
Krokante gefrituurde oesterzwam op een wafel met zelfgemaakte okonomiyaki saus, mayonaise en bosui. Een vegan chicken and waffles alternatief en omdat ik deze niet helemaal hetzelfde wilde maken als mijn gewone chicken & waffles heb ik deze gecombineerd met Japanse smaken. Ook voor niet vega’s is dit echt een aanrader. Zoute okonomisaus, een beetje zoete luchtige wafels, frisse ui, romige mayonaise en krokante oesterzwam.
Zelfgemaakte (vegan) okonomi- of okonomiyakisaus
Normaal gesproken is okonomiyaki saus niet vegan. Er is wel een vegan variant van Otafuku te koop, dus als je die kan vinden kun je het natuurlijk ook makkelijk kopen. Omdat het zo ontzettend makkelijk is om zelf een gelijkende okonomiyakisaus te maken, maak ik deze in het vervolg zelf.
Het recept heb ik aangepast van Full of Plants, zijn versie gebruikt vegan Worcestershire saus. Deze heb ik vervangen met vegetarische oestersaus van LKK die hier ook in supermarkten te koop is.
Mayonaise
Wanneer je niet perse vegan eet zou ik Kewpie mayonaise gebruiken. Deze vind ik zelf wat hartiger dan Nederlandse mayonaises. Er is een vegan versie van Kewpie, maar die heb ik in Nederland nog niet gezien. Als je zelf vegan kewpie wil maken dan kun je dit recept van Okonomi Kitchen proberen.
Probeer een (vegan) mayonaise in een knijpfles te gebruiken om zo makkelijk de mayo over de wafels heen te verdelen. Bijvoorbeeld van The Mayo sisters, Mayoneur of Oliehoorn. Verdun anders de mayonaise met een beetje water, totdat je deze in strepen kan verdelen.

Benodigde materialen wafels
- Afkoelrooster
- Wafelijzer
- Garde
- Maatbeker
- Weegschaal
- Grote kom
- Bakkwast om het wafelijzer in te vetten
- Pannetje om de plantaardige boter te smelten
Benodigde materialen gefrituurde oesterzwam
- Stevige hoge pan met olie om te frituren
- Weegschaal
- Maatbeker
- Schuimspaan om de oesterzwam uit de olie te halen
- Kommen
- Bord bedekt met keukenpapier

Hoe eet je deze gefrituurde oesterzwam en wafels?
In dit geval heb ik het gerecht op smaak gebracht met mayonaise, bosui en okonomisaus, maar dat kan bijvoorbeeld ook op de meer traditionele manier met maple syrup. Andere toppings die ook goed zullen passen zijn, chilisauzen en barbecuesaus met daarbij een frisse tegenhanger zoals bosui, bieslook of een (vegan) zure room.
Kun je dit gerecht van tevoren bereiden?
Onderdelen zoals de wafel en de okonomiyaki saus wel. Beide kun je wel een dag of 2 van tevoren al bereiden. De gefrituurde oesterzwam wil je wel vers en warm eten. Dan is die op z’n lekkerst.
Frituren
Ik frituur in een gietijzeren pan met een laag olie. Door de bloem die in de olie terecht komt wordt deze snel vies. Het is zonde om hier een hele friteuse aan olie voor te gebruiken. Je kan een oliethermometer gebruiken, maar vaak is de laag olie die ik gebruik daar wat te laag voor. Meestal frituur ik dit soort gerechten op het gevoel. Als je een houten stokje in de olie steekt en er beginnen belletjes om te vormen is de olie heet genoeg.
Zet de hitte niet voluit. Deze kan altijd in kleine stapjes omhoog als het frituren te lang duurt. Het duurt veel langer voor olie om af te koelen als deze te heet is.
Laat nooit eten van hoge afstand in de olie vallen. Hierdoor verbrand je juist sneller door opspattend vet. Gebruik anders een tang of eetstokjes (als je hier goed mee bent tenminste) om voorzichtig eten in de olie te laten zakken.
Meer vega(n) recepten
- Vegan poke bowl met “zalm”
- Loaded fries met oesterzwam nuggets
- Gebakken “cha sieuw” bao
- Chinese bimi met tofu
- Sambal goreng boontjes
- Vegan unagi don

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze links, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.