Harissa lamskotelet met oven partjes en salade

14 januari 2013

Harissa lamskotelet met oven partjes en salade Harissa is een Tunesische hete rode saus die gemaakt is van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Ik had er al eens van gehoord, maar had het nog nooit gegeten. In de Turkse supermarkt kwam ik het tegen en nam een klein potje mee om uit te proberen.

Ik maakte lamskoteletjes op smaak gebracht met harissa, aardappelpartjes uit de oven en een eenvoudige salade.

Ingrediënten voor ongeveer 2 personen:
4-5 aardappelen
1 little gem sla
4 lamskoteletjes (of 2 zadeltjes)
1/2 el harissa
Neutrale olie
Peper/zout
Pecorino of andere kaas
Zelf gemaakte vinaigrette of andere dressing

Schil de aardappelen en snijd in parten. Hussel de parten in wat neutrale olie en verdeel over een bakplaat of rooster bedekt met bakpapier. In mij gasoven bakte ik ze voor ongeveer een uur op 190C, totdat ze mooi gekleurd waren. In een normale oven zal dit wat sneller klaar zijn. Draai ze op de helft van de tijd eventjes om.

Wanneer de partjes bijna klaar zijn kun je de sla loshalen, wassen en drogen en het vlees bakken.

Roer de harissa los met een beetje neutrale olie. Haal hier de koteletjes doorheen, zodat deze een laagje olie en harissa hebben. Bak in een koekenpan op een medium hoog vuur en breng op smaak met nog wat peper en zout.

Bestrooi voor het serveren de aardappeltjes met een beetje zout, dresseer de sla en schaaf hier nog wat pecorino overheen. Pecorino is niet bepaald Noord-Afrikaans, maar dit hadden we nog in de koelkast liggen.

Ovenpartjes

Toen ik het potje harissa open maakte was de geur vrij sterk. Daarom was ik maar spaarzaam met het kruiden van de lamskoteletten. De volgende keer probeer ik het met een hele eetlepel harissa, om het geheel toch nog wat meer pit te geven. Eenvoudige, maar heerlijke maaltijd!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

6 reacties op Harissa lamskotelet met oven partjes en salade

 1. 14-01-13 14:15

  Ik ben afgelopen zomer nota bene in Tunesië geweest, maar heb geen harissa (of ja, iets met harissa erop/erin) gegeten. Shame on me! Ik eet zelf geen lam – rood vlees, niet voor mij – maar de mix klinkt wel lekker. Mijn tip trouwens voor aardappelpartjes. Snij ze in partjes, leg ze kort in een kom met water met het nodige zout. Droog de aardappeltjes goed met keukenrol. Leg ze op een bakplaat, bestrooi met aardappelkruiden/paprikapoeder, zout en peper en bakken maar. Een dik half uur later heb je heerlijke patato wedges.

  • 14-01-13 14:24

   Omnomnom :). Met kip kan het denk ik ook heel goed, de harissa.
   Partjes doe ik ook nog wel eens op het einde kruiden met paprikapoeder en/of knoflookpoeder en/of kerriepoeder.

   Via Twitter kwam ik ook een receptje tegen van geroosterde zoete aardappelen (oranje) die gekruid worden met harissa en dan de oven in, serveren met bieslook zure room sausje.

 2. 15-01-13 20:15

  Eenvoudig, maar het ziet er wel lekker uit! Aardappeltjes uit de oven hoeven voor mij ook niet al teveel poespas erbij te hebben, die zijn al lekker op zich. Ik kruid ze zelf vaak met knoflook, rozemarijn, zout en paprikapoeder.

  Harissa heb ik nog nooit gehad al denk ik ook niet dat het echt aan mij besteed is als ik de ingrediënten zie 🙂

  • 15-01-13 20:27

   Zelf ben ik geen fan van koriander (kruid), maar ik vermoed dat er korianderzaad in zit. Die is toch wat minder heftig en niet zo zeepig van smaak.

 3. 19-02-13 16:03

  Ik heb onlangs ook harissa ontdekt! Ik ben fan van chilisaus, sambal e.d maar kan vaak het hele hete niet hebben – onwijze buikpijn is het gevolg. Ik wilde toch PERSE harissa proberen en kwam bij de toko een 500ml fles van Lucullus (favo toko merk) tegen en yum, harissa is heet maar anders heet. Ik krijg er ook geen buikpijn van 😀

  • 19-02-13 17:54

   Ik kan het ook vaak niet goed hebben, terwijl ik het wel lekker vind. Krijg dan vooral darmkrampen. Heb nog niet heel veel met de harissa gedaan. Waar eet jij het bij?

   Pas ook weer een fles Sriracha gekocht (Thaise chilisaus). Gebruik ik in kleine beetjes bij bijvoorbeeld Indische pasteitjes… Net gegeten en heb nu al weer trek bij het idee :D.

Reageer