Ik wilde een keer zelf Griekse pitabroodjes maken. Een pita die geen holte heeft om te vullen, maar gebruikt wordt als wrap. Dit keer heb ik niet voor een traditioneel Griekse vulling gekozen, maar je zou hier ook goed gyros, souvlaki of een ander soort vlees in kunnen doen.
In de foto hierboven is de pita gevuld met zelfgemaakte coleslaw, rafelvarken (pulled pork) van WildVleesch, bacon en barbecuesaus met daarbij gekruide curly fries.
Voor het recept van de pitabroodjes heb ik voor een deel die van Half Baked Harvest gebruikt. Zij gebruikt cups om bloem af te meten. Omdat ik geen held ben in het afmeten van bloem in cups, heb ik zo goed mogelijk geprobeerd om het terug naar grammen te rekenen. Verschillende soorten hebben echter verschillend gewicht, wat het extra lastig maakt.
Dit zijn de hoeveelheden die ik heb gebruikt en ik was erg tevreden met het eindresultaat. Voor het kneden van het deeg heb ik de keukenrobot gebruikt.
- Ingrediënten voor 8 pitabroodjes:
- 6 gram instant gist
- 240 gram lauwwarm water
- 350 + 55 gram gram bloem
- 2 tl zout
- 1 el extra virgin olijfolie
- Optioneel: ½ el suiker
Meng het water en de gist samen en laat 5 minuten staan.
Voeg 350 gram bloem, zout, olijfolie en eventueel de suiker toe. Laat de machine langzaam kneden. Voeg tijdens het kneden de extra 55 gram toe, totdat het een soepel deeg is. In totaal laat ik de machine zo’n 8 minuten kneden.
Laat het deeg in een afgedekte geolied kom een uur rijzen tot een dubbel volume.
Na het rijzen kun je de pita’s maken of het deeg in de koelkast zetten om later af te bakken.
Duw het deeg een beetje in en leg het op een licht bebloemd oppervlakte. Verdeel in 8 gelijke balletjes.
Verwarm een koekenpan op een middelhoog vuur met erin een klein beetje olie. Net genoeg om de pan licht in de vetten.
Rol de balletjes tot ongeveer een halve cm dik met een doorsnede van zo’n 20 cm. Bebloem de deegroller licht tijdens het uitrollen. Draai het deeg regelmatig om en gebruik eventueel wat extra bloem om het niet te laten plakken.
Bak de pita eerst 30 seconden aan de ene kant. Draai om en laat 1 tot 2 minuten bakken. Draai hem opnieuw om en laat nog eens 1 tot 2 minuten bakken.
Terwijl de ene pita bakt, kun je verder gaan met het uitrollen van de volgende.
Dek gebakken pitabroodjes af met een schone theedoek, zodat ze niet te veel uitdrogen.
De pita’s zijn het lekkerst wanneer ze vers gebakken zijn, maar wanneer je ze luchtdicht verpakt blijven ze nog een paar dagen goed.
Warm ze voor het vullen even op, dan worden ze weer soepel. Om ze op te warmen, maak ik ze licht vochtig en doe ze zo’n 45 seconden in de magnetron. In de tussentijd even omdraaien.
Vul ze met vlees, falafel of bijvoorbeeld met gegrilde groenten en haloumi.

11 reacties
Ze zien er echt goed uit!
Ik ben nu dol op dit soort broodjes. Ik vind het leuk om te maken en heerlijk om te eten. Ik vind dit soort dingen echt comfort voedsel!
Ik ben nog steeds niet dol op met deeg werken, maar de keukenrobot maakt het leven een flink stuk makkelijker. De eindresultaten zijn het “gedoe” wel waard :).
Ga ze vandaag proberen te maken. Ben benieuwd
Is het gelukt?
We hebben ze net gegeten, echt verrukkelijk! De kinderen konden er niet vanaf blijven, ze zijn alle 8 op gegeven met 4 mensen dus ze hebben goed hun best gedaan ;) bedankt voor het recept!
Gr Liza
Wel leuk! Graag gedaan :).
Dit recept ziet er verukkelijk uit
Dankjewel!
We zijn net een paar weken terug van Kreta en waren op zoek naar die echte Griekse pitabroodjes om zelf pita gyros te maken. Dank je, we hebben ze hier gevonden! Heerlijk luchtig en zacht. Precies zoals op vakantie. Nu nog leren om ze net zo mooi te vouwen en toch goed vol te krijgen met vlees, ui, tomaat en tzaziki.
We blijven oefenen ;)
Blijven oefenen en lekker blijven eten :D.