk, maar het is een foodblog ;)). De friet zoervleis van Reitz. Een klein restaurantje/frituur waar je buiten in de rij staat voor een hand gedraaide puntzak friet saijs met dunne mayonaise. Waar de frietjes de saus op slurpen en wat slap worden. Mijn vriend geboren en getogen Rotterdammer kan het ook goed waarderen, maar over het algemeen gruwelen anderen van het idee van slappe frietjes.
Limburgse vlaai en dan vooral kersen, appelkruimel of abrikozenkruimel. Zelfs naar mijn minst favoriet de rijstevlaai kan ik soms nog verlangen.
(Foto van wikipedia bron: BK-1A)
Nonnevotten of strikken, gefrituurd deeg bedekt met wat suiker. Origineel uit Sittard en werd doorgaans gegeten met carnaval of nieuwjaar. Tegenwoordig worden ze heel het jaar door gegeten. Nonnevotten lijken een beetje op het deeg van Berliner bollen of zachte luchtige donuts. Aanvulling: Nonnevotten betekend letterlijk vertaald nonnenkonten :P.
Linzenstukjes, vierkante gebakjes met een abrikozen vulling. Vroeger dacht ik dat er linzen in zaten, maar die hebben er niks mee te maken. Het komt van het Oosterijkse Linzer torte of schnitten uit Linz. In het Oostenrijkse recept zit er amandelmeel door het deeg. Deze kan in niet terug vinden in Nederlandse recepten voor linzendeeg, dus vermoedelijk zit dat ook niet in de Linzenstukjes.
Niet bepaald Limburgs of Maastrichts, maar op het Vrijthof staat dichtbij “de klok” een loempiakarretje dat o.a. ook bamboeballen verkoopt. Krokant gefrituurd deeg met reepjes bamboe erdoor met wat zoet zure saus er bij. Nergens anders gezien, misschien een verzinsel van het karretje zelf of toch ergens een traditionele snack?
Bij het Centraal Station zit Wen Chow een Kantonees restaurant. Ik kan ontzettend snakken naar de garnalen dim sum met salade. Gefrituurde garnalen driehoekjes in wonton deeg met daarbij een salade met dressing op basis van mayonaise. In Rotterdam zijn er genoeg restaurants te vinden met dim sum, maar nog nergens heb ik het met deze salade gezien.
Waar kan jij zo naar verlangen? Welk eten uit je oude stad of iets uit je jeugd?
28 reacties
Wat heerlijk om dit te lezen en dat terwijl ik nooit geweten heb dat je een geboren en getogen Maastrichtse bent – daar heeft je lieve aziatische uiterlijk waarschijnlijk alleen maar aan bijgedragen. Ik studeer zelf alweer een jaartje in Maastricht aan de universiteit en kom er al van kleins af aan, dus je stukje roept bij mij behoorlijk wat nostalgische gevoelens op. Nu ik hier toch ben: Heb je nog een aanrader voor een fijn restaurant met een goede-prijs kwaliteit verhouding? Ik ben donderdag alweer drie jaar samen met mijn vriend en dat moet gevierd worden!
*Bloos* :).
Het is helaas al weer heel lang geleden dat ik uit eten ben geweest in Maastricht. Denk dat ik je niet heel goed advies kan geven. Waar hou je van qua eten? Wil je lunch, diner of zoetigheden zoals een high tea?
Ken je iens.nl? Daar kun je zoeken op keuken en recensies op restaurants lezen.
Lieve site heb je trouwens :).
Ah wat zonde, dat je hier niet meer zo gauw terugkomt en voornamelijk vertoeft boven de rivieren – al vind ik het geheel begrijpelijk hoor, ik zie mezelf ook verhuizen over een paar jaartjes. Het was te proberen, geeft helemaal niets, ik ben op zoek naar een fijne plek voor een lekker diner. Ik ga sowieso een kijkje nemen op Iens!
En hey, een complimentje was echt wel op z’n plek. <3 Ik kom hier echt al een hele tijd, maar ik had nooit geweten dat er een rasechte Limburgse in jou voedsel-liefhebbende lijf schuilde. Ontzettend leuk, voelt toch altijd een beetje als herkenning en 'bonding'.
Dankjewel!
Zou liever wat vaker naar Maastricht gaan, maar het is een flinke rit en niet altijd even handig met een drukke agenda. Aan de ene kant zou ik er best weer willen wonen, maar het is qua werk een stuk lastiger iets te vinden.
Waar zou jij ’t liefst naar toe verhuizen dan?
<3
Whoopsiedaisy, ik was helemaal vergeten dat je zomaar zou kunnen reageren. Heel begrijpelijk overigens hoor, dat je hier niet zo gauw terugkomt!
Ik heb nog geen idee waar ik van plan ben naartoe te verhuizen. Het is wel haast zeker dat er voor mij geen journalistiek werk te vinden zal zijn in Limburg, dus de Randstad ligt al gauw voor de hand. Daarna zien we wel weer, ik ben niet zo Nederland-georiënteerd haha! (:
Krijg plotseling enorme trek in friet :)
Ik woon bijna mijn hele leven in Rotterdam, maar kom oorspronkelijk uit Portugal. Daar hebben ze heerlijke pastéis de nata, maar die zijn tegenwoordig ook in Nederland verkrijgbaar.
Ik mis echter wel de lekkere Portugese broodjes, carcaças, genaamd. Iedere ochtend haalden we deze (warme) broodjes bij de bakker om de hoek.
Verrukkelijke nostalgie.
Pastéis de nata opgezocht, ziet er heel lekker uit. Ik ken de Chinese versie van custard tarts, vrij ei-ig van smaak.
Heb je nog iets van Portugese recepten die je maakt?
Zuurvlees met frietjes maak ik nog wel eens zelf. Nonnevotten ga ik niet aan beginnen. Wil wel nog een keer proberen linzenstukjes te maken.
Ik heb een tijd in Sittard gewoont en ik mis tot op de dag van vandaag de nonnevotten, wat een geweldige dingen zijn dat :D
Vind het echt jammer dat ik ze hier niet kan krijgen. Dan maar een Berliner bol, maar die heb je hier eigenlijk ook nooit lekker vers.
Leuk stukje! Ik ben gek op de zelfgemaakte tomatensoep van mijn moeder :) Dat aten we vroeger vaak op vrijdagavond. Lekker voor de tv met een kop warme soep en een vers afgebakken stokbroodje en allerlei smeerseltjes.
Alleen op vrijdagavond mochten we bij de tv eten, dus misschien smaakte hij daarom nog wel beter ;)
Doet me denken aan nog meer eetmomenten. Leuk voor een toekomstig artikel :). Kan ik mijn blog ook een beetje meer persoonlijk maken.
Leuk idee! Die persoonlijke stukjes vind ik ook erg leuk om te lezen!
Ei-ig van smaak: ik begrijp wat je bedoeld. De pasteis de nata heeft een zachte custard-achtige vulling en is wel zoet. Portugezen zijn echte zoetekauwen.
Oh, mijn moeder is de echte Portugese kokkin,
maar gelukkig kan ik zelf ook nog wat in elkaar flanzen, zoals:
– aardappel/bacalhau pasteitjes
– Portugese pudding
– geroosterde kip met piri piri
– op de huid gebakken Dorade
Ik heb nog nooit een nonnevot gegeten of gezien :)
Linzenstukjes maken? Doen!
Oe, heb je een recept van de pasteitjes of de kip piri piri online staan?
<3 pasteitjes
Helemaal vergeten te vertellen dan Nonnevotten letterlijk nonnenkonten betekend :D.
De echte loepia’s heeft zijn oorsprong in Semarang, in het toenmalig Ned-Indie, de loepia’s, LUMPIA, die ik hier eet zijn GEEN echte loepia’s maar een pannenkoek gevuld met heelveel taoge met vlees, sorry maar waar.
De bamboe snack die ik bedoelde in het artikel zijn geen loempia’s/loepia’s. Het zijn een soort krokant gefrituurde deegballen met stukjes bamboe er doorheen. Daar vroeg ik me van af of het iets zelf verzonnen of een traditioneel iets was.
Heb jij een goed loempia recept om ze zelf te maken?
Wat een leuk stukje heb je geschreven! Nonnevotten heb ik een keer gegeten in Maastricht, het was inderdaad erg lekker!
Ik kan echt verlangen naar vers Italiaans ijs of zelfgemaakt ijs. Met name het ijs van de lokale ijsboer aan het strand is een aanrader.
Een specialiteit hier in Katwijk zijn de Zeekaken waar ik als kind zijnde echt dol op was. Het zijn een soort broodjes van heel zwaar deeg. Echt heerlijk met roomboter en suiker.
Ze worden dan ook alleen hier gemaakt.
Oh ja, ijs ben ik eigenlijk ook vergeten. Niet zozeer uit Maastricht, maar tegenwoordig kun je eigenlijk nergens meer in de winkel pistache of mokka ijs vinden. Alleen nog maar bij een ijssalon terwijl ik graag thuis een bakje heb staan voor af en toe.
Zelfs bij de groothandel kan ik geen mokka ijs vinden :(.
Hebben Zeekaken wat weg van suikerwafels? Of heeft het brood zelf geen suiker erin?
Ik heb thuis een ijsmachine, daarmee maak ik diverse soorten ijs. Mokka ijs kom je inderdaad maar zelden tegen.
Zeekaken hebben de structuur van zwaar wit brood. Niet luchtig, heel compact.. maar zó lekker! Ze zien er zo uit!
*link*
Net reuzenkoekjes! Zou stiekem ook best een ijsmachine willen, maar ik kom mijn spullen nergens meer kwijt :/.
Superleuk!! Ik hoor bij de grote massa die niet zo van slappe friet houdt ;) Hoe knapperiger hoe beter. Maar ik moet duidelijk eens nar Mestreech voor het heerlijke eten… dat is duidelijk!
:D, in eerste instantie mogen ze van mij wel knapperig zijn. Maar vind het lekker als de saus een beetje is opgenomen :p.
De friet van Reitz zijn inderdaad de lekkerste van de hele wereld :) En het eten is zo leuk uit die lekker zak en dan er helemaal met je hand in moeten om de onderste er uit te halen :)
Mijn favoriete vlaai is de pruimen (is bijna brood) of kruisbessen (of zoals wij het noemen gronzelen vlaaaai).
groetjes een mede-niet-meer-Limburger
Ik scheurde altijd een deel ervan af anders zat je echt helemaal onder de saus :D. Volgens mij heb ik nog nooit proeme of gronselen vloai gehad.
Proeme is echt super lekker, we hebben hem altijd van Peter Lemens (bakerij op de Schanerweg en Gronsveld) die overigens de lekkerste ganache taart ooit maakt :)
Wat leuk tot ste miene foto höbs gebruuk beij dien beriech! Väöl sukses mèt de site!
Groete,
Jeroen
Daanke! Zoene schoene foto huurt der beij :).
Geweldig stukje dit!