Hier een van mijn versies van gebakken rijst. Eigenlijk varieer ik veel met dit gerecht, van heel weinig ingrediënten tot wat meer uitgebreid.
Ik noem het met opzet geen nasi of nasi goreng. Nasi is namelijk niks anders dan gekookte rijst en “nasi goreng” is voor mij alleen de Indonesische versie. Letterlijk betekend nasi goreng overigens ook gewoon gebakken rijst. De Chinese benaming is chow fan, niet te verwarren met chow fun, want dat zijn gebakken brede rijst noodles of rice sticks.
De ingrediëntenlijst lijkt wat lang, maar eigenlijk is het allemaal erg eenvoudig. Zorg dat je alles van te voren klaar hebt liggen. Vaak maak ik de gebakken rijst met sticky speklapjes, maar je kan er ook een vegetarische versie van maken.
- Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 kleine wortel in kleine dunne reepjes gesneden
- Koude rijst (per 2 personen gebruik ik 3/4 cup ongekookte rijst)
- 1 ei
- Paar eetlepels mais (uit pot)
- Paar eetlepels erwten (diepvries)
- 1-2 bosuitjes in schuine dunne reepjes
- 2-4 Sticky speklappen in stukjes
- Sojasaus en sesamolie
- Optioneel: Sriracha
- Neutrale olie om te bakken
- Ingrediënten sticky speklappen:
- 2-4 dunne speklappen
- 1 el Shaohsing rijstwijn of sherry
- 2 el sojasaus
- 1 el ketchup
- Ingrediënten maisballetjes:
- 1 potje mais
- 3/4 cup bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kerriepoeder
- Peper en zout
- 3/4 cup yoghurt
- Pan met olie om te frituren
Voor het gemak heb ik hierboven alle ingrediënten geplaatst. De maisballetjes of koekjes kun je hier vinden. De sticky speklapjes staan ook al op de site.
Kook/stoom ruim van te voren de rijst, zodat deze voor het maken van de gebakken rijst helemaal koud is. Of gebruik restjes van de vorige dag. Meestal maak ik maar net genoeg rijst en heb ik geen restjes over.
Ik kook rijst door 1 cup water aan de kook te brengen, hier 3/4 cup rijst bij te doen (of 1 cup rijst en 1,5 cup water). Even roeren, deksel erop en vuur zo laag mogelijk. Na 15 minuten is de rijst klaar. Mijn favoriete rijst is pandan/jasmijnrijst.
In de tussentijd kun je de maisballetjes en het spek al klaar maken. In plaats van maiskoekjes maakte ik balletjes. Ik hield een paar eetlepels mais apart voor de gebakken rijst en maakte met de rest de maisballetjes. Hiervoor heb ik wel de hoeveelheid bloem en yoghurt aangepast tot ieder ongeveer een halve cup. Je kan er voor kiezen om de balletjes in een laag olie te bakken, of om ze te frituren.
Frituur ze op 170°C, doe het mandje van de friteuse al naar beneden (anders groeien de balletjes vast) en laat met behulp van 2 lepels kleine balletjes beslag in de olie zakken. Goud bruin bakken en uitlekken op keukenrol.
Nu dan eindelijk het maken van de gebakken rijst.
Doe ongeveer 2 eetlepels olie in een grote pan of wok. Laat dit even goed warm worden. Voeg de wortel toe en bak deze beetgaar.
Voeg de rijst toe en bak deze op hoge hitte goed los en warm. Voeg het ei bovenop de rijst toe, ik kluts dit ei vaak niet. Breek de dooier met je spatel en roerbak het ei door de rest van de rijst.
Voeg de diepvrieserwtjes, mais en stukjes spek toe. Laat goed doorwarmen. Voeg tot slot de bosui, sojasaus en sesamolie naar smaak toe. Ik gebruik ongeveer 1-2 eetlepels sojasaus en een paar druppeltjes sesamolie.
Voor wat pit doe ik er op het bord nog wat pittige srirachasaus overheen. Je kan er ook voor kiezen om peppertjes of sambal tijdens het bakken toe te voegen.
Serveer samen met de maisballetjes. Deze zou je eventueel kunnen opwarmen, maar koud past het er ook prima bij.
De maisballetjes zijn niet heel Aziatisch, maar vond ik er goed bij passen.
Voor een heel eenvoudige gebakken rijst kun je eventueel ook alleen rijst, ei, erwtjes en (bos)ui gebruiken. Lekker op zichzelf of als bijgerecht.
2 reacties
Super lekker en kids proof
Dank je Thijs! :)