Geroosterd buikspek

2 april 2012

Geroosterd buikspek Afgelopen weekend heb ik me gewaagd aan geroosterd buikspek. Alle angsten waren ongegrond, want alles ging prima en het resultaat was OM NOMNOM! We haalden wel eens geroosterd buikspek bij een goede toko, maar het is dus heel goed zelf te maken.

Er zijn verschillende manieren te vinden om geroosterd buikspek te maken. Dit is mijn methode op basis van een aantal recepten die ik heb gevonden.

Oventijden kunnen per apparaat wat afwijken, hou het vlees regelmatig in de gaten en alles gaat goed :).

Ik heb een vereenvoudigde en nog krokantere versie van dit recept gemaakt. Kijk daarvoor op: Krokant buikspek 2.0.

Ingrediënten:
1 kg buikspek
1 tot 1,5 liter kokend water
Grof zeezout
1/2 tl Chinees 5 kruidenpoeder
2 el hoisinsaus
1/2 tot 1 el Shaoxing rijstwijn
Water

Prepareer het buikspek de dag van te voren. Ik heb het spek in 2 stukken gesneden, zodat het in mijn braadslede zou passen. (Van de eerste stappen heb ik geen foto’s, vanwege te weinig licht.)

Snij het vel in met een scherp mes om de 2 tot 3 cm. Hierdoor loopt het vet er beter uit en kun je het geroosterd buikspek later makkelijk in stukken snijden. Snij alleen het vel en niet het vlees er onder.

Leg het vlees op een rooster of in een braadslede en overgiet de kant met de zwoerd met het kokende water. Dep het vlees goed droog met keukenpapier. Meng het 5 kruidenpoeder met de hoisinsaus en de rijstwijn. Wrijf de marinade over de vleeskant van het spek, je hoeft niet alles te gebruiken. Leg het spek met het vel naar boven in een (schone droge) braadslede en zorg er voor dat er geen marinade op het vel zit. Bedek met plasticfolie en laat marineren in de koelkast.

Geroosterd buikspek

Geroosterd buikspek Haal het buikspek uit de koelkast en dep het vel nogmaals droog met keukenrol.

Geroosterd buikspek Verwarm de oven op 200C en zet de braadslede in het midden van de oven voor 30 min of totdat het vel wat bruin is gekleurd. Bestrooi rijkelijk met het grove zout. Deze kun je er later vrij makkelijk afvegen. Tijdens het hele bakproces doe ik beetjes water in de braadslede (laat het niet het vel raken), zodat de marinade niet helemaal verbrand en het vlees sappig blijft.

Zet de oven op 175C en braad het vlees voor ongeveer een uur. Controleer regelmatig en voeg eventueel beetjes water toe aan de braadslede.

Om het vel nog wat krokanter te maken zette ik na 1 uur de oven op 210C en bak het spek voor ongeveer 35 minuten.

Geroosterd buikspek Haal uit de oven en laat 15 tot 30 min afkoelen.

Geroosterd buikspek Hier heb ik het meeste zout er af geveegd.

Het vel is lekker hard en krokant en is in de inkepingen makkelijk te snijden. Als je de plakken in kleinere stukjes wil snijden, gaat dit makkelijker vanaf de vleeskant zodat je met het mes door het harde vel kan drukken. Of gebruik hier een hakbijl voor.

Ondanks de lange tijd in de oven was het vlees lekker sappig en het vel goed krokant. In een conventionele oven zullen de oventijden mogelijk wat korter zijn. Geef het wel genoeg tijd op de lagere temperatuur, zodat het vet er goed uit kan lopen. Wanneer het te donker wordt, bedekken met aluminiumfolie.

Serveer eventueel bij gestoomde rijst en geroerbakte groenten. Hoisinsaus of pruimensaus is lekker om het vlees in de dippen.

Extra dank aan Robin, voor de geruststellende woorden :).

Hou je van buikspek, kijk dan ook even naar buikspek in een lotusbroodje en dit recept voor gestoofd buikspek.

Buikspek Hier nog een foto van buikspek met het vel dunner ingesneden. Hierdoor kun je wat smallere plakjes snijden.

 • 15
 •  
 •  
 • 1.2K
 •  
 •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

41 reacties op Geroosterd buikspek

 1. 02-04-12 10:57

  Ik vond het op een kleine foto op Twitter er al zo goed uit zien, maar hier op je blog is het nog beter te zien! Ziet er echt lekker uit!
  Alleen dat krokante van dat spek is zo lekker…

  • 02-04-12 11:01

   Ik snoepte gisteravond nog een stukje in de keuken. Dat kan dus niet stiekem, want het was in de woonkamer te horen :D.

 2. 02-04-12 11:06

  Ziet er werkelijk perfect uit. Precies de crackling waar die Engelsen altijd zo over jubelen! En dat voor je eerste keer. Chapeau!

  • 02-04-12 11:14

   Dank! Denk dat die gasoven weinig uitmaakt. Het vet krijgt uiteindelijk toch die temperatuur en laat alles goed bakken.

 3. 02-04-12 11:07

  Ik geloof dat ik het nog nooit gegeten heb, maar het ziet er heerlijk uit!

  • 02-04-12 11:16

   Bij de “Hollandse Chinees” wel eens te krijgen als babi spek, maar van een goede toko(die het zelf maakt) of traditioneel Chinees restaurant veel lekkerder.

 4. 02-04-12 21:58

  Yam, yam, zelfs bij mij loopt het water in mijn mond – onnozele vleesverlater dat ik ben –

  • 03-04-12 10:30

   Nah, onnozel niet. Kan me wel voorstellen dat je soms op de proef wordt gesteld.

 5. 15-02-13 12:45

  Ik kan dit wel eens maken voor mijn vader, die is een echte spekliefhebber. Alleen dan een kleinere portie haha!

  Ziet er super uit!

  • 15-02-13 13:12

   Ik zou dan minimaal een halve kilo nemen. Je verliest nog wat gewicht aan vocht en vet bij het roosteren. Eventuele restjes voor de volgende dag. Soms snoep ik gewoon een stukje vlees, waardoor het altijd vrij snel verdwenen is :).

 6. 22-05-13 18:31

  ik ga het morgen maken

 7. 09-07-13 10:26

  Met interesse je recept gelezen. goed spek, grof zeezout.
  Ik blancheer eerst het spek, 8 min. goed laten afkoelen, droogdeppen.
  Zwoerd insnijden, stanleymes, kun je de diepte instellen.
  (Zoveel mogelijk gaatjes in het zwoerd prikken is een succes).Niet marineren (kun je een deel gebruiken voor babi pangang). Ruim zout, peper en 5 kruiden poeder.Oven eerst op 220, wanneer het zwoerd zich opbolt,na 10-15 min.Terug op 160. 45-60 min.
  Je zult zijn dat je zwoerd nog krokanter wordt als op je fotoos.
  Groet, Koen

 8. 20-12-14 16:58

  Het ziet er heerlijk uit! Ik ga het van de week proberen te maken.. Ben benieuwd 🙂 Groetjes, Elize

  • 23-12-14 17:38

   Leuk! Ben heel benieuwd wat je er van vindt :). Wilde eerder reageren, maar dat lukte toen niet en daarna was ik het even vergeten.

 9. 31-01-15 18:03

  Ik heb het nu dan eindelijk gemaakt, precies op deze manier. Alleen de zwoerd is veels te hard geworden en kan je amper doorbijten. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan. Heb je misschien tips?

  • 31-01-15 18:32

   Vervelend dat het te hard was :(. Kun je omschrijven hoe de zwoerd er uit zag? Was het meeste vet er al uit gesmolten, kon je belletjes zien, was het al vrij donker?

   Ik heb er zelf geen last van gehad, al kunnen sommige oventijden per vetlaag wel wat verschillen. Daardoor let ik goed op de kleur van het vel en in hoeverre het vet is weggesmolten.

   Enige wat ik zou kunnen bedenken is, om het dan toch korter in de oven te zetten. De lage temperatuur gebruiken om het vet weg te laten smelten en de hoge temperatuur voor het krokant maken van de zwoerd.

 10. 20-02-15 10:10

  Ik vraag mij af waarom er eerst heet water over het vel van het stuk buikspek gegoten dient te worden en direct daarna het droog gewreven dient te worden. Wat voor een effect heeft dat op het buikspek.

  • 20-02-15 11:44

   Eigenlijk zie ik het standaard bij buikspek recepten met krokante zwoerd. Het schijnt het vel krokanter te maken. Wanneer je het hete water er over heen giet zie je ook de structuur van het vel wat veranderen. Je ziet het samen trekken en wat strakker worden.
   Het is een methode die ook bij Peking eend wordt gebruikt voor een krokant velletje.

 11. 20-02-15 12:05

  Pj

  Klopt wat je schrijft. Maar zou het effect op de huid niet nog groter zijn (om het krokant te maken) als je het een paar minuten in heet water legt. Of is het de bedoeling dat de huid als het waren schrikt. Ga dat toch eens proberen.

 12. 21-02-15 20:56

  Nog twee vragen: giet je het kokend water over de huid voor je de insnijdingen maakt of daarna? En wanneer gooi je er zout op? Voor het de oven ingaat of als het al enigszins gebraden is?

  • 21-02-15 21:20

   Ik snijd het eerst in en daarna het water. Het zout doe ik er op als het al even in de oven heeft gestaan en het vel wat verkleurd is zoals de eerste foto met het zout er op.

 13. 22-02-15 09:46

  Hallo allemaal. Ga het vandaag proberen. Ben benieuwd hoe het gaat. Gebruik alleen wat klein korrelig zeezout Kan nergens hier grofkorrelig (zoals op de foto) vinden. Duimen jullie voor me?

  • 22-02-15 10:21

   Succes en smakelijk eten alvast Johan. Gebruik niet te veel zout, want ik vermoed dat je fijn zout er niet zo makkelijk af zult vegen.

   • 22-02-15 10:28

    Zal ik zeker op letten wat betreft het zout. BedanktPj!

 14. 24-02-15 12:24

  Hallo allemaal,

  Eindelijk gedaan. Volgens bovenstaand recept Babi Pangang spek gemaakt en het resultaat was meer dan voortreffelijk. Zeker voor herhaling vatbaar. Ga nu ook eens kijken of er ergens een recept te vinden is voor het zelf maken van Pekingeend.

  • 24-02-15 12:30

   Wat fijn Johan! Leuk om te horen! Misschien heb je wat aan het recept van Robin. Zij heeft me ook advies gegeven voor het buikspek.

 15. Pingback: Geroosterd buikspek en pangangsaus #dinsdagkookdag | Iwan Jonker

 16. 06-04-15 10:43

  Bestaat nu ook de mogelijkheid om bovenstaand recept half voor te bereiden zeg maar tot en met 1 uur in de oven? Het af te laten koelen en een paar uur later weer verder af te bakken? Gaat dat niet ten koste van de kwaliteit of velknapperigheid?

  Verder zie ik nergens de marineertijd sttan

  • 06-04-15 12:28

   Dat zou ik persoonlijk niet doen. Je hebt het risico dat het vel er te taai of te hard van wordt.

   De marinade doe ik de avond van te voren op de vleeskant, dus na het overgieten met water. Een nacht dus.

 17. 30-12-15 15:09

  Hoi, normaal gesproken prik allemaal kleine gaatjes in het zwoerd om het lekker krokant te krijgen en marineer ik wat eenvoudiger. Maar geen zin om te te prikken probeer ik uw recept het staat nu in de oven en het ruikt al heerlijk. Ik ben benieuwd

 18. 30-12-15 15:15

  Wanneer haal ik het zout van de zwoerd?

  • 30-12-15 15:19

   Wanneer het helemaal klaar is. Eventueel na het rusten. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

 19. Pingback: Bimi met Gembersaus - Nombelina.com

 20. 17-07-16 08:47

  Hoi PJ,

  Waar kan ik buikspek kopen om geroosterd speenvarken te maken?
  Hier in de polder heb ik het nog niet kunnen vinden.

  Groeten,

  • 17-07-16 13:17

   Hi Astrid,

   Bij de gewone supermarkt zul je het niet vinden. Heb je al eens bij een slager geïnformeerd? Daar kun je het soms bestellen. Vraag naar buikspek zonder bot en met vel. Online kun je het ook bestellen, maar wellicht niet handig als je echt alleen buikspek wil kopen. Dat kan onder andere bij Beef en Steak.

 21. Pingback: Krokant buikspek 2.0 - Nombelina.com

 22. Pingback: Chinees Gestoofd Buikspek - Nombelina.com

 23. 05-08-18 07:39

  Hier in Thailand wordt het veel gegeten , die deppen de zwoerd droog snijden het ook in en besmeren de zwoerd met azijn en leggen de zwoerd zijde meer dan een halve dag in de hete zon , dan is de zwoerd al redelijk krokant .
  Maar ik vind jou recept erg goed , ga het binnenkort maken ,maar wel met azijn op de zwoerd kant enkele malen insmeren .
  Ik maak er Babi ketjap en Babi Panggang van voor enkele klanten !

Reageer