Hartige cake met courgette, paprika en kaas

1 juli 2016

Hartige cake met courgette, paprika en kaas Na een hoop geëxperimenteer heb ik het eindelijk voor elkaar. Een heerlijke hartige cake. Dit keer met courgette, paprika en kaas, maar ik zal er zeker verder mee aan de slag gaan om verschillende smaken en groenten te proberen.

Sinds ik bij een van mijn favoriete restaurants hun hartige taart proefde was ik verkocht. Zelf noemen ze het een taart, maar eigenlijk vind ik het meer een cake. Geen bodem en niet zo veel ei zoals een hartige taart vulling vaak heeft.

Ik wilde graag mijn eigen versie maken en het duurde even voordat ik tevreden was over de smaak en textuur. Met het zelfrijzend bakmeel, de eieren en de boter heb je een basis waar je eindeloos mee kan variëren. De baktijden kunnen wel wat verschillen, omdat de ene groenten of vulling wat meer tijd nodig heeft dan de andere. Controleer bij het bakken altijd of het van binnen gaar is met een prikker en hou de kleur van de bovenkant in de gaten.

Voor de kaas gebruikte ik een stevige Olde Remeker die je goed in de cake terug kan proeven.

Ingrediënten:
1 courgette, grof geraspt
1 rode paprika, in kleine stukjes
100 g oude kaas, grof geraspt
250 g zelfrijzend bakmeel
4 eieren
150 g gesmolten boter, licht afgekoeld
⅛ tl kerriepoeder
Peper en zout naar smaak

Ik bak deze cake in mijn vierkant Creuset bakblik (23x23cm). Doordat deze een goede antiaanbaklaag heeft hoefde ik deze niet in te vetten. Bij blikken die wat kunnen aankoeken zou ik zeker goed het blik invetten met boter en eventueel bekleden met een stuk bakpapier. Doordat bakblikken kunnen verschillen in afmeting kan de baktijd wat variëren.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Rasp de courgette en snijd de paprika. Meng deze door elkaar en zet opzij.

Smelt de boter en laat afkoelen zonder te laten stollen. Rasp de kaas en zet opzij.

Meng het zelfrijzend bakmeel met peper, zout en kerriepoeder. Voeg daarna de eieren toe, roer even door en voeg de afgekoelde boter toe. Meng tot 1 geheel en voeg daarna de groenten en kaas toe. Maak tot een goed vermengd geheel en verdeel het mengsel in het bakblik.

Bak in 1 uur mooi goudbruin en gaar. Controleer de cake door er een prikker in te steken. Wanneer deze er schoon uit komt is de cake gaar van binnen.

Laat 5 minuten afkoelen, haal de cake uit het blik en laat het op een rooster verder afkoelen.

Hartige cake met courgette, paprika en kaas Wij aten de hartige cake bij een salade met geschaafde kaas en geroosterde pijnboompitten.

De hartige cake kun je in de oven opnieuw opwarmen of koud eten. Ook handig om mee naar werk te nemen voor de lunch.

Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer jij iets koopt via deze link, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.

  •  
  •  
  •  
  • 78
  •  
  •  
Tags: , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

Reageer